Genom Carbon Balanced Paper kan tryckerier och förlag klimatkompensera för utsläpp kopplade till papper. Foto: Istock

Bokbranschen kartlägger sin egen klimatpåverkan i ny rapport

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

I ett samarbete mellan förlag, bokhandlare, internetbokhandlar och strömningstjänster har Bokbranschens klimatinitiativ fötts. De aktörer som deltar utgör 80 procent av den svenska bokmarknaden och syftet är att genom samverkan kartlägga och minska branschens utsläpp.

Den första rapport som nu släppts under Bokmässan visar branschens klimatpåverkan under 2021 och kommer bland annat till slutsatsen att en genomsnittlig bok förra året släppte ut lika mycket koldioxidekvivalenter som tre kilo potatis eller två bananer, alltså 650 gram.


ANNONS


Vad gäller den tryckta bokens livscykel är det från bokproduktionen som den största andelen utsläpp kommer, 52,9 procent. Därefter kommer transporter som står för 22,4 procent. Av alla transporter mellan tryckeri och kund står transport mellan tryckeri och lager för 40 procent av utsläppen.

Den digitala bokens utsläpp kommer från datalagring, dataöverföring och elektriciteten i användarfasen. Att jämföra en pappersbok med en digital bok låter sig dock inte göras, alltför många variabler spelar in.

Tanken är att initiativet ska ge aktörerna en möjlighet att dela erfarenheter och kunskap och därigenom minska branschens klimatpåverkan. Hur långt olika aktörer har kommit i klimatarbetet är varierande och genom kartläggning och fortsatt samarbete ska branschens utsläpp minskas.  

Bokbranschens intresse för den egna klimatpåverkan har inte alltid varit stort. Inför Bokmässan 2019 konstaterade mässans kommunikationschef Maria Rogstad Norberg i en intervju med TT att bokbranschens eget klimatavtryck inte var något som fanns på agendan det året, trots många andra programpunkter om klimatfrågor.

ANNONS

Om Bokbranschens klimatinitiativ

I Bokbranschens klimatinitiativ finns 14 förlag, 48 bokhandlare, två internetbokhandlar och tre strömningstjänster som tillsammans står för 80 procent av den svenska bokmarknaden och 2021 producerade 22 miljoner tryckta böcker.

Beräkningarna är gjorda i enlighet med den internationella standarden Greenhouse Gas Protocol där klimatutsläppen delas in i tre olika kategorier: direkta utsläpp (från egen produktion), indirekta utsläpp från inköpt energi (el, ånga, värme, kyla) och övriga indirekta utsläpp (inköpta varor, resor, avfall).

I rapporten redovisas alla utsläpp i koldioxidekvivalenter, för att bli jämförbara har alltså alla utsläpp räknats om till den mängd koldioxid som skulle behöva släppas ut för att ge samma klimatpåverkan.

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Allhelgonahelgen och Halloween nalkas, kanske är det därför det ges ut många spök- och skräckböcker idag? Spökjägare: Sista chansen av Martin Jern, Det spökar på Smögen av Anna Ihrén, bilderboken Monsteriet av Junaida och De dödas återkomst av Madeleine Bäck. Bonnier Carlsen släpper två böcker i serien Skräckslagen: Dockan av Ingunn Aamodt och Skräckens hus av Arne Svingen.

🎂 Födelsedagar: Den 28 september föddes sociologen och historikern Immanuel Wallerstein (1930–2019). Han skrev en rad böcker om ekonomisk historia och kapitalism. På svenska gavs bland annat ut Världssystemanalysen : en introduktion, Europeisk universalism : maktens retorik och Utopistik : historiska val för det tjugoförsta århundradet.

🐕 Idag är Internationella rabiesdagen. Vi hittar inga faktaböcker om rabies men däremot en skönlitterär barnbok från 2021: Rabieshunden av Kerstin Lundberg Hahn. Och så ska vi ju inte glömma klassikern Cujo av Stephen King som kom ut på svenska för fyrtio år sedan och numera bara hittas på antikvariat.📗 Poesiantologi. Ny poesi är titeln på en antologi för ny svensk poesi som Vendels förlag planerar att ge ut sommaren 2023 med debuterande författare som ännu inte har publicerats i bokform. ”Målet är att ge en plattform åt duktiga poeter som ännu inte har lyckats nå ut med sina dikter och att ge en bild av vad som håller på att hända i den svenska poesin”, skriver förlaget i ett pressmeddelande.
– Det finns en lång tradition av poesiantologier av debutanter, till exempel serien Blå blixt som har getts ut av Brombergs förlag eller Bonniers Ny lyrik om man går längre bakåt i tiden. Jag har alltid tyckt att de introduktionerna av nya röster spelar en viktig roll för både läsarna och författarna, och därför känns det roligt att få vara med och föra den här traditionen vidare, säger Liv Gingnell, poesiredaktör på Vendels förlag.


Uppdateras under dagen …