Var tionde svensk läser inte böcker

En av tio svenskar öppnar aldrig en bok, enligt en ny undersökning från ABF. Arkivbild: Gorm Kallestad/NTB/TT.

En av tio svenskar öppnar aldrig en bok, utbildningsnivå och kön påverkar våra läsvanor och en bok om året räcker för att bli mer positivt inställd till bokläsning. Det visar en ny undersökning från ABF som släpps under Bokmässan i Göteborg.

– Vår undersökning är både nedslående och hoppfull. Samtidigt som läsklyftan är alldeles för stor är det fantastiskt att se hur stor skillnad en enda bok kan göra. Jag hoppas att denna rapport ska inspirera till mer läsfrämjande verksamhet runtom i landet, säger Annica Dahl, förbundssekreterare för ABF, i ett pressmeddelande.

Enligt undersökningen är icke-läsarna i högre grad män som enbart gått ut grundskolan eller gymnasiet medan storkonsumenterna av böcker i högre grad är kvinnor med någon form av högskoleutbildning. Däremot är det en större andel män än kvinnor som tycker att de borde läsa fler böcker än vad de gör idag, 59 procent av männen instämmer jämfört med 52 procent av kvinnorna.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.