Daniel Ek, VD och grundare Spotify. Foto: Pressbild.

Spotify har lanserat ljudböcker till försäljning – i USA

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Spotify har nu lanserat sin ljudbokssatsning för kunder i USA med över 300 000 titlar från de stora förlagen och titlar av Colleen Hoover, Michelle Obama och Stephen King. Men inte streaming – det är styckförsäljning som gäller. Till att börja med.

Att Spotify var på gång med sin ljudbokssatsning har vi vetat ett tag, det har även skvallrats om att de skulle välja a la carte eller styckförsäljning som modell, främst för att få med sig de stora förlagen i USA med Penguin Random House i spetsen. PRH som tydligt deklarerat att de inte vill ha sina böcker i några unlimited-abonnemang.


ANNONS


När Spotifys kunder i USA fick en ny hub i sin app med ljudböcker så var det i praktiken en butik för ljudböcker där de kan välja mellan över 300 000 titlar. Bland dessa bästsäljande författare som Colleen Hoover, Michelle Obama och Stephen King, enligt New York Times.

Inledningsvis är det endast Spotify-kunder i USA som kommer åt ljudbokshopen. Förhoppningen bland amerikanska ljudboksförlag är att Spotify ska kunna konvertera sina musik- och podcastlyssnare till ljudbokslyssnare.

– Det skapar mer konkurrens på marknaden. Och att introducera ytterligare en stor aktör som har en inbyggd lyssnande publik är en bra sak, säger Lynch, ansvarig för ljudboksdivisionen på Simon & Schuster till New York Times.

Framför allt verkar de se det som positivt att Spotify blir en konkurrent till marknadsdominanten Audible (ägd av Amazon). Även Apple och Google erbjuder redan ljudböcker till styckförsäljning.

ANNONS

Frågan är dock vad som är Spotifys långsiktiga plan. Genom avtal med de stora förlagen kan de få tillgång till de stora författarna. Men genom köpet av Findaway tidigare så har de även möjlighet att distribuera titlar från indieförfattare över hela världen – liksom mindre förlag.

Det i sin tur öppnar för att de kan erbjuda förlagen att sprida alla eller utvalda titlar även i en abonnemangsmodell. Kanske genom att Spotify låter sina kunder betala en extra slant för att även kunna lyssna på ljudböcker.

Enligt NY Times vill förlagen inte kommentera hur intäktsfördelningen ser ut vid försäljning av ljudböcker i Spotifys app, men att styckpriserna kommer att variera mellan olika titlar.

Spotify öppnar nu dörren till att samla in enorma mängder data om ljudbokslyssnarna och kommer snart att ha koll på vilka genrer och författare som är mest populära, liksom lyssningsmönster bland kunderna. De räknar även med att kunna skapa rekommendationsmotorer för nya böcker baserat på sin erfarenhet av att göra det med musik. Kanske till och med mer träffsäkert.

Vad innebär detta för Storytel, Bookbeat och Nextory?

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Drygt fyrtio nya titlar idag, bland annat ett gäng jultidningsalbum som Hälge album 31 : Varning för vargavinter av Lars Mortimer, Fotbollsstjärnor 2023 och Knasen julalbum : givakt i backen!. På tal om tidning så bröt Offside ny mark när de startade. I boken Klenoder: Våra bästa texter ur Offside av Anders Bengtsson och Johan Orrenius samlas några klassiska fotbollsreportage. Barnboken Små människor, stora drömmar. David Bowie av Maria Isabel Sánchez Vegara attraherar förmodligen föräldrarna (eller far- och morföräldrarna) lika mycket som barnen.

🎂 Födelsedagar: Idag har flera stora författare födelsedag. Frans G. Bengtsson (1894–1954) som bland annat skrev Röde Orm (gavs ut i lättläst form för några år sedan). Ester Ringnér-Lundgren (1907–1993) skrev en mängd barn- och ungdomsböcker (även under pseudonymerna Merri Vik och Kaj Ringnér), som serien om Lotta och böckerna om trollen Kvirre och Hoppsan. Anne Rice (1941–2021) är mest känd för En vampyrs bekännelse som ingår i serien Vampyrkrönikan.

👨‍🍳 Den 4 oktober är Kanelbullens dag, kanske den temadag som firas allra mest i Sverige? Har du ätit en kanelbulle idag? Boktips: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr av Jan Hedh, Lindas lättbakade favoriter : Kakor, bullar och matbröd av Linda Andersson, Bullar, bröd & brunch av Camilla Hamid och Bröd, bullar & kakor : Bagarmästarens bästa recept av Johan Sörberg.🎖️ Nobelpris Författare finns i alla Nobelpriskategorier. 2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin går till den svenske evolutionsgenetikern och biologen Svante Pääbo, ”för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. Pääbo har skrivit boken Neandertalmänniskan om sin kartläggning av neandertalmänniskans arvsmassa och jakten på urgammalt DNA.


Uppdateras under dagen …