Staffan Davidsson är en av grundarna till Reink. Bild: Privat

Cirkulära företaget Reink vill använda folks bokhyllor som bibliotek

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

På Bokmässan lanseras Reink, ett sätt för författare och förlag få betalt i flera omgångar när böcker byter läsare. Flera förlag är intresserade av den nya cirkulära affärsmodellen och grundaren Staffan Davidsson ser vinster för förlag, författare och inte minst miljön.

Staffan Davidsson är själv författare till böckerna Under ytan, Stilla storm och Kalla tårar. Idén föddes när två vänner hälsade på, och en av dem ville köpa hans senaste bok. Bra, sade den andra, då kan jag låna den efter dig.


ANNONS


– Jag skojade och sa att jag tyckte att han var en snåljåp som inte köpte en egen bok, och så började tanken formas. Det är inte hållbart för miljön att alla köper böcker, och det är inte hållbart för författaren om alla lånar ut sina böcker, säger Staffan Davidsson som tillsammans med Maycel Isaac grundat företaget.

Med Reink betalar varje läsare för upplevelsen att läsa, och förlag och författare får därmed betalt i flera omgångar under bokens livstid. Varje bok får en identitet i form av en streckkod och i en app kan hugade läsare på en karta kolla var det finns en ledig bok, hämta den och checka in.

– Vi använder folks bokhyllor som ett stort bibliotek, det är som en böckernas Airbnb.

Läsaren betalar sedan en summa den anser rimlig mellan två angivna belopp, checkar ut och lämnar boken vidare.

ANNONS

 – Naturligtvis kommer böcker att försvinna längs vägen, men risken är ganska liten för de som ger ut böcker och de tjänar förhoppningsvis mer på varje bok än man gör idag.

Den största delen av intäkterna går till förlag och författare. Reink tar en liten del för tjänsten.

Reink har fått pengar från Energimyndigheten, ju fler som läser samma bok desto bättre för miljön är det. Förlagen som Staffan Davidsson kontaktat har varit positiva, och även förlag han inte kontaktat har hört av sig.

Till Bokmässan kommer Reink med 1 700 böcker som olika förlag och författare bidragit med. Som i en typisk start-up är det alle man på däck som gäller och Staffan har anlitat sin 16-åriga dotter för att klistra in märken i böckerna.

– Vår förhoppning är att vi står där på söndagen och alla böcker har tagit slut.

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Drygt fyrtio nya titlar idag, bland annat ett gäng jultidningsalbum som Hälge album 31 : Varning för vargavinter av Lars Mortimer, Fotbollsstjärnor 2023 och Knasen julalbum : givakt i backen!. På tal om tidning så bröt Offside ny mark när de startade. I boken Klenoder: Våra bästa texter ur Offside av Anders Bengtsson och Johan Orrenius samlas några klassiska fotbollsreportage. Barnboken Små människor, stora drömmar. David Bowie av Maria Isabel Sánchez Vegara attraherar förmodligen föräldrarna (eller far- och morföräldrarna) lika mycket som barnen.

🎂 Födelsedagar: Idag har flera stora författare födelsedag. Frans G. Bengtsson (1894–1954) som bland annat skrev Röde Orm (gavs ut i lättläst form för några år sedan). Ester Ringnér-Lundgren (1907–1993) skrev en mängd barn- och ungdomsböcker (även under pseudonymerna Merri Vik och Kaj Ringnér), som serien om Lotta och böckerna om trollen Kvirre och Hoppsan. Anne Rice (1941–2021) är mest känd för En vampyrs bekännelse som ingår i serien Vampyrkrönikan.

👨‍🍳 Den 4 oktober är Kanelbullens dag, kanske den temadag som firas allra mest i Sverige? Har du ätit en kanelbulle idag? Boktips: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr av Jan Hedh, Lindas lättbakade favoriter : Kakor, bullar och matbröd av Linda Andersson, Bullar, bröd & brunch av Camilla Hamid och Bröd, bullar & kakor : Bagarmästarens bästa recept av Johan Sörberg.🎖️ Nobelpris Författare finns i alla Nobelpriskategorier. 2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin går till den svenske evolutionsgenetikern och biologen Svante Pääbo, ”för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. Pääbo har skrivit boken Neandertalmänniskan om sin kartläggning av neandertalmänniskans arvsmassa och jakten på urgammalt DNA.

👩‍🏫 Läromedelsaffär. Studentlitteratur köper Bonnierförlagen Lära, ett läromedelsförlag som i augusti såldes tillsammans med Clio till Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed stärks Studentlitteraturs position på skolmarknaden ytterligare.


Uppdateras under dagen …