Vladimir Sorokin om Ryssland: Kanske blir det censur nu

Vladimir Sorokin. Här på en bild från 2003 när den ryske författaren besökte Bokmässan i Göteborg. Arkivbild: Dan Hansson /TT.

I snart 40 år har Vladimir Sorokin hyllats och kritiserats för sina böcker – och fungerat som en nagel i ögat på Kreml. Nu oroar sig den ryske författaren för att litterär censur kan komma att återinföras i Ryssland.

Vladimir Sorokin ser kriget i Ukraina inte bara som ett militärt angrepp utan också som ett semantiskt krig fört med propaganda och lögner, något alla författare måste kämpa mot.

– Författarrollen kommer att förändras, givet den nuvarande situationen. Om en ny era av censur börjar kommer författares ord bara att bli starkare, säger den ryske författaren till New York Times.

Sedan starten av kriget i Ukraina befinner han sig i ett slags exil i Berlin. Sorokin delar normalt sett sin tid mellan den ryska staden Vnukovo och en lägenhet i den tyska huvudstaden. Nu råkade han och hans fru lämna Ryssland tre dagar före invasionen av Ukraina. Även om det var rena slumpen är Sorokin tveksam till att återvända till sitt hemland så länge Putin sitter kvar vid makten.

I en text som publicerats i bland annat Dagens Nyheter och The Guardian har författaren tidigare kallat den ryske presidenten för ett ”imperialistiskt monster”.

– Jag vet inte hur det blir. Kanske blir det litterär censur nu. Kanske blir det bara ett slags déja vu. Om det händer kommer jag att kastas tillbaka till hur det var när jag var ung.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter