Polaris satsar digitalt med egen skribent – Cecilia Gustavsson

Cecilia Gustavsson är något så unikt som en skribent anställd för att skriva böcker. Pressbild.

Cecilia Gustavsson är något så unikt som en skribent anställd av ett förlag. Att skriva böcker direkt för digital utgivning, det är hennes jobb.

Efter en lång karriär som journalist, varav ungefär tjugo år på Aftonbladet, började Cecilia Gustavsson som ”pr-ansvarig och skribent” på Bokförlaget Polaris i februari 2018. Nu, fyra år senare, har pr-ansvaret försvunnit och Cecilias roll är ”skribent med fokus på originalberättelser för ljud” på North Audio Publishing, Polaris satsning på digitala böcker.

Betyder det vad vi tror att det gör, att du är anställd av förlaget för att skriva böcker?
– Ja, precis så är det.

När Aftonbladets boksidor som hon var redaktör för försvann bestämde Cecilia Gustavsson sig för att byta karriär. Redan när hon började på Polaris var planen att hon förutom pr-ansvaret även skulle skriva, men rollen har i hög grad formats efter henne. Två böcker har hon skrivit parallellt med pr-uppdraget: Vi måste prata om 50 och Kristi bruds slav. I takt med att förlaget vuxit blev det dock omöjligt att sköta båda rollerna.

– Kristi bruds slav gick väldigt bra, speciellt ljudboken, och den blev nominerad till Storytel Awards. Vissa format passar bättre som ljudbok och varför då inte skriva direkt för ljud? Jonas Axelsson, förlagschef, frågade om jag ville skriva inhouse.

Genom Cecilia som anställd skribent ska förlaget snabbt kunna få fram aktuella utgivningar men också hjälpa mindre erfarna författare att skriva ner sin text. Tanken är att alla böcker inte behöver vara så långa, kortare ljudböcker på två till tre timmar gör materialet mer lättillgängligt.

– Unga har också lättare att lyssna om det handlar om två timmar i stället för tolv.

Är det här en roll du tror att andra förlag också kommer att ta efter?
– Det kan jag tänka mig, det är stor efterfrågan på det här formatet och det är klart att det är smidigt att ha någon inhouse som kan skriva.

Cecilia ser inga nackdelar med upplägget, endast fördelar. Från tiden som journalist är hon van vid att arbeta med stora teman och kan tänka sig ljudböcker med samma upplägg, eller varför inte true crime. Just nu arbetar hon med en biografi, men idéerna är många.

– Jag fattar inte att jag får hålla på med det här.

Uppdatering 2022-04-08: Efter att artikeln publicerats får vi in en relevant följdfråga från en läsare via Facebook. Som vi passar på att ställa.

Betyder det att förlaget har alla rättigheter till verket? Så brukar det fungera enligt normala anställningsvillkor.
”Det stämmer att förlaget har rättigheterna. Eftersom jag skriver på arbetstid får jag ju lön, men ingen royalty och det känns helt ok”, svarar Cecilia Gustavsson på mejl.

North Audio Publishing är en satsning på att vid sidan av Polaris ordinarie utgivning i Danmark och Sverige ha en bredare lista med litteratur anpassat till en digital marknad. Planen är en utgivning på 200 till 300 böcker per år.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,