Manuset till ”Lille prinsen” kommer ”hem”

Den lille prinsen
Den franske författaren Antoine de Saint-Exupéry är mest känd för sin bok "Den lille prinsen". Arkivbild: TT. Till höger: Manus och teckningar till "Den lille prinsen" visas för första gången i en utställning i Frankrike. Arkivbild: Francois Mori/AP.

80 år efter att det skrevs kommer manuskriptet till Antoine de Saint-Exuperys mytomspunna saga ”Den lille prinsen” till Frankrike för första gången.

Historien om en liten prins som kommer till jorden från en främmande planet och gör skarpa iakttagelser av världen och människorna har sålts i över 200 miljoner exemplar sedan den först publicerades 1943 och är enligt rättighetsinnehavarna översatt till 318 språk.

Fransmannen Antoine de Saint-Exupery skrev berättelsen i exil i USA 1942, efter att ha flytt från Frankrike efter den nazityska invasionen. Han lämnade USA året därpå för att slåss på den nordafrikanska fronten och manuskriptet blev kvar hos hans älskarinna, journalisten Sylvia Hamilton, som sålde det till Morgan Library and Museum 1968.

Manuskriptets första besök i Frankrike är en del av utställningen ”Meeting the Little Prince” på Musée Des Arts Décoratifs i Paris. Här visas också de ursprungliga akvarellerna av den lille hjälten i sin långa kappa med röda slag.

– Det har alltid funnits en mystik kring det här arbetet och varje enskilt ark bär på en gåta, säger utställningens curator Alban Cerisier.

Saint-Exupery försvann under ett flyguppdrag över Medelhavet i juli 1944 och fick aldrig uppleva det enorma genomslaget för hans barnbok som vid den tiden endast hade publicerats i USA.

Utställningen pågår från 17 februari till 26 juni.

En klassiker – Den lille prinsen

Lille Prinsen

Lille Prinsen

  • Förlag: Bakhåll
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-02-05
  • ISBN: 9789177424642
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,