Årets bästa kokböcker? Årets bästa måltidslitteratur har utsetts

Bild: Pressbild/Millhouse Förlag.

Måltidsakademin har utsett ”Årets bästa måltidslitteratur, alla kategorier”. Det blev inte mindre än 33 pristagare i olika kategorier. Men bäst totalt blev Härifrån – Råvaror, recept och relationer av Anders Johnsson.

”Kvalitet och konkurrens fortsätter att öka bland kokböckerna när Årets Svenska Måltidslitteratur genomfördes den 25 november, för tjugoförsta året i rad. I år finns ca 300 titlar i den förteckning som Måltidsakademien ger ut över årets produktion, vilket gör att Sverige fortsätter att vara det land som ger ut flest kokböcker per capita”, skriver arrangören i ett pressmeddelande.

Prisutdelningen skedde på KSLA, Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien i Stockholm inför författare, förlagsfolk och matintresserade.

Juryns motivering till vinnarboken: ”Allting börjar hos bonden, fiskaren, trädgårdsodlaren och jägaren. Mästerkocken Anders Johnsson har med sitt nätverk av mathantverkare skapat ett 350 sidors manifest, tryckt på plats, för ett sunt bruk av råvaror som just där vi bor finner sitt bästa uttryck: härifrån.”

Bland alla de olika vinnarna kan nämnas att i kategorin barn och mat stod Umeåförfattarna Annakarin Nyberg och Clara Lidström som vinnare med sin senaste gemensamma bok Nu bakar vi.

– Att få vara med och inspirera barn och unga att ta ut svängarna i köket är fantastiskt roligt. Med vår bok vill vi öka ungas kunskaper och mod. Vi vill också uppmuntra till ett kreativt och nyfiket utforskande av smaker, metoder och ingredienser. Att vi nu för fjärde gången får ta emot pris från Svenska Måltidsakademin är vi stolta och mycket glada över – vi ser det som ett fint betyg på vårt arbete, säger Annakarin Nyberg och Clara Lidström i ett pressmeddelande från förlaget The Book Affair.

En annan vinnare att nämna är den gastronomiska föreningen Marmiterna i Helsingkrona som inför sitt 50-årsjubileum producerade boken Njuta : marmiterna, gastronomin och måltiden. Det är en antologi med essäer av ett trettiotal författare. Bland de mest kända märks Tareq Taylor, Tina Nordström och Niklas Ekstedt. Boken gavs ut på Millhouse förlag den 15 januari i år och har idag sålts i över 2 000 exemplar. Den vann i kategorin Livsstilslitteratur.

Redaktör, medförfattare och projektledare är Ulf Strömqvist. Han har ansvarat för bokprojektet från start och säger:

– NJUTA-boken är en unik mat- och vinbok i det mycket rika utbud som den svenska marknaden erbjuder. Produktionen av boken har tagit uppemot två år. Många medlemmar har bidragit med alster men vi har också ett antal kända gästskribenter som tillfört ytterligare värde till boken. 

Måltidsakademiens samtliga vinnare i Årets Svenska Måltidslitteratur 2021

I de fall böckerna finns hos Bokinfo och därmed hos de stora nätbokhandlarna har vi länkat titlarna. Alternativt då vi lyckats hitta boken i förlagets webbshop. Tyvärr är det långt ifrån alla kokböcker som har distribution.

1. À la Carte – ”Best Chef Books”

Författare: Björn Halling
Titel: Du kocken, finns recept? : korta historier om mat och dryck
Förlag: Carlsson Bokförlag
Motivering: Den svenska gastronomins grand old man har verkat på all världens stjärnkrogar, imponerat på majestäter med sin järpsufflé, stekt ortolansparvar på Le Grand Véfour i Paris och grundat Restaurangakademien. Björn Hallings ”korta historier” kondenserar ett långt och framgångsrikt yrkesliv.

2. Barn och mat

Författare: Clara Lidström, AnnakarinNyberg
Titel: Nu bakar vi
Förlag: The Book Affair    
Redaktör: Maria Sellin
Foto/Illustratör: Frida Hammar
Motivering: Precis den bok som kan få barn att börja baka. Med sina tydliga och roliga illustrationer på såväl ingredienser som tillvägagångssätt samt givande information om råvaror blir detta en vinnare.

3. Ceremoniella måltider

Författare: Stefan Nävermyr
Titel: En smak av Göteborgs konserthus : a taste of the Gothenburg Concert hall
Förlag: Göteborgs symfoniker AB         
Foto/Illustratör: Anna Hult
Projektledare & designer: Magdalena Nilsson
Motivering: Konserthuset vid Götaplatsen är en arkitektonisk funkispärla för både matbitar och musikstycken: supésallad till en serenad av Stenhammar, sparrisovertyr till La traviata och nybakad limpa till Sibelius ”barkbrödssymfoni”.

4. Choklad

Författare: Ingela Svedbro
Titel: Grundbok i pralintillverkning
Förlag: Cirkad bok            
Foto/Illustratör/Formgivning: Marcus Granbom
Motivering: Drömmer du också om att göra den perfekta chokladpralinen? Med den här boken har du större chans att lyckas. Du lär dig allt från temperering till att själv tillverka den mycket saknade trillingnöten.

5. Doktorsavhandlingar och andra vetenskapliga publikationer

Författare: Laura Andreea Bolos
Titel: Comfortably numb : choose, eat, waste : four experimental essays on consumers’ acceptance of sub-optimal food
Förlag: Sveriges lantbruksuniversitet. Institutionen för ekonomi      
Motivering: Livsmedelsspill är ett gigantiskt globalt nutritionsproblem. I undersökningen kartläggs konsumenters attityder till näringsmässigt fullvärdiga men utseendemässigt imperfekta grönsaker, vilket på sikt kan öka acceptansen och bidra till att minska spillet.

6. Dryckeslitteratur

Författare: Jörgen Wieslander
Titel: Nya teboken : historia, sorter och tillagning
Förlag: Symposion            
Motivering: Här ges svar på många av tekulturens frågor. Hur tillkom te, hur brygger man till bästa smak och arom, vad betyder vattenkvalitet och vad skiljer grönt, svart och jäst te? Inspirerande text och vackra bilder i en kunskapsrik bok om världens vanligaste tillredda dryck.

7. Dryckeslitteratur, Bäst översatta

Översättare: Otto Wigardt
Titel: Boken om te
Förlag: Modernista            
Författare: Kakuzō Okakura,
Medförfattare: Sen Sōshitsu XV (förord)
Formgivning: Lars Sundh
Motivering: En vackert typograferad liten bok om te. Som en haikudikt; kort, klassisk, sparsmakad och tidlös, precis som originalet från 1906.

8. Essäer kring måltiden

Författare: Martin Ragnar
Titel: Matens mångfald i Sverige : biologi, gastronomi, nytta
Förlag: Carlsson Bokförlag
Motivering: En vägvisare till mångfaldens olika dimensioner i det svenska måltidslandskapet och dess nödvändighet för välstånd och hälsa. Vikten av att bejaka såväl arters och sorters mångfald som hela råvarans potential förklaras så tydligt att även en politiker borde förstå.

9. Essäer kring måltiden, bäst översatta

Översättare: Lennart Engstrand, Marie Widén
Titel: Femtio växter som ändrat historiens gång
Förlag: Lind & Co.
Författare: Bill Laws
Motivering: Växter har givit oss inte bara föda utan även bränsle, skydd och medicin. Agaven gav apacherna mat, spjut och berusning, vitpilen hade läkande kraft och gummiträdet gav bollar för spel och senare bildäck. Växter således – till mycket mer än mat.

10. Etniska kokböcker

Författare: Diana Dontsova
Titel: Diadonnas balkanmat : och livet kring det dukade bordet
Förlag: Polaris fakta          
Formgivning: Ida Magntorn
Motivering: Den rustika balkanmaten består av goda råvaror och mycket kärlek. Smakrikedomen med fårost, paprika, bönor och nötter känns igen i en tradition av delad glädje, gästfrihet och läckra smakbrytningar, som börjar hitta till det svenska köket.

11. Etniska kokböcker, bäst översatta

Översättare: Mats Hörmark
Titel: Jord : en kockaspirants och familjefars äventyr i Lyon, på spaning efter hemligheten bakom den franska kokkonsten
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Författare: Bill Buford
Formgivning: Kai Ristilä
Motivering: Med charm och överjordisk godmodighet lyckas Bill Buford tränga sig in köksvägen till det buttra Lyon för att livfullt skildra en kokkonst byggd på svart pedagogik och svårslagna råvaror, i en stad där ingen tycks bry sig om annat än vad nästa måltid ska innehålla.

12. Grundkokböcker

Författare: Sara Begner (red.) m.fl.
Medförfattare: Anna K.Sjögren (bidragsgivare)
Titel: Vår kokbok student
Förlag: Norstedts
Foto/Illustratör: Wolfgang Kleinschmidt, Eva Hildén
Formgivning: Lotta Kühlhorn
Motivering: En utmärkt bok för studenter som vill äta välsmakande, prisvärd och bra mat, hjälpta av goda råd, utmärkta recept och vackra foton på prisvärda råvaror som bönor, ärter, linser, bladgrönsaker, pasta, gryn och frön.

13. Historisk måltidslitteratur

Författare: Mikael Carlsson
Titel: Tag en tablett… : boken om tablettaskar
Förlag: Isaberg förlag        
Foto/Illustratör: Per-Åke Larsson
Motivering: För den som vuxit upp med tablettaskar, som en av livets första frestelser, är det här en överväldigande nostalgitripp. Med en fullständig presentation av produkterna skildras en bransch som ägnade enorm möda åt att marknadsföra och förpacka dem till rena konstverk.

14. Hälsa

Författare: Margareta Frost-Johansson
Medförfattare: Cecilia Sassa Corin, Eleonor Schütt
Titel: Ett gott liv : smart och enkel mat för seniorer
Förlag: Votum & Gullers Förlag             
Foto/Illustratör: Thomas Carlén
Formgivning: Johan Sjödelius
Motivering: Näringsriktig mat ger kroppen styrka och förutsättning att må bra, med sängkantmenyer, frukostar, aptitretare, smaktillbehör, luncher, mellanmål, middagar och resträtter. En fint illustrerad bok som sprider matglädje och matlust.

15. Kantinmåltider

Författare: [Redaktionen]
Titel: Militär receptsamling : 45 klassiska recept från Försvarsmakten
Förlag: Svenskt militärhistoriskt biblioteks förlag       
Motivering: Försvarsmakten är en bastion för svensk husmanskost, och till denna behändiga volym har 45 såväl klassiska som nyetablerade recept valts ut, med hög igenkänningsgrad för alla som haft nöjet att förplägas av en kokgrupp, skeppskock eller regementets egen husmor.

16. Köksträdgårdslitteratur

Författare: Jenny Neikell, John Taylor
Titel: Taylor och Surtanten : odla grönsaker och fyll ditt skafferi
Förlag: Norstedts               
Formgivning: Kristin Lidström
Motivering: Vad kan trädgården ge? Ett kunskapsrikt uppslagsverk om odling och en inspirerande kokbok för köket. Egenodlat grönt kan man snabbt njuta av som primör – eller länge som marmelad, kimchi, ketchup och chutney.

17. Livsstilslitteratur

Författare: Ulf Strömqvist (red)
Medförfattare:Gastronomiska sällskapet Marmiterna i Helsingkrona (medarbetare)
Titel: Njuta : marmiterna, gastronomin och måltiden
Förlag: Utvecklingsbolaget Metamorfosen AB            
Foto/Illustratör: David Back
Motivering: Marmiterna är en grupp matglada skåningar som i snart 50 år träffats för att laga mat, resa, äta och verkligen njuta av generös köksglädje. Festliga essäer av matkändisar varvas med aptitretande recept och lockande reseskildringar. Så klart läsaren blir sugen!

18. Mat, klimat och miljö

Författare: Zeina Mourtada, Paul Svensson
Medförfattare: Ebba Svennung
Titel: Middagskompassen : kokboken för dig, klimatet och planeten
Förlag: Bonnier Fakta       
Foto/Illustratör: Lennart Weibull
Formgivning: Eva Wilsson
Motivering: Zeina, född i Libanon, har en förmåga att laga gott med enkla medel. Paul kan få en och samma grönsak att smaka på flera olika vis. Med klimatsmarta val av riktiga råvaror kan läsaren välja en mycket lustfylld väg till en mer hållbar vardagsmat.

19. Matbröd

Författare: Petrus Jakobsson
Medförfattare: Maria Nilsson (red.), Daniel Taube (red.)
Titel: Bageriet : bröd, bakverk & kakor
Förlag: Natur & Kultur
Foto/Illustratör: Calle Stoltz
Motivering: Petrus Jakobssons bageri ligger på Södermalm, och han döper sina frestande bröd efter gatorna i kvarteret. Maria prästgårdsdinkel har hårt rostade dinkelflingor, S:t Paul är husets vita surdegsbröd, Yxkullsråg har rostat rågmjöl och Bellmans bröd är på lantvete.

20. Måltidsutensilier

Författare: Anna Lindqvist
Medförfattare: Marie Odenbring Widmark
Titel: Tryckt till jul
Förlag: Carlsson Bokförlag                     
Motivering: Julen är den tryckta dukens högtid – och bonadens. Traditionen är bara hundraårig, men genom sin spridning har den skapat mängder av julminnen. Vem blir inte tårögd av Kajsa Nordströms Julköping eller Jerry Roupes Tomteparaden? Här finns alla.

21. Nordisk måltidslitteratur

Författare: Nina Weckström (text)
Medförfattare: Lucas Hemnell (recept)
Titel: Restaurang Plats : nordisk gastronomi från Hanaholmens kök
Förlag: Förlaget M            
Foto/Illustratör: Robert Lindström
Motivering: De nordiska smakerna inspirerar och uppmuntrar till att testa nya kombinationer av de lokala, närodlade och hållbara råvarorna. På restaurang Plats finns en genuin gemenskap och kunskap om mat, smak och kvalitet som skiner över sidorna.

22: Populärvetenskap

Författare: Bertil Fredholm
Medförfattare: Emanuel Holm (red.)
Titel: Kaffeologi : myter och forskning om en älskad dryck
Förlag: Fri Tanke Förlag   
Formgivning: Rasmus Pettersson
Motivering: Miljarder människor nyttjar kaffe dagligen, men hälsolarm uppstår oavbrutet. Bertil Fredholm är en vetenskaplig världsauktoritet i ämnet som med sin kunskap ger oss alla möjligheter att avnjuta vår espresso utan vare sig moralisk ångest eller kroppsliga obehag.

23. Regional måltidslitteratur

Författare: Anders Johnsson
Medförfattare: Pelle Svensson
Titel: Härifrån : råvaror, recept och relationer
Foto: Andreas Hylthén
Form: Skogen grafisk form
Förlag: Anders Johnsson
Motivering: Allting börjar hos bonden, fiskaren, trädgårdsodlaren och jägaren. Mästerkocken Anders Johnsson har med sitt nätverk av mathantverkare skapat ett 350 sidors manifest, tryckt på plats, för ett sunt bruk av råvaror som just där vi bor finner sitt bästa uttryck: härifrån.

24. Restaurang-, hotell-, musei- och turistguider/-kataloger

Författare: Lo Bäcklinder
Titel: Mälaren runt : möten, mat, människor
Förlag: Isaberg förlag        
Foto/Illustratör: Rodrigo Paras
Formgivning: Ann Olander
Motivering: Mälardalen är en bygd med täta förbindelser över sjöns flikiga vikar. Här möter vi gårdsbutiker, restauranger, kaféer och märkliga utflyktsmål i en kulturbygd med djupa historiska rötter – hela rundan, med recept, från Adelsös gösfiskare till Åbergs museum.

25. Social kompetens

Författare: Jette Boberg-Lundholm

Titel: Alkohol : vad är det och hur blir det?

Förlag: Vulkan förlag        
Foto/Illustratör: Ann Sjölin

Motivering: Att tala om alkohol är alltid laddat. Barn behöver hjälp att förstå vad som kan hända i en familj, att missbruk kan drabba alla men att hjälp också står att få. Enkelt och pedagogiskt tar denna lilla skrift upp problematiken och hjälper barn att finna stöd.

26. Speciallitteratur – metod

Författare: Oskar Ekman, Sara Hallonsten

Titel: Kokbok för stekhäll

Förlag: Stekman förlag      
Foto/Illustratör:  Valter Ekman, Oskar Ekman

Motivering: Med allt fler utekök, stekhällar och murrikkor i våra trädgårdar är detta en kokbok helt rätt i tiden. Förutom att visa stekhällens mångsidighet får vi en stekningens ABC och massor av härlig inspiration till att ingå i familjen Stekman.

27. Speciallitteratur – råvara

Författare: Margareta Edsgård

Titel: Skrädmjöl : det värmländska mjölet

Förlag: Votum & Gullers Förlag             
Foto/Illustratör: Dan Nilsson
Formgivning: Johan Sjödelius

Motivering: Skrädmjöl förknippas med Selma Lagerlöf, och på Mårbacka såg hon till att det nyttiga havret rostades, stenmaldes och serverades som välling, nävgröt och bakverk. Här får vi möta de tre vitala värmländska kvarnarna, som upprätthåller skrädmjölets stolta traditioner.

28. Söta bakverk

Författare: Mai-Lis Hellénius

Titel: Ta en kaka till! : fikaboken med hälsosammare kakbak

Förlag: Holm & Holm Books                  
Foto/Illustratör: Ulrika Ekblom

Motivering: Det är nyttigt att fika, både för kroppen och själen, och ännu bättre kan det bli med vettigt sammansatta kakor. Mai-Lis Hellénius visar hur man med några enkla val kan göra fikastundens bullar och kakor lika hälsosamma som samvaron över koppar och fat.

29. Undervisningslitteratur

Författare: Niki Sjölund

Medförfattare: Maria Nilsson (red.)

Titel: Vildplockad svamp

Förlag: Natur & Kultur      
Foto/Illustratör: Jonas Cramby

Motivering: En uppfriskande rolig bok om en av skogens mer mystiska gåvor. Niki Sjölund tar oss med ut i skogen och bjussar på sina 45 absoluta svampfavoriter. Just det, 45!

30. Vardagsmåltider

Författare: Kristina Eriksson

Titel: Pita, piroger, pizza & andra matiga bröd

Förlag: Bokförlaget Semic
Foto/Illustratör: Åsa Dahlgren
Formgivning: Monica Sundberg

Motivering: ”Allt som man lägger i bröd blir gott.” Bokens paroll tar oss med på en resa världen runt, och med 50 lättbegripliga recept på brödiga rätter får vi smaker från Irak och Thailand till Finland och Frankrike. En bok för brödälskaren.

31. Vegetarisk måltidslitteratur

Författare: Karolina Tegelaar       
Titel: Julens veganska bakning : 400 recept för karamellkokning, konfekt, kakor, vetebröd & andra klassiker
Förlag: Praeffekt Omnimedia                  
Motivering: Ett makalöst praktverk med ett enormt kunskapsinnehåll och ett suveränt illustrationsmaterial. Betänk att hela boken specifikt behandlar JULENS veganska bakning. Ett nytt sätt att baka kakor och förbättra världen. Ingen bakbok i mängden!

32. Bästa form

Formgivare: Gabor Palotai

Titel: Berättelser och recept : asiatiska utflykter med oförklarliga avstickare

Förlag: Mondial                          

Författare: Erik Videgård

Foto: Pål Allan

Motivering: En avskalad, snudd på asketisk form som med sin återhållsamhet och funktionella typografi sätter allt fokus på Erik Videgårds tydliga text och magnifika mat. Svensk funktionalism möter asiatisk estetik. 

33. Bästa foto

Fotograf:Martin Nordin
Titel: Laga svamp
Förlag: Bonnier Fakta               
Författare: Martin Nordin
Formgivning: Li Söderberg, Katy Kimbell
Redaktör: Thomas Lundvall
Motivering: Mustiga matbilder på en råvara som trots sin begränsning i färg och form ändå upplevs varierad. Vacker ljussättning med färger och material som gör att skogen inte känns långt borta.

34. Bäst alla kategorier

Författare: Anders Johnsson
Medförfattare: Pelle Svensson
Titel: Härifrån : råvaror, recept och relationer
Foto: Andreas Hylthén
Form: Skogen grafisk form
Förlag: Anders Johnsson
Motivering: Allting börjar hos bonden, fiskaren, trädgårdsodlaren och jägaren. Mästerkocken Anders Johnsson har med sitt nätverk av mathantverkare skapat ett 350 sidors manifest, tryckt på plats, för ett sunt bruk av råvaror som just där vi bor finner sitt bästa uttryck: härifrån.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss genom att:
✔️ Swisha ett bidrag
✔️ Prenumerera på Analysbrevet
✔️ Bli sponsor
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt nyhetsbrev?

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.