Rosamund Pike spelar en av huvudrollerna i tv-serien "Sagan om drakens återkomst", premiär den 19 november 2021 på Amazon Prime. Foto: Vadim Ghirda/TT

Premiär för tv-serie baserad på Sagan om Drakens återkomst av Robert Jordan

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Med 14 böcker med en kombinerad längd på tusentals sidor är Robert Jordans ”Sagan om Drakens återkomst” en av de mastigaste av alla fantasy-berättelser. Nu kommer den som tv-serie med Rosamund Pike i en av huvudrollerna.

Förhoppningarna på fantasyeposet är stora. Medan säsong ett landar på Amazon Prime denna vecka spelas säsong två redan in i Prag med förhoppningen att säsong tre ska spelas in med start i juli 2022.

Men trots att Jordans boksvit har många entusiastiska läsare är det inte alla som har haft full koll på hans universum. Rosamund Pike, som spelar en av de bärande rollerna i tv-serien, är en av dem.


ANNONS


– Jag hade faktiskt aldrig hört talas om böckerna tidigare. Nu har jag läst de tre första, berättar hon för TT i ett Zoom-samtal från Prag där inspelningen pågår.

– Vi har alla varit här nu i bortåt två år, vi har tagit med våra familjer hit och vi fortsätter med säsong två fram till i mars, förklarar hon.

ANNONS

Ska rädda världen

I serien spelar hon Moiraine, en kvinna med magiska krafter. Denna kommer med en följeslagare till den lilla byn Two Rivers, för att rädda några ungdomar från Mörkrets härskare. En av dessa ungdomar kan vara Draken, som enligt legenden ska återfödas och rädda världen.

Inledningen har många likheter med början på JRR Tolkiens ”Sagan om ringen”, vilket Robert Jordan menade var helt avsiktligt. Han ville att läsarna skulle känna igen sig i fantasy-världen. Jordan dog för övrigt innan bokserien var helt klar, en annan författare, Brandon Sanderson, slutförde verket.

Men så långt har inte Rosamund Pike kommit i läsningen.

– Jag vill inte läsa för långt i förväg, konstaterar hon.

– Jag känner att min karakterisering av Moiraine ska växa samtidigt som hon växer. Om jag läser för långt framåt kan jag få bilder i huvudet som jag inte borde ha. Jag hade som sagt inte hört talas om böckerna tidigare, men vår show runner Rafe Judkins är ett stort fan av böckerna, och han har verkligen kunnat förmedla känslan från dem.

Männen blir galna

I den värld där berättelsen utspelas är tiden inte linjär. Tidsåldrar kommer igen, människor återföds gång på gång. Det är en värld där kvinnorna står för magin – män blir galna om de försöker sig på det.

– Kvinnorna har privilegiet att kunna behärska elementen. De har också svagheter, men det finns en speciell dynamik här, säger Rosamund Pike.

En serie som ”Sagan om Drakens återkomst” innehåller givetvis många specialeffekter, men Pike betonar att mycket av det tv-tittarna ser är gjort på riktigt.


ANNONS


– Det är aldrig så att vi bara har filmat mot en green screen, utan åtminstone en del av det ni ser är byggt på riktigt. Jag gillar det. Jag älskar vad man kan åstadkomma med specialeffekter, men samtidigt vill jag göra sådant som känns i kroppen.

Det finns 14 böcker. På frågan om Rosamund Pike har skrivit på för 14 säsonger skrattar hon.

– Vi får se hur länge det går. Förhoppningsvis tycker publiken om det vi gör.

Text: Gunnar Rehlin/TT

Boktuggs kommentar: Bokserien Sagan om Drakens återkomst (på engelska The Wheel of Time) har översatts till svenska av Natur & Kultur (i översättning av Ylva Spångberg och Jan Risheden). De gav ut de första elva böckerna, men valde att dela upp varje bok i två delar. På senare år har de 22 svenska böckerna lästs in som ljudböcker av Storyside (Storytel).
Natur & Kultur säger i en kommentar att de ”har släppt rättigheterna sedan länge och har inga planer på att återuppta serien”. Annars händer det ju ofta att en bok kommer i nyutgåva med skådespelare från filmen på omslaget, exempelvis i pocket/storpocket.

Fakta: Rosamund Pike

Ålder: 42 år.

Bor: I London.

Make: Robin Uniacke.

Yrke: Skådespelare.

Tidigare filmer i urval: ”Die another day”, ”Stolthet och fördom”, ”Wrath of the titans”, ”Jack Reacher”, ”Gone girl”, ”Tre sekunder”, ”I care a lot”.

Aktuell i: ”Sagan om Drakens återkomst” som strömmas på Amazon Video med premiär den 19 november.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL