Denna artikel sponsras av författare/förlag

Åsa Sandell: Boxning är både fantastiskt och fruktansvärt på samma gång

Åsa Sandell, författare och före detta boxningsproffs. Foto: Sonia Revés

Boxaren och författaren Åsa Sandell är aktuell med ljudboken I själ & hjärta : boken om mitt livs hatkärlek där hon försöker besvara frågan om vad boxning egentligen handlar om. 

Åsa Sandells bok I själ & hjärta : boken om mitt livs hatkärlek är nyligen släppt som ljudbok, inläst av henne själv hemma i Nora i en mobil studio som förlaget A Nice Noise skickade henne.

– Det är roligt att läsa in själv, men svårt. Jag gillar att läsa högt, jag gör gärna det när jag skriver till exempel. Man kan använda tonfall på ett annat sätt och jag blir ofta helt uppslukad av inläsningen, säger Åsa som har läst in båda sina tidigare böcker, Bakom garden. Ett boxarliv i tio ronder och Den tuffaste ronden. En personlig historia om abort, missfall, IVF och äggdonation.

Den första boken om Åsas boxningsresa kom ut redan år 2009, men hon har haft mycket mer att säga om boxning sedan dess. I själ & hjärta : boken om mitt livs hatkärlek är en bok hon har skrivit på i många år.

– Jag har levt med boxning, som boxare och som tränare och i många olika sammanhang, och får alltid frågan: Hur känns det? Varför gör man det här? Jag ville skriva något djuplodande om boxning som också skildrar sportens både mörka och ljusa sidor. Boxning är så komplext. Så det här är mitt försök att svara på vad boxning är för något.

I boken vill hon spegla boxning från alla möjliga vinkar, och hon har pratat med andra boxare för att skapa en nyanserad bild. Men I själ & hjärta : boken om mitt livs hatkärlek handlar samtidigt om mer än boxning och innehåller många livsfrågor, kring rädsla, mod och hur man hanterar känslor.

– Att vara uppe i ringen är att vara på världens ensammaste plats. Det är något ursprungligt, idag finns ingen annanstans du står öga mot öga med en blodtörstig motståndare. Det är en kamp på liv och död. Det här väcker både avsky och stor beundran. Jag tror att boxning kan vara den sport som väcker starkast känslor. Den är kontroversiell och är en av få sporter som många vill förbjuda, säger Åsa och fortsätter:

– Jag kan förstå att man kan tycka det är en vidrig sport, men även om man dömer sporten kan man vara intresserad av att lära sig mer om den. Genom att läsa eller lyssna på den här boken kan man komma in i huvudet på de som sysslar med boxning.

I själ och hjärta : boken om mitt livs hatkärlek

I själ och hjärta : boken om mitt livs hatkärlek

 • Förlag: A Nice Noise
 • Format: Ljudbok (MP3)
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2021-08-27
 • ISBN: 9789178531998

Hennes förhoppning är att även människor som tror att de inte är intresserade av boxning, eller de som tar avstånd från boxning, ska vilja läsa eller lyssna på boken för att förstå vad det handlar om.

I undertiteln beskrivs boxning som en hatkärlek för dig?
– Jag har ibland älskat och ibland hatat sporten. Jag kan se avigsidorna, bland annat människorna som blir punch-drunk eller får neurologiska skador. Boxning är både fantastiskt och fruktansvärt på samma gång, säger Åsa.

– Gemensamt för nästan alla boxare är att man ingen annan stans känner sig så levande som i ringen. Det är en extrem form av mindfulness – du måste vara fruktansvärt fokuserad. Och så är det en kick förstås!

Enligt Åsa har boxning aldrig varit en stor sport sett till antal utövare i Sverige, även om det är många som har testat eller provat motionsboxning. Idag konkurrerar sporten dessutom med kampsporten MMA (mixed martial arts).

Boxning är också en stor del av vår populärkultur. Det finns en stark mytologisering av boxningen och därtill en klassaspekt – det är en tacksam sport att skildra i olika kulturella sammanhang.

Själv har Åsa satt punkt för sin boxningskarriär, även om hon idag jobbar som tränare och pratar om boxning.

– Genom alla år har jag mött många – inklusive mig själv – som undrar: Vad handlar det här om egentligen? Jag vill skriva ett utförligt svar. Jag är inte boxningskritiker, men inte heller förespråkare, jag tycker mig kunna skriva om det och både lyfta fram det avskyvärda och det underbara.

Om författaren

Åsa Sandell är kulturskribenten som blev proffsboxare som blev författare. Hon har skrivit flera självbiografiska böcker och även gett ut en ABC-bok för barn. Åsa bor tillsammans med sin familj i lilla Nora i Bergslagen, där hon skriver och driver egna boxningsstudion Kombox. I själ & hjärta : boken om mitt livs hatkärlek finns både som ljudbok i mp3-format, CD-bok och som streamad via ljudbokstjänster. Boken finns även i tryckt format.

I själ och hjärta : boken om mitt livs hatkärlek

I själ och hjärta : boken om mitt livs hatkärlek
Författare
Medverkande
Förlag A Nice Noise
GenreSport, motion och friluftsliv
FormatLjudbok (MP3)
SpråkSvenska
Vikt60 gr
Utgiven2021-08-27
SABRbk
ISBN 9789178531998

 

"Så blir I själ & hjärta en läsvärd meditation över livet självt, samtidigt som den lär ut en massa hårda fakta om boxning. Den förtjänar många läsare." /Ulf Eriksson, Svenska Dagbladet

Ingen annan sport väcker så många och så starka känslor. Och få sporter är så mytomspunna. Åsa har grävt djupt i sina erfarenheter som proffsboxare, men också intervjuat ett tjugotal fighters och läst en massa böcker och tidningar, sett filmer och tv-debatter, för att få svar på sina frågor. Vad är det som är så lockande med boxning? Räddar boxningen liv? Tar den liv? Varför finns det så många filmer om boxning? Varför har Joyce Carol Oates skrivit en hel bok om sporten? Och varför har Bob Dylan skrivit så många låtar om den? Vad är boxnings hjärta? Och vad är boxningens själ?  

Du kanske hatar boxning? Eller älskar du sporten? Har du testat motionsboxning och blivit förvånad över att du får en kick av att slå? Tycker du att det är obegripligt att människor frivilligt går upp i ringen? Är du nyfiken på hur boxarna själva ser på aggressivitet och rädsla, liv och död, manligt och kvinnligt?   Även för en person som aldrig närmat sig en ring, blir boxningen magisk och fascinerande när Åsa på ett personligt och ärligt sätt borrar ner sig i sitt livs stora kärlek och hat.    

 

 "... närmare kärnan i det som är boxning och kampsport än nästan något annat jag läst på svenska."/ Isobel Hadley-Kamptz, Expressen

Om författaren

Åsa Sandell, född 1967, började boxas när hon var 28 år. Efter fyra SM-guld och ett EM-guld inledde hon en proffskarriär, 37 år gammal. Åsas mest uppmärksammade match mot Muhammad Alis dotter Laila Ali i december 2005 gjorde henne rikskänd. Åsa har även hörts i Sommar i P1 2006 och synts på TV i bland annat På spåret och Mästarnas Mästare. Åsa är numera författare och kulturjournalist och arbetar som tränare på den egna boxningsstudion Kombox i Nora, där hon bor med sin familj.  

Tidigare utgivning

A Nice Noise har tidigare givit ut ljudböckerna Bakom garden ett boxarliv i tio ronder samt Den tuffaste ronden - en personlig historia om abort, missfall, ivf och äggdonation

 

Missa inte Åsas tidigare bok

Bakom garden : ett boxarliv i tio ronder

Bakom garden : ett boxarliv i tio ronder

 • Förlag: A Nice Noise
 • Format: Ljudbok (CD)
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2015-06-08
 • ISBN: 9789187725746
Bakom garden : ett boxarliv i tio ronder

Bakom garden : ett boxarliv i tio ronder

 • Förlag: A Nice Noise
 • Format: Ljudbok (MP3)
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2015-06-08
 • ISBN: 9789187725753
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

tips@boktugg.se