Denna artikel sponsras av författare/förlag

Helena Linnerborg: Alla kan bli fria från sina sömnproblem

Helena Linnerborg. Foto: Privat

Med egna erfarenheter av insomni vill Helena genom sin bok Vill du sova bättre? Lägg sömnproblemen bakom dig hjälpa andra att hitta tillbaka till en god sömn.

Under flera år hade Helena Linnerborg svåra sömnproblem. Det var allvarligt, och hon blev mer och mer utmattad. Hon kämpade länge och sökte hjälp hos läkare, psykolog och sömnterapeuter, men det var inte förrän hon kontaktade en privat sömnklinik som hon lyckades få rätt hjälp.

– Redan efter första samtalet med läkaren och sömnspecialisten förstod jag att jag slutligen hittat rätt. Jag hade vid det laget mycket kunskap i ämnet i vid bemärkelse, och vi hade många intressanta samtal på kliniken. Jag insåg att jag mycket snart skulle återfå en god sömn. Tre års mörker upphörde plötsligt och jag började sova bättre och bättre, fick tillbaka energin och mådde otroligt bra, berättar Helena.

När sömnen blev bättre började Helena planera för det företag hon ville starta. Hon hade sedan tidigare börjat intressera sig för mental träning och gick därför en grundutbildning som blev starten till hennes nya yrke som mental tränare och livs- och sömncoach. 

– Kunskapen om sömn och insomni kom att bli en viktig del i min verksamhet, och jag insåg att det fattades en enkel men bra guide i hur man tar sig ur en svår sömnproblematik. Jag ville verkligen hjälpa de som kämpar för att sova, men som ändå inte lyckas få rätt hjälp. 

Så hon bestämde sig för att skriva en bok. I debutboken Vill du sova bättre? Lägg sömnproblemen bakom dig har hon samlat sina erfarenheter och kunskaper om sömnproblem och presenterar ett konkret sätt att ta sig ur problematiken. Med hjälp av boken lägger man upp en personlig handlingsplan för bättre sömn, som ska genomföras under 2–3 veckor.

Det handlar bland annat om att arbeta med morgon- och kvällsrutiner, sömnrestriktion, pulshöjande träning och avslappning. Boken utgår från 12 teman, och enligt Helena är det viktigt att ta hand om alla olika delar.

– Vi måste göra många olika aktiviteter och förändringar i ett sammanhang, för att öka sömntrycket och därmed komma ur insomnin – och successivt börja sova bättre och bättre. Boken är väldigt rakt på sak och innehåller bara det man måste veta för att själv kunna ta sig ur insomnin. Jag har utelämnat mycket teori och forskning.

Vill du sova bättre?

Vill du sova bättre?

  • Förlag: Lava Förlag
  • Format: Häftad
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-07-13
  • ISBN: 9789189261686

Boken vänder sig i första hand till de som har svåra problem; för de med lättare sömnproblem kan det finnas enklare metoder.

– Följer man instruktionerna och gör det man ska enligt boken kan man klara det på egen hand. Jag tror det märks att boken är skriven av någon som verkligen själv har gått igenom det här, säger Helena.

Hur vanligt är det med sömnproblem idag?
– Problemen ökar och pandemins följder med krav på att arbeta hemifrån har inte gjort saken bättre. Många har utvecklat problem, och det verkar vara i alla åldrar. Det är viktigt att ta hand om det, gärna så tidigt som möjligt.

Är det svårt att hitta rätt hjälp med sina sömnproblem? 
– För mig var det jättesvårt. Under de tre åren försökte jag verkligen hitta folk som kunde hjälpa mig. Jag önskar att det skulle ske en bättring inom vården.

Det pratas mycket om sömn just nu och hur viktigt det är att sova bra, vad tänker du om det?
– Man säger att det är viktigt att prioritera en god sömn, men det är som en provokation till den som sover dåligt. Den senaste tiden skrivs det också om hur farligt det är att sova för lite. Det är inget man ska säga till den som sover illa. Man ska hoppa över den biten när man vänder sig till den som har problem, som i klientsamtal och böcker om sömn, eftersom det kan leda till stor ångest. Jag skriver inte alls om det i min bok.

Genom sina egna erfarenheter av svår insomni och kampen för att få rätt hjälp har Helena fått god förståelse för hela problematiken. 

– Kunskapen man behöver för att komma ur sömnproblemen finns. Alla kan komma ur det, bara man gör på rätt sätt, säger Helena.

Om författaren

Helena Linnerborg bor i Malmö med sin man och har två vuxna barn. Efter flera år av svåra sömnproblem hittade hon fram till ett nytt yrke som mental tränare och coach, och startade därför ett företag för ändamålet. Arbetet som fastighetsmäklare lämnade hon bakom sig. Helena har också ägnat sig åt att skriva och ser fram emot att publicera i olika genrer: spänning, roman, novell och poesi. Men den först publicerade boken är en faktabok om hur man tar sig ur besvärliga sömnproblem. Vill du sova bättre? finns både som tryckt bok, ljudbok och ebok.

Vill du sova bättre?

Vill du sova bättre?
Författare
Förlag Lava Förlag
GenreHälsa, skönhet och sex
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor104
Vikt150 gr
Utgiven2021-07-13
ISBN 9789189261686
Har du kämpat länge med envisa sömnproblem? Känner du dig trött, uppgiven och maktlös? Misströsta inte och ge inte upp, för du har lösningen framför dig!    I denna bok får du en konkret handlingsplan för bättre sömn, en handlingsplan som bygger på författarens egna erfarenheter av mycket svåra sömnproblem. Under flera års tid tillägnade sig Helena kunskap om sömn - och slutligen, med stöd av en skicklig sömnspecialist, kom den goda sömnen tillbaka för att stanna. Genom att följa de lättförståeliga och pedagogiskt förklarade instruktionerna i denna välskrivna bok om sömnproblem kan också du bli kvitt dina besvär.    Helena Linnerborg är personlig mental tränare, coach och mindfulnessinstruktör. Hon är verksam i Malmö i eget företag med klientmottagning. Sömnproblem (insomni) har blivit en viktig och framgångsrik del i arbetet. Stress, kris och personlig utveckling är också viktiga områden. Helena har även en skönlitterär ambition.
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

sales@boktugg.se