Denna artikel sponsras av författare/förlag

Bengt Johanssons nya bok handlar om svenska företag i Kina

Bengt Johansson. Foto: Privat

I boken Det förflutna var ljust – framtiden osäker skriver Bengt Johansson om svenska företag i Kina – deras historia, läget just nu och hur framtiden ser ut.

Bengt Johansson har en bakgrund från regeringskansliet och UD och har arbetat i många år med näringslivsfrågor, ofta relaterade till Kina. Dessutom har han skrivit och publicerat flera böcker relaterade till Kina, bland annat Kina-Taiwan : Risk för krig eller chans till fred från 2007 som var den första boken på svenska om konflikten mellan Kina och Taiwan.

– När jag träffar yngre människor brukar jag skoja om att jag släpar på ett lass av onödigt vetande. Jag var ju med under kalla kriget och arbetade i Östeuropa. Nu när vi anar ilningar av ett nytt kallt krig mellan USA och Kina känns plötsligt mina erfarenheter rätt intressanta, säger Bengt och fortsätter:

– Jag har nog ett rykte på de arbetsplatser jag varit att vara lite väl rättfram i mina åsikter. Kanske är det ett arv av att ha varit studenttidningsredaktör under det tumultartade året 1968. Pennan var vårt vapen och vi kunde avrätta meningsmotståndare med en iskall recension. Sedan dess har jag älskat att skriva.

Ända sedan 1970-talet har Bengt följt svenska företags arbete i Kina och arbetat nära många av dem. 

– Från början var det svårt att komma in på marknaden, men sedan under 1990-talet startades en mängd samriskbolag. Några gick bra, men de flesta hade problem. Efter Kinas WTO-anslutning var det lätt att starta helägda bolag och antalet svenska bolag mångdubblades. Sedan 2010 har konkurrensen blivit allt hårdare, och frågan är om svenska företag har något att hämta i Kina i framtiden. Därav den lite olycksbådande titeln på boken, säger Bengt.

Vad tror du själv, hur ser framtiden ut för svenska företag i Kina?
– Det kan bli svårt för oss att vara kvar och hävda oss på marknaden. Men man kan dra slutsatsen att en del har klarat sig på olika vägar. Exempelvis Ikea har klarat sig bra eftersom kineserna är dåliga på logistik. Och företag inom andra branscher såsom läkemedelsindustrin eller tjänstesektorn har utländska företag, däribland svenska, blivit mycket stora i landet. Men vad gäller tillverkning och teknologi ligger Kina i framkant.

Boken bygger på egen research och på intervjuer med ett 30-tal företagsledare. Bengt har pratat med företag av olika storlek, både mindre företag och stora börsnoterade sådana, och företag från olika håll i Sverige och olika platser i Kina. Främst har han letat efter dem som klarar konkurrensen. 

Som exempel på två helt olika företag som förekommer i boken nämner han Ikea och det lilla bolaget Ålö från Umeå som tillverkar traktorskopor.

– Det går väldigt bra för Ålö, och jag frågade mig hur det är möjligt. Det visade sig att de aldrig har lyckats med sin produkt på den kinesiska marknaden (och därigenom slipper man kinesiska kopior) utan säljer till övriga världen, men de har tillverkningen i Kina på grund av subventionerade stålpriser. Ikea har hållit fast vid sin linje att växa organiskt och de är nu uppe i 32 varuhus och satsar dessutom på ett halvt dussin gallerier som alla är större än Mall of Scandinavia. Det är roligt att det har gått så bra. 

Bengt har arbetat på boken i över två år och det har inneburit ett grundligt researcharbete, även om han redan var insatt i ämnet.

– Jag har en kompetens som få andra har. Jag har varit med om så mycket under de här 50 åren, det är väldigt få andra människor som har samma erfarenhet. Få har haft kontakt med många företag, och de som har arbetat inom ett visst område får i regel inte säga något om sina tidigare kunder eller arbetsgivare.

Ännu en faktor som spelar in är att många som arbetar eller lever i Kina eller har andra nära kopplingar till landet är rädda för att uttala sig.

– Folk blir rädda och vågar inte längre säga vad de tycker, av rädsla för att till exempel inte få visum. Jag har inte de problemen, jag kan tala fritt.

Bengt ser två grupper av läsare framför sig av den nya boken. Dels svenska företag som vill läsa om andra svenska företag, dels de som är intresserade av vad som händer i Kina ur ett svenskt perspektiv – det kan vara bland annat sinologer, journalister och offentligt anställda. Nästa steg är att ge ut den på engelska så att kineser som är anställda av svenska företag kan ta del av innehållet.

Att bevaka Kina och landets relation till omvärlden är en heltidssyssla, menar Bengt, som numera ofta finner nyhetsrubrikerna kring Kina oroande.

– Jag har också alltid sysslat med företagsansvar vad gäller miljö och hållbarhet. Här är Kinas kolkraftverk ett stort problem. Ska de få spy ut koldioxid fram till 2060? Det kan innebära att de hinner förstöra rätt mycket i klimatet innan dess. Det här måste man också ägna uppmärksamhet, säger Bengt.

Om författaren

Bengt Johansson är mest känd för att han varit generalkonsul i Shanghai i två omgångar och andreman på ambassaden i Peking i två omgångar. Dessutom har han arbetat för UD  Hongkong och på Taiwan och med Kina/Taiwan på EU-kommissionen. Han har dessutom varit både CSR-ambassadör och antikorruptionsambassadör i det svenska regeringskansliet. På fritiden renoverar han sin sommarstuga och odlar sin trädgård – med begränsad framgång.

Det förflutna var ljust - framtiden osäker : om svenska företag i Kina

Det förflutna var ljust - framtiden osäker : om svenska företag i Kina
Författare
Förlag Lava Förlag
GenreEkonomi
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor198
Vikt320 gr
Utgiven2021-07-16
SABQb
ISBN 9789189261457
För många svenska företag har Kina blivit en av de största marknaderna. 2020 var Kina den 6:e största svenska export­marknaden. Har Kina i någon grad påverkats av den nära kontakten med svenska företag? Har Kina för övrigt behov av utländska företag när man tagit ekonomiska och teknologiska jättekliv? Kan över huvud taget utländska företag passa in i den nya samhällsmodellen i Kina som är kritisk till idéer från väst? Ingen vet hur Kina ser ut om 10 år men här är i alla fall en beskrivning över hur vi hamnat där vi är.   BENGT JOHANSSON skriver i denna bok hur han blev känd i Kina genom artikel på Folkets Dagblads första sida 30 oktober 1978.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

sales@boktugg.se