ANNONS

Mammor i litteraturen lämnar sin familj, men idag handlar det mindre om brist på jämställdhet och mer "att känna sig kvävd av kärnfamiljen, av barnen eller just av samhällets krav på att skaffa barn", enligt en studie vid Centrum för genusvetenskap vid Uppsala universitet. Foto: Linda Forsell / SvD / TT.

Mammor i dagens romaner vill bort från kärnfamiljen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Skönlitteraturen är full av mödrar som lämnar sina familjer, men på 2000-talet har fokus skiftat från att handla om frigörelse från ojämställdhet till att handla mer om en vilja bort från kärnfamiljen.

Enligt en studie vid centrum för Genusvetenskap vid Uppsala universitet handlar inte längre moderskapslitteraturen huvudsakligen om vilja att arbeta. Om det handlar boken ”Maternal Abandonment and Queer Resistance in Twenty-First-Century Swedish Literature”, enligt ett pressmeddelande från Uppsala universitet.

– I de nutida svenska romaner som jag undersöker lever kvinnorna i allmänhet i ganska jämställda förhållanden. De lämnar sina familjer för att de inte trivs med att vara mammor eller för att kärnfamiljen inte alltid är en så trevlig plats att vara på, det säger studiens författare Jenny Björklund, docent i litteraturvetenskap och universitetslektor i genusvetenskap vid Centrum för genusvetenskap vid Uppsala universitet.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL