Lana Del Reys dikter översätts av Fredrik Strage – släpps hösten 2021

Den svenska översättningen av Lana Del Reys bok Violet Bent Backwards Over the Grass (Violet böjde sig baklänges i gräset) släpps i september 2021. Foto: Omslaget till den engelska originalutgåvan, utgiven av Simon & Schuster 2020

Lil’Lit Förlag ger i september 2021 ut artisten Lana Del Reys poesibok Violet böjde sig baklänges i gräset i översättning av Fredrik Strage. 

Hösten 2020 gav Lana Del Rey ut sin första av flera planerade poesiböcker, Violet Bent Backwards Over the Grassoch nu kommer den i svensk översättning av musikjournalisten Fredrik Strage som också har skrivit förordet.

– Valet av Fredrik Strage som översättare var självklart från första stund. Han har med både poetisk och musikalisk varsamhet och lyhördhet tolkat Lana Del Reys originaldikter. Jag kan inte tänka mig någon bättre, säger Vesna Prekopic, förläggare på Lil’Lit Förlag.

Fredrik Strage skriver i ett pressmeddelande: ”Ska Lana Del Rey översättas? En liten del av mig, den som tycker att översatta filmtitlar är ett otyg, vill protestera. Men nu är hon en riktig poet, det skriver hon själv på flera ställen i den här boken, och riktiga poeter blir översatta, eller ’tolkade’ som det heter inom lyriken. Och om någon ska tolka Lana Del Rey på svenska så är det jag. Ni får ursäkta om jag låter självupptagen men ända sedan jag hörde hennes genombrottsalbum Born to die har jag inbillat mig att jag förstår henne bättre än vad de flesta människor gör.”

Om dikterna i Violet böjde sig baklänges i gräset säger Lana Del Rey så här: ”De är är eklektiska och ärliga och försöker inte att vara något annat än de är och av den anledningen är jag stolt över dem, särskilt eftersom det tillstånd de var skrivna under var väldigt autentiskt.”

Lil’Lit ger i augusti även ut feministen och aktivisten bell hooks bok Feministisk teori: Från marginal till centrum. Det är första gången boken ges ut på svenska. Den är översatt av Christian Nilsson och har ett nyskrivet förord av Paulina de los Reyes, professor i ekonomisk historia vid Stockholms universitet. 

bell hooks säger om boken: ”Att befinna sig i marginalen innebär att vara en del av helheten, men utanför. Det är bristen på feministisk teori som tar upp marginal och centrum som fått mig att skriva föreliggande bok. Genom hela arbetet har mitt tänkande burits av övertygelsen att feminismen måste bli en politisk massrörelse om den ska kunna få en revolutionär, omdanande inverkan på samhället.”

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL