Feministen och författaren Bell Hooks död

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Författaren och poeten Bell Hooks har avlidit efter en tids sjukdom, skriver Vanity Fair och citerar ett pressmeddelande från familjen.

”Vi är oerhört ledsna över vår systers död. Vi är stolta över att Gloria har fått ta emot många priser, hedersutmärkelser och blivit internationellt berömd för sina verk som poet, författare, feminist, professor, kritiker och aktivist.”

Bell Hooks hette egentligen Gloria Jean Watkins, men tog sitt författarnamn från sin gammelmormor och stavade det i gemener, eftersom hon ville sätta sina verk främst.

Bell Hooks föddes i Hopkinsville, Kentucky, 1952 och blev publicerad första gången 1978 med diktsamlingen ”And there we wept”. Hon nådde stor framgång med boken ”Ain’t I a woman?” som anses vara en feministisk klassiker.

Hon gick i segregerad skola under uppväxten och fick sedan studera vid Stanforduniversitetet och tog senare examen i engelska vid University of Wisconsin. Hon tjänstgjorde som professor i afroamerikanska studier och engelska vid Yale och skrev över 30 böcker.

Så sent som i fjol gavs hennes verk Feministisk teori: Från marginal till centrum ut på svenska.

Bell Hooks blev 69 år.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL