Klassikerförlaget Delfyne ger ut antik erotik och samhällskritik

Sebastian Bernhard och Carl Magnus Juliusson, grundare av förlaget Delfyne. Foto: Pressbild

Det nystartade förlaget Delfyne från Göteborg ger ut klassiker fulla med samhällskritik, erotik och humor. Sommaren 2021 släpps de två första böckerna.

Det finns mängder med äldre litteratur som få idag har hört talas om och som aldrig funnits tillgängliga för en svensk publik. Ibland på grund av ointresse, men lika ofta av prydhet eller moralism, skriver det nya klassikerförlaget Delfyne i ett pressmeddelande.

– Det är något vi vill ändra på. Genom att ge ut äldre erotisk och humoristisk litteratur kan vi ge en annan bild av antika Grekland och Rom än den vi vanligtvis kanske tänker på, säger grundarna Carl Magnus Juliusson som tillsammans med Sebastian Bernhard.

Den 15 juli 2021 släpps deras första böcker. En av dem är Agricola av den romerske historieskrivaren Tacitus. Verket har getts ut på svenska tidigare men Delfyne släpper en nyöversättning av Sebastian Bernhard.

– Tacitus är verkligen en både bitter och bitsk författare. Romarna har blivit ett gäng töntiga mesar som inte längre kan säga emot maktens orättvisor. Samtidigt bedriver de rovkrig mot alla folk de kan finna och förvandlar världen till en ödemark i jakt på rikedomar. I princip alla samtidens debattfrågor behandlas av Tacitus som dessutom vet konsten att formulera tal i samma stil som ”Braveheart”, berättar Sebastian Bernhard.

Den andra boken är den humoristiska diktsamlingen Priapeia skriven av en okänd författare under 100-talet e.Kr. Det blir första gången verket ges ut på svenska.

Priapeia är mycket mer explicit och obscen än vad folk kan föreställa sig. Det finns knappt någon poesi efteråt som påminner om den. Den har vissa likheter med Catullus när han är som värst. Det närmaste jag annars kan komma på i dag är grov stand-up. Det är en väldigt speciell läsupplevelse som går emot alla ens förväntningar om antik litteratur, säger Carl Magnus Juliusson som översatt boken till svenska från latin.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,