Sammy Jeridi, entreprenör och författare. Foto: Pressbild

Söndagstuggare: Sammy Jeridi om motivation och att våga misslyckas

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Sammy Jeridi har skrivit böckerna Ghettokungen och Ghettobröder men är även framgångsrik entreprenör. I ett gästinlägg skriver han om att nå sina mål.

Mitt namn är Sammy Jeridi. Jag är entreprenör och författare till Ghettoserien. Min debutbok, Ghettokungen, är en av finalisterna i Storytel Awards 2021.


ANNONS


Mina föräldrar invandrade från Tunisien och jag föddes och växte upp under rätt hårda förhållanden i Solna. Min barndom var tuff och pappas fysiska och psykiska våld påverkade mig starkt. Den trygghet jag behövde som barn fanns aldrig där och pappa präntade tidigt in i mig att jag var en nolla, men det mörka blev min drivkraft till att kämpa och aldrig ge upp.

Jag ville bevisa för mig själv att min pappa hade fel. Ett tag i livet var jag på en väg som kunde tagit mig in i det kriminella men räddningen var min mamma. Hon gjorde allt för att vi skulle ha det bra, och som med all sin värme och energi är min stora förebild i livet. I låg- och mellanstadiet drogs jag ofta till biblioteket i Solna centrum för att få lugn och ro. Det var tyst och ingen kunde skrika på mig. Jag fann tröst i att läsa serier och hjältesagor. Att få rymma från min egen verklighet en stund.

ANNONS

När jag var tjugoåtta år träffade jag min norska fru och 2005 flyttade vi till Oslo för att satsa på en idé hon hade, sälja smink på internet, som blev e-handelsföretaget Makeup Mekka AS. Det var tufft och vi jobbade stenhårt. Satsade alla våra besparingar, jobbade kvällar, nätter och helger och glömde allt vad lyx var. 2019 sålde vi företaget för runt hundra miljoner norska kronor. Plötsligt var jag där, dit jag alltid velat komma. Ekonomiskt oberoende och framgångsrik. Men nu återstod den andra drömmen – jag ville skriva böcker.

Tanken att bli författare växte fram allt starkare 2012, efter att jag deltagit i två skrivarkurser på distans. Under utbildningarna formades idén om Ghettoserien, och kort efter att min första bok Ghettokungen färdigställts hittade jag ett förlag som ville ge ut den.

Boken är till viss del inspirerad av min egna livshistoria och nära vänners upplevelser som jag väver in. Leons personlighet är en del av mig och mycket av hans inställning, attityd och egenskaper är mina egna. Jag ville inte skapa honom som en stenhård machoman med vapenkunskaper i fokus. Tvärtom, bakom hans coola fasad skulle det döljas en skörhet, och istället ville jag lyfta fram ett annat vapen: ”Street smart.” För att ge mer bränsle till storyn planterade jag en stark dröm och ett ”varför”. Det blev Leons drivkraft genom serien som ständigt utmanar hans moraliska sida.

Ghettokungen skiljer sig från liknande spänningsromaner genom att huvudkaraktärerna varken är onda eller goda. De är sargade sökande själar som nästan vi alla är, de flesta av oss är bara bra på att dölja det. Handlingen betyder massor för mig eftersom karaktärerna återspeglar delar av mitt händelserika liv, även om det mesta är fiktivt. I den hårda miljön jag byggt upp finns det något gott. Leons dröm, ge Emir en bättre uppväxt än den han själv fick. Jag tänkte ofta: Blir jag pappa ska jag bli den bästa pappan. Mina barn ska få en bättre pappa och barndom än det jag fick.

Det som krävdes för att nå dit jag är nu var motivation och att skapa rätt förutsättningar för min kreativa förmåga. Och jag brukar säga: ”För att lyckas måste man våga misslyckas.” Alla erfarenheter och egenskaper jag har med mig från företagandet drar jag stor nytta av i författarskapet. Det finns många likheter mellan att driva ett företag och skriva böcker. Att skapa något från idé till verklighet.

Innan jag bestämde mig att genomföra författarresan och förbinda mig till den, ställde jag frågan: ”Vad vill du uppnå med författarskapet?” Svaret formade min roadmap med olika element inspirerat från affärsplaner. Jag gjorde en längre synopsis på serien endast för eget bruk och skrev ner delmålen och visionen. När jag visste vad jag ville och varför, blev allt tydligt och lättare för skrivprocessen även om vägen skulle bli krävande.

Med ett framgångsrikt resultat från affärslivet var det aldrig en fråga om hur min arbetsmodell skulle se ut. Jag använde mig av samma struktur i vardagen med egna uppsatta skrivuppgifter som skulle uppfyllas och ta mig ett steg närmare färdigt resultat. Jag tog fram tydliga rutiner till arbetsvardagen för att effektivisera dagarna till att nå de uppsatta delmålen.

Idag lever jag med min fru och våra två barn i Nordnorge och Spanien. Tillsammans med min fru driver jag nya företagsprojekt och jag skriver vidare på serien.


ANNONS


Jag gör det jag älskar, vilket ger mig energin att arbeta vidare med mina projekt. På ett sätt är jag fortfarande den lilla killen som flyr bort i påhittade historier, men nu är det jag som hittar på dem. Jag hoppas att min historia kan inspirera andra att göra rätt val i livet – i stället för att hamna snett som tyvärr många gör idag.

»Sluta aldrig drömma. Det var bland annat mina drömmar som tog mig dit jag är idag

Om gästbloggaren

Sammy Jeridi är författare till Ghettokungen och Ghettobröder. Han grundade tillsammans med sin fru det framgångsrika företaget Makeup Mekka, som vann det norska gasellpriset fyra år i rad. Han är uppväxt i Solna, men bor idag i en liten by i Nordnorge tillsammans med sin fru och sina barn.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

info@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL