Denna artikel sponsras av författare/förlag

Jan Raumer har varit 24 gånger i Brasilien – släpper roman inspirerad av sina resor

Jan Raumer är förtjust i gamla filmaffischer från Hollywood och det har inspirerat omslaget till debutromanen Resan till Rio de Janeiro. Foto: Privat

Boken Resan till Rio de Janeiro är ett verklighetsbaserat romantiskt drama baserat på författaren Jan Raumers egna upplevelser från sina många resor.

– Jag har nog alltid gjort lite udda saker och åkt iväg till märkliga ställen. Det blev ingen familj och barn för mig, vilket innebar att det fanns utrymme för resande. Jag har varit 55 gånger i gamla Sovjet och 24 gånger i Brasilien, berättar Jan Raumer.

Just Brasilien är den centrala punkten för Jans debutroman som har titeln Resan till Rio de Janeiro.

– Ju mer jag lär mig desto mer tycker jag om Latinamerika, och desto mer ser jag hur komplext landet Brasilien är. Det är splittrat och de olika delarna av landet skiljer sig mycket åt. Rio är som ett eget land i sig. Reser man långt norrut eller österut är det mycket annorlunda. 

När han blickar tillbaka kan Jan se att han befann sig i någon slags leda innan den första Brasilienresan för snart 30 år sedan. Varje dag tedde sig likadan som gårdagen, livet rann undan utan att göra avtryck. 

– Det var något inom mig som drev på att föra in något nytt i livet. Resandet blev lösningen, säger Jan. 

– Det var någonting med landets sensuella aura, dess musik, utstrålning av livsglädje och Rios visuella utstrålning som gjorde att det blev Brasilien.

Resan till Rio de Janeiro

Resan till Rio de Janeiro

  • Förlag: Vulkan
  • Format: Häftad
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-01-13
  • ISBN: 9789189219724

Berättelsen i Resan till Rio de Janeiro är så nära Jans egna upplevelser han kunde komma utan att skriva en självbiografi. Det handlar om tre barndomsvänner i 40-årsåldern som åker iväg på en resa till Brasilien. 

– Till karaktärerna i boken har jag plockat bitar från olika människor jag har stött på genom åren. Själva jaget är rätt mycket jag själv, men inte fullt ut.

Centrala teman i boken är drömmen om kärlek och betydelsen av äkta vänskap, och vad som skiljer det som är äkta från det som är falskt.

– Jag är intresserad av livet. Det finns så mycket drama i livet självt, och det som griper mig i all kultur är det som har sitt ursprung i verkligheten.

Någonstans har Jan alltid haft författandet i sig, redan tidigt i livet blev han intresserad av kultur och han läste mycket som ung. Men det har länge legat latent då livet burit på mycket annat som inte lämnat utrymme åt litteraturen. 

Han utbildade sig till copywriter vid Berghs och arbetade en period på en reklambyrå. Men intresset svalnade och han satsade istället på sina hästar och så småningom även på en karriär inom psykiatrin.

– Plötsligt dök den upp, lusten att skriva något mer än reklam och några låttexter, säger Jan och berättar att en dag när han satt på en uteservering i Rio kom tanken till honom att börja skriva. 

Först blev det fragment, små lappar här och där, men till slut tog han ett helhetsgrepp och skrev in texterna i datorn och började foga samman dem. Ledstjärnan var att det skulle vara autentiskt.

Det är möjligt att det blir en fortsättning, men det beror på hur debutromanen tas emot.

– Jag har en massa material och anteckningar, men först vill jag se hur boken landar. Det skulle kännas fantastiskt om många människor fick ta del av den här berättelsen, säger Jan.

Om författaren

Jan Raumer arbetar inom psykiatrin och äger två tävlingshästar. Han är språkintresserad och har studerat både portugisiska och ryska. Han debuterar som författare 2021 med Resan till Rio de Janeiro.

Resan till Rio de Janeiro

Resan till Rio de Janeiro
Författare
Förlag Vulkan
GenreSvenska berättare
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor377
Vikt0
Utgiven2021-01-13
SABHc
ISBN 9789189219724
Tre barndomsvänner, som nått fyrtioårsåldern och tappat fotfästet i tillvaron, reser på jakt efter äventyret och kärleken till ett fjärran tropiskt land… till en förförisk värld, och en kontrasternas stad, där överraskningar väntar, och faror lurar.Ska gåtan med Toms hopplösa förälskelse i den undflyende och nyckfulla flygvärdinnan få sin lösning? Vad döljer sig bakom den charmige amerikanens leende?Och vem är hon? Och varför så kylig?... den där vackra kvinnan vid grinden. Ska de komma levande tillbaks från den kolsvarta gravkammaren uppe på berget, efter razzian med den engelske agenten?Kan den chevalereske argentinarens galopphäst rädda dem ur penningknipan? Och vilket öde väntar den övergivna och föräldralösa lilla Isabela?
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

sales@boktugg.se