ANNONS

Ana Porss, lärare och författare. Foto: Pressbild

Söndagstuggare: Ana Porss om att skriva sin släkthistoria i skönlitterär form

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Ana Porss trilogi Herravälde är baserad på verkliga livsöden, tre kvinnor ur hennes egen släkt. Här berättar Ana mer om arbetet med serien.

Trilogin Herravälde är svensk kvinnohistoria i skönlitterär form och skildrar tre kvinnor ur min släkt. Min morfars morfars mor MajaLisa Elg dömdes 1845 till döden. När jag hade läst om henne i domstolsprotokollen, som mina släktforskande föräldrar visade mig, ville jag ta reda på vad som låg bakom det brott hon hade begått. Jag bestämde mig för att skriva om hennes liv och 2005 kom romanen Utan fräls oss ifrån ondo. Efter det fortsatte jag att forska om min släkt och för ett par år sedan föddes idén att skriva en hel romanserie med MajaLisa som ursprungskaraktär och med ytterligare två kvinnoliv ur min släkts historia. Jag valde att skildra Edlas och Annas liv.


ANNONS


Under skrivandet har det känts som om MajaLisa, Edla och Anna har varit mina bästa vänner. Jag har inte bara låtit dem skildra sig själva. De har även fått rollen att spegla sin tids kvinnoliv. Genom min egen livserfarenhet och den kunskap jag läst mig till om människans själsliv har jag försökt att gestalta deras oro och frustration men också deras glädje. Jag har även försökt skildra den rädsla och skuld som jag tror att de bar på, var och en på sitt sätt. Jag har flätat samman fakta och fiction så trovärdigt jag kunnat och vill gärna att läsarna ska bli berörda när de läser mina romaner. För mig var målet att få skriva om kärlek och medmänsklighet och under skrivandets gång har jag tyckt att det varit oerhört spännande att få dramatisera kring dessa tre kvinnors liv.


ANNONS


I den första romanen blir MajaLisa med barn utan att vara gift och blir därmed en av samhällets utstötta, i den andra romanen flyttar soldathustrun Edla från landsbygden till staden under en tid då kvinnor började frigöra sig och i den tredje romanen reser Anna som ensamstående kvinna till Amerika. Anna var en av alla de svenska kvinnor som arbetade som hembiträden i amerikanska familjer.

I mitt skrivande har jag bl.a. utgått från kyrkböcker, domstolsprotokoll, brev och privata anteckningar. Dessa dokument har varit stommen i texten. När jag sedan gjort min research har jag främst hämtat kunskap ur litteratur, men även från nätet. För att få de rätta miljöerna har jag bl.a. studerat gamla fotografier. Jag har åkt runt på landsbygden och besökt soldattorp och herresäten, men även gjort längre resor som den till USA, där jag sökte upp filmmogulen Samuel Goldwyns hus i Hollywood.

Trilogin bygger på en sann historia om ett oäkta barn och dess ättlingar. Den handlar om den ofrälse släktgrenen Elg, som jag härstammar från, men också om det oäkta barnets fars adliga släkt Gyllensvaan, med säte på slottet Västanå utanför Gränna. Ett viktigt tema genom hela serien är förhållandet mellan överhet och underhet. Detta återkommer ständigt i form av kyrkans makt över folket, förhållandet mellan herreman och tjänare, relationen mellan vuxen och barn och mellan man och kvinna. Jag har skrivit om livet, från barndom till död, då jag tycker det är viktigt att få en bakgrund till människors karaktär och handlande.

Herravälde består av En kvinnas straff, Uppbrottet och Vägen dit och ges under 2021, med början den 10 februari, ut på LB Förlag.

Om gästbloggaren

Ana Porss bor i Stockholm och är utbildad lärare i svenska och tyska. Hon har studerat vid Lunds universitets författarskola och tidigare gett ut fyra romaner. Herravälde är hennes hittills största romanprojekt.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

info@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

Mor och dotter Holtti skrev en gemensam roman under coronakarantänen

Margareta Holtti och Lisa Holtti Claesson var båda isolerade under den värsta coronakrisen. Tillsammans började de fantisera ihop ett äventyr och lät pandemin sätta ramar för berättelsen.

Sommaren 2020 gick i coronapandemins tecken, och i likhet med många andra kunde Margareta och hennes man på grund av restriktionerna inte åka till sin sommarstuga på Åland.

– Jag kopplade på humorn för att få lite distans till det trista läget och skrev till mina barn att jag googlat på ”människosmugglare” men inte hittat några aktuella erbjudanden. Kanske någon av dem kunde hitta en lösning. Lisa tog sig för att med några dagars mellanrum skicka vykort till oss med det ena galna smugglingserbjudandet efter det andra. Jag hakade på och skrev till henne att vi inlett en mejlkonversation med två tanter som erbjudit oss skjuts på moped, berättar Margareta.

Mor och dotter började mejla texter till varandra som tog avstamp i den galna berättelsen om två pensionärer som försökte ta sig till sommarhuset med alla möjliga medel. Snart insåg de att de hade början till en bok.

– Triggade av varandra spottade vi ur oss det ena kapitlet efter det andra i ett rasande tempo. Vi skrev intensivt i fyra veckor. Det sjöd av idéer och formuleringar och blev en hel del skrivet även nattetid. Det växte fram organiskt för att vi kom in i ett gemensamt flow, säger Margareta.

(...) Läs hela artikeln »