Denna artikel sponsras av författare/förlag

Staffan Yllners memoarer skildrar ett händelserikt internationellt arbetsliv

Staffan Yllner debuterar som författare med en biografi över sitt arbetsliv. Foto: Privat

Min väg mellan slott och kajutor är Staffan Yllners biografi över ett spännande yrkesliv inom försvarsvärlden och finansvärlden med hela planeten som arbetsfält.

Staffan Yllner har haft ett händelserikt och varierat arbetsliv som har inneburit många resor och utlandsvistelser.

– Jag har arbetat både i Asien, Nordamerika och Sydamerika, så jag har sett mycket. Och jag kan väl konstatera att gräset inte är grönare någon annan stans. Samtidigt har jag träffat på många typer av religioner och etniciteter som jag fått mycket respekt för. Jag har byggt en katolsk kyrka på Filippinerna, sopat i moskéer i Jakarta och lärt mig mycket om olika trosbekännelser i Indien, säger Staffan. 

Han berättar att han har försökt att ta in så mycket som möjligt av religion och politik från olika håll. 

– Det gör att man kanske blir lite liberalare ju längre tiden går. Å andra sidan konstaterar man att det finns få totalitära samhällen som har lyckats.

Allt detta är sådant som Staffan skriver om i sin biografi.

– Jag har ju varit med om en hel del, och jag vill att mina barn och barnbarn ska få höra min version på rätt sätt. Ambitionen har inte alls varit att göra mig själv odödlig, och vi får väl se om någon annan kommer tycka det är intressant att läsa, säger han skämtsamt.

Bokprojektet var dubbelt så stort från början, men efter hand har Staffan skurit ner och steg för steg hittat det som kan vara kul att skriva och läsa om.

I boken finns avsnitt om metoo, om politik och om försvaret. Olika händelser och fenomen som som Staffan själv har erfarenhet av. Den innehåller också en del av författarens åsikter om det ekonomiska, politiska och själsliga.

Hur var upplevelsen att sitta ner och skriva och reflektera över vad du har upplevt?
– Jag blev förvånad över hur mycket jag kom ihåg, säger Staffan. Jag har arbetat med väldigt känsliga saker under min aktiva tid utomlands, försvarsrelaterade tjänster och produkter, vilket gör att jag inte kan berätta allt – men jag kan berätta en del.

Enligt Staffan innehåller boken en stor del humor.

– Jag älskar att försöka skriva i satirisk form, det är inte så svårt som många säger. Inte allt beskrivs satiriskt i boken, jag har exempelvis varit med om krig i Kuwait och Irak, och det var fruktansvärt. Men vissa humoristiska bitar finns om hur CIA lyckades lura singaporianerna om alla möjliga saker, och det finns en del spännande berättelser om olika affärshändelser som jag tycker det är roligt att berätta om.

Skrivandet upptar allt mer av hans tid, och Staffan har börjat skriva på en nutidshistoria med figurerade namn i satirform. Dessutom har han påbörjat en diktsamling som han beräknar ska komma ut till sommaren 2021.

– Jag skriver en dikt om dagen. De handlar om min stora kärlek, min hustru.

Numera lever Staffan Yllner ett lugnare liv på landet, i kontrast till det flygande och farande han har sysslat med tidigare i livet.

– Det var ett jäkla åkande under många år, jag har närmare 600 000 poäng på SAS. Men jag slutade åka för säkert 10–15 år sedan, och det känns lugnt och skönt att driva våra små företag här hemifrån Ånestad.

Om författaren

Staffan Yllner bor på Ånestad Huvudgård strax utanför Norrköping. Han driver ett litet entreprenadföretag och sitter i styrelsen för ett redovisningsföretag. På gården finns det höns och inackorderade hästar i stallet. Staffan debuterade november 2020 med sina memoarer Min väg mellan slott och kajutor.

Min väg mellan slott och kajutor

Min väg mellan slott och kajutor
Författare
Förlag KommunikationsNyckeln
GenreMemoarer och biografier
FormatInbunden
Språk
Antal sidor231
Vikt0
Utgiven2020-11-10
SABLz Yllner, Staffan
ISBN 9789151915975
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se