Denna artikel sponsras av författare/förlag

Per-Olof Mårtensson vågar prata om det dolda missbruket

Per-Olof Mårtensson, alkohol- och drogterapeut. Foto: Privat

Boken Losersyndromet – att lyckas vara misslyckad även när det går bra är dels en personlig livsskildring, dels en handbok för hur missbruk kan förebyggas på arbetsplatser och i skolan. 

– Att skriva en bok har varit min dröm i tjugo år, berättar Per-Olof Mårtensson.

Han växte upp i en dysfunktionell familj med missbrukande föräldrar. Skoltiden var svår, och Per-Olof brottades med att skriva och uttrycka sig i text. Han halkade själv in i ett alkohol- och tablettmissbruk redan som ung.

– Jag var ingen som barn, men jag blev någon tack vare alkoholen när jag var 13 år. Jag har alltid varit nyfiken och innovativ och alltid gillat utmaningar. I mitt missbruk kunde jag använda min sjuka nyfikenhet och utmana mig själv i mitt självskadebeteende, där jag lekte med livet.

När han som 43-åring slutligen blev nykter visste han inte längre vem han var.

– Medicinerna slår ut alla känslor och sinnen och skapar en helt annat personlighet. När jag skulle möta mig i min nykterhet efter behandlingen fick jag en ny livskris. Men jag tog mig igenom den. Jag fick tillbaka min familj och fick möjligheten att utbilda mig. 

Per-Olof utbildade sig framgångsrikt till alkohol- och drogterapeut, friskvårdsterapeut och avspänningsterapeut, och han har arbetat nära stora företag med att förebygga alkohol- och drogproblematik på arbetsplatser.

Så småningom föddes även drömmen att skriva en bok och berätta om sin resa.

– Jag skrev mycket under mina resor och samlade på mig mycket material i datorn, säger han. Till slut fick jag kontakt med en journalist och författare vid namn Elisabet Greek som hjälpte mig med texterna. Tack vare henne fick den här boken se dagens ljus.

I boken Losersyndromet – att lyckas vara misslyckad även när det går bra berättar Per-Olof om sin uppväxt och sitt liv. Men boken är samtidigt en handbok för chefer och medarbetare för att förebygga, upptäcka och hantera missbruk på arbetsplatsen.

– Jag lyfter fram chefens roll i företaget och hur man som chef kan bemöta ett problem. Vad ska jag göra eller inte göra? Vilket förhållningssätt ska jag ha i en situation? Vad kan vi tillsammans göra i förebyggande syfte?

Enligt Per-Olof har drogproblematiken exploderat de senaste 10 åren. För 10 år sedan hade vi en drogproblematik på 4 procent och en alkoholproblematik på 6 procent. Idag är vi uppe i 20–30 procent, och dessutom har spelproblematiken tillkommit. 

– Allt som hände mig på 60-talet händer fortfarande i vårt land. Skillnaden är att vi idag också har drogerna. Problematiken har dessutom ökat under coronapandemin. När det gäller ungdomar finns en otrolig tillgång på droger idag, och samhället lyckas inte hantera det. Det eskalerar, och vi måste förebygga.

Per-Olof har därför utvecklat ett digitalt program för att arbeta mot den ökande psykiska ohälsan i skolan, Trygga klassen, som också presenteras i boken. Skolan är skyldig att upptäcka missbruk och psykisk ohälsa, men saknar enligt Per-Olof kunskap och hänger inte med i utvecklingen.

– Jag var först i Sverige med att använda en digital plattform i utbildning och terapi, redan 2008. Utifrån den plattformen har jag i samarbete med Blekinge tekniska högskola byggt Trygga klassen, och vi kör igång efter årsskiftet med ett antal kommuner för att testa och utveckla plattformen.

Per-Olof förklarar att han i boken vänder sig till flera olika arenor: den personliga arenan där han själv delar med sig av sin historia, arbetslivet där chefer och ledare har ansvaret för sina anställdas välmående, och skolan som tillsammans med föräldrarna har ett stort ansvar för våra barns och ungas tillvaro. I förlängningen vill han nå ut så brett som möjligt.

– Allt det här finns runtomkring oss, i familjen, i skolan och på arbetsplatserna. Idag krossar alkoholen och löser upp familjer redan innan man ser att det är ett problem. Det dolda missbruket pågår i hemlighet. Jag vill att vi som har varit där börjar dela med oss.

Hur ser din egen tillvaro ut idag?
Den är fantastisk! Tyvärr växte barnen upp med mitt sjuka jag. Min far tog livet av sig, vilket jag också har försökt göra. Det är givetvis ett stort sår i min själ, men det var sjukdomen som tog mig dit. Idag kan jag hantera sorgen, säger Per-Olof.

Om författaren 

Per-Olof Mårtensson bor i Nogersund tillsammans med sin fru. Barnen är utflugna sedan många år tillbaka och Per-Olof är idag både farfar och morfar. Han arbetar som alkohol- och drogterapeut och driver lotusmodellen.se och tryggaklassen.se.

Losersyndromet – att lyckas vara misslyckad även när det går bra

Losersyndromet – att lyckas vara misslyckad även när det går bra
Författare
Förlag Vulkan
GenrePsykologi
FormatPocket
SpråkSvenska
Antal sidor121
Vikt0
Utgiven2020-11-10
SABDo
ISBN 9789189219960
Boken återspeglar min livsresa med allt vad det innebar. Anknytningen, var fanns den i min uppväxt, allt jag fick uppleva som var min sanning. ”Ur mörker kommer ljus” sa min mentor Stig Lindkvist, och med dessa ord bekräftade han mig och han var väldigt tydlig med att jag har haft en otrolig tur som klarat av allt som jag själv har utsatt mig för.Det jag delar med mig av i boken, att växa upp där alkoholen var det viktigaste och som var familjens Hemlighet, arbetskollegornas Hemlighet, idrottsföreningens Hemlighet, allt detta genom 50 – 60 – 70 – 80 – 90 talet. Var fanns hjälpen? Var fanns kunskapen?Så här ser det fortfarande ut. Alkoholproblematiken är fortfarande hemlig och den dolda alkoholismen tror jag är ännu större än vi vet. Men idag 2020, har vi ännu fler dolda familjeproblem. Vi har beroendeframkallande läkemedel, vi har drogerna, cannabis, kokain, amfetamin och heroin i våra sociala nätverk.Vi har enorma krafter som påverkar som t ex cannabis. Liberaliseringsvågen av cannabis (hasch, marijuana) har vunnit marknad, tillgången på droger är så stor. Det är så enkelt och lätt att få tag på via nätet eller sms. Droganvändandet har normaliserats och finns idag runt dig. I boken delar jag med mig av mitt arbete där jag har haft utbildningar för företag i hela Sverige. Jag delar med mig av viktiga dokument som jag har använt till chefer och medarbetare. Jag delar även med mig av hur jag under dessa 20 år inte varit så fyrkantig när det gäller behandling. Jag har hela tiden utvärderat och gjort förändringar, från att ha jobbat väldigt fyrkantigt med 12-stegsprogrammet till att använda det bästa av 12-stegsprogrammet och anpassa det till varje klient och ut efter ett processtänk utan primärtid och eftervård. Jag skapade ett individanpassat program utifrån helheten.1998 började jag föreläsa på skolorna i min hemkommun men tyvärr blev den tiden väldigt kort. Anledningen var helt enkelt den att när jag kom till skolan för att föreläsa för högstadiet, gick jag in till min kontakt på skolan och väl därinne kände jag en doft av alkohol och min kontaktperson hade ett väldigt konstigt beteende. Jag gick till rektorn och berättade att min kontaktperson var påverkad av alkohol. Rektorn stirrade då argt på mig och sa åt mig att gå därifrån. Föreläsningen var inställd.Idag 2020 har jag utvecklat ett helt nytt digitalt förebyggande program som är anpassat för mellan- och högstadiet och gymnasiet. Plattformen heter Trygga klassen och med den här boken vänder jag mig till rektorer, lärare, elevhälsa och föräldrar.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se