Denna artikel sponsras av författare/förlag

Mikael Törnemans Österlendeckare handlar om stulna antikviteter

Författaren Mikael Törneman. Foto: Privat

Debaclet i Brösarp är Mikael Törnemans första bok. I deckaren får idylliska Österlen vara spelplats för en internationell smugglingshärva.

Mikael Törneman har bott på Österlen i 12 år sedan han och hans fru efter idogt letande köpte en gård i Brösarp.

– Vi ville ha nära både till kontinenten och till övriga Sverige. Samtidigt ville vi inte bo i en storstad, och det var viktigt för oss med närhet till både havet och till fina råvaror. Vi tyckte att vi hade kommit till paradiset när vi hittade vårt hus, säger Mikael.

Österlen har sin charm, det är inte Mikael Törneman den första författare att upptäcka.

– Det är en speciell miljö, säger han. Här råder ett lugn och finns en naturlig skönhet, det är en av de vackraste platser som finns i Sverige.

Mikael är uppvuxen i en släkt av konstnärer, arkitekter och skådespelare och har en lång bakgrund inom tv och film som producent, manusförfattare och programutvecklare.

– Jag har jobbat med rörlig bild sedan -86. Höll på mycket med barnprogram och har gjort ett hundratal reklamfilmer. Du har 20 sekunder på dig att säga något vettigt, så det är tight. Det blir ett sätt att tänka, även dramaturgiskt.

Hans debutroman Debaclet i Brösarp är en deckare som kretsar kring olaglig antikvitetshandel.

– Jag har studerat både arkeologi och konstvetenskap och har alltid varit intresserad av antikviteter. Den årliga antikmässan i Brösarp är en institution och det är helt ofattbart att en by på några hundra invånare har tre ordentliga antikaffärer.

Han berättar om att det finns handlare som skeppar ut antikviteter från Brösarp och ut ur landet på ett högst diskutabelt och för många upprörande sätt. Och i samband med att han läste om rovgrävningar och smugglingar på olika håll kände han att här fanns något kittlande. 

Debaclet i Brösarp

Debaclet i Brösarp

  • Förlag: Ekström & Garay
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-10-19
  • ISBN: 9789189217294

På senare år har handeln med illegalt kulturarv seglat upp på fjärde plats som inkomstkälla för den internationella brottsligheten. Risken för att ertappas är låg och även om man åker fast så är straffen löjliga i jämförelse, enligt Mikael. 

– Smuggelvägen in i Sverige är ett öppet hål. Det är skrämmande lätt att komma in även med en hyggligt stor båt i Simrishamn, säger han och fortsätter:

– Det var bara att ta det som fanns och skaka ner lite hittepå i burken. Jag har alltid ”grävt där jag står” när jag skrivit olika saker. Det finns ju så mycket omkring en människas liv, det gäller bara att ta tag i det.

Skrivandet föregicks av ett omfattande researcharbete, och Mikael Törneman har haft ovärderlig hjälp från Svenska Unescorådet, Avdelningen för kulturarvsbrott på Noa, Brottsförebyggande rådet och Riksantikvarieämbetet.

Huvudkaraktären i boken heter Douglas och är en ensamstående 40-plussare. Han jobbar som frilansskribent, men det går inte särskilt bra. När hans mamma dör förändras livet för Douglas och han åker ner till Österlen för att ta hand om släktgården i Bertilstorp.

– Där finns en stor loge där en massa gamla prylar har samlats på hög genom alla år. Vad Douglas inte vet är att logen också använts som lagerhylla av Börje, en person som då och då hjälpt Gertrud att handla och fått hennes tillstånd att ha ”lite grejer” i logen. ”Grejerna” är – förutom smuggelcigaretter – också rovgrävda och ditsmugglade antikviteter.

Börje jobbar åt en internationell smuggelliga som kallas för Klanen. Även denna grupp får man följa i romanen när dramatiken skruvas upp.

– Romanen består av en del sanning, en del nästan sanning och en del som skulle kunna vara sant, säger Mikael. En del människor i boken finns i verkligheten, en del händelser har verkligen hänt. Några människor har jag bytt namn på, mest för att inte trassla till det för mig själv och andra. Några är blandningar av vänner. 

Redan nu finns planer på en uppföljare som kan komma att handla om konstförfalskningar, en annan jätteindustri.

– Det är roligt att skriva om sådant jag själv är intresserad av och är insatt i, säger Mikael.

Om författaren 

Mikael Törneman är född och uppvuxen i Stockholm och har sedan 80-talet arbetat huvudsakligen inom film och TV. Efter ett tiotal år utomlands återvände han 2008 till Sverige och en gård på Brösarps norra backar. Med utbildning och stort intresse inom konst och arkeologi har han skrivit sin debutroman ”Debaclet i Brösarp” med utgångspunkt i just rovgrävda och stulna kulturskatter.

Debaclet i Brösarp

Debaclet i Brösarp
Författare
Förlag Ekström & Garay
GenreDeckare, thrillers och spänning
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor381
Vikt715 gr
Utgiven2020-10-19
SABHc
ISBN 9789189217294

I Debaclet i Brösarp blandas verkliga händelser med diktens i såväl handling som persongalleri. Tre historier löper parallellt: historien om Douglas, där moderns bortgång förändrar hela hans verklighet, historien om ”klanen” som smugglar rovgrävda och stulna antikviteter genom östblocket samt historien om ett par poliser från Ystad, som genom naturens nycker får ett mord på halsen. Allt flätas samman och når sin dramatiska kulmen under marknadsveckan, just innan portarna till Brösarps antika slås upp för allmänheten.

Mikael Törneman är född 1956 i Stockholm. Efter kandidatexamen i konsthistoria och arkeologi har han sedan 80-talet arbetat inom rörligt media, som producent, manusförfattare och programutvecklare. Efter ett drygt decennium på Österlen, i antikhandlarnas Brösarp, och med ett starkt intresse för antikviteter, historia och arkeologi, har han kunnat notera hur handel med stulna och rovgrävda kulturarv på mindre än ett decennium seglat upp till en fjärdeplats på den organiserade brottslighetens marknad, strax efter vapen, narkotika och människor.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se