ANNONS

Författaren Andrea Camilleri dog 17 juli 2019. Arkivbild: Alessandra Tarantino/AP/TT.

Ny ”Kommissarie Montalbano”-bok av Andrea Camilleri ges ut postumt

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Ett år efter den italienske författaren Andrea Camilleris död ges den sista boken i den populära serien om kommissarie Montalbanos liv i den fiktiva sicilianska staden Vigata ut.

Den 17 juli 2019 gick den italienske författaren och dramatikern Andrea Camilleri bort och nu släpps den sista boken i hans serie om den sicilianske kommissarien Salvo Montalbano. I romanen med titeln ”Riccardino” gör författaren själv ett gästspel, skriver den italienska nyhetsbyrån Ansa.

Andrea Camilleri började skriva ”Riccardino” redan 2004, men lät därefter manuset ligga orört – enligt rykten i förlaget Sellerios kassaskåp – fram till 2016 då han återigen plockade fram det och gjorde vissa språkliga förändringar. Framförallt handlade det om att låta romankaraktärerna tala den fiktiva dialekten ”vigatese”, ett av seriens kännetecken och ett språk som Camilleri utvecklade i sina senare böcker.

TIPS: Senaste numret av Magasinet Boktugg ute nu!

Hitta alla tidigare utgåvor av Magasinet här!

”Historien är självklart fiktiv, ingen av karaktärerna är baserad på någon verklig person. Detsamma gäller händelser och namn – men tyvärr är kontexten hämtad från verkligheten”, sa Camilleri i en intervju med Ansa.

”Vattnets form”, den första boken i serien om Salvo Montalbano och hans kollegor på polisstationen i Vigata, däribland den mindre skarpa assistenten Catarella, släpptes 1994. Sedan dess har deckarserien översatts till över 30 språk, och även blivit en populär tv-serie.

Andrea Camilleri, som utöver författarskapet även ägnade sig åt att regissera teater och film, blev 93 år gammal.

Text: Anna Grönberg/TT

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL