fbpx

Författaren Andrea Camilleri är död

Den italienske författaren Andrea Camilleri har dött. Han blev 93 år. Arkivbild: Alessandra Tarantino/AP/TT.

Den italienske författaren Andrea Camilleri, kanske mest känd som författaren bakom böckerna om kommissarie Montalbano, har gått bort.

Böckerna, där kommissarie Salvo Montalbano löser fall i den fiktiva staden Vigata på Sicilien, har även blivit en populär tv-serie som fyller 20 år i år, när tv-serien går in på sin 13 säsong.

”Jag hatar honom och jag älskar honom. Jag är skyldig honom i princip allt, för han öppnade dörren till de andra böckerna”, sade Camilleri om sin egen skapelse i en intervju med La Stampa.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

Den första Montalbanoboken –”Vattnets form” – släpptes 1994 och sedan dess har deckarserien översatts till fler än 30 språk.

Innan författarskapet tog vid arbetade Andrea Camilleri bland annat som teater- och filmregissör. Han blev 93 år gammal.

/TT

Boktugg noterar: Det var många år sedan Camilleris böcker ursprungligen kom ut på svenska. Men 2012 gav Modernista ut Utflykten till Tindari som följdes av Vattnets form och Krukmakarens åker (båda 2013) och Terrakottahunden (2014) som alla släppts i pocket.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Stäng meny