Författaren Andrea Camilleri är död

Den italienske författaren Andrea Camilleri har dött. Han blev 93 år. Arkivbild: Alessandra Tarantino/AP/TT.

Den italienske författaren Andrea Camilleri, kanske mest känd som författaren bakom böckerna om kommissarie Montalbano, har gått bort.

Böckerna, där kommissarie Salvo Montalbano löser fall i den fiktiva staden Vigata på Sicilien, har även blivit en populär tv-serie som fyller 20 år i år, när tv-serien går in på sin 13 säsong.

”Jag hatar honom och jag älskar honom. Jag är skyldig honom i princip allt, för han öppnade dörren till de andra böckerna”, sade Camilleri om sin egen skapelse i en intervju med La Stampa.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

Den första Montalbanoboken –”Vattnets form” – släpptes 1994 och sedan dess har deckarserien översatts till fler än 30 språk.

Innan författarskapet tog vid arbetade Andrea Camilleri bland annat som teater- och filmregissör. Han blev 93 år gammal.

/TT

Boktugg noterar: Det var många år sedan Camilleris böcker ursprungligen kom ut på svenska. Men 2012 gav Modernista ut Utflykten till Tindari som följdes av Vattnets form och Krukmakarens åker (båda 2013) och Terrakottahunden (2014) som alla släppts i pocket.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL