Anders Svedin och Sara Gidlund på Gidlunds förlag. Foto: Privat. Bakgrundsfoto: iStock. Montage: Boktugg.

Sommarserien 2020 – Anders Svedin och Sara Gidlund: Amazon och pandemin påverkar alla

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Inställda evenemang och framskjutna titlar. Så summeras våren i skuggan av pandemin hos Gidlunds förlag. Sara Gidlund menar att vi alla bör fråga oss vilket litteraturklimat vi vill leva och verka i.

Boktuggs sommarserie har kommit till Gidlunds förlag där Anders Svedin och Sara Gidlund summerar en märklig vår i förlagets historia. Sedan starten 1968 har Gidlunds förlag publicerat över tusen titlar. För närvarande ger förlaget ut ett trettiotal titlar per år, med tonvikt på humaniora.

Hur har våren varit för er på förlaget, med tanke på corona och annat?
– Vi jobbar redan hemifrån så det dagliga arbetet har varit sig rätt likt, bortsett från inställda evenemang och några framskjutna titlar. Men vi har också fått fler manus, med karantän kommer arbetsro? Författare vittnar om fler avslag hos fonder och stiftelser, vilket torde ha med den svajiga börsen att göra. Effekten av detta kommer att visa sig längre fram, säger Anders Svedin.

Vilken är den viktigaste frågan i bokbranschen i höst?
– Kommer förmodligen att röra Amazon, men kan också handla om effekterna av pandemin. Rent generellt, oavsett dessa giganter, bör vi alla fråga oss vilket litteraturklimat vi vill leva och verka i, säger Sara Gidlund.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Har du något somrigt läsminne, vad brukar du läsa på somrarna?
– Somrarnas läsminnen handlar om vadderade sittmöbler i det fria eller filtar på gräs och uppspända hängmattor. Böcker, tidningar eller korrekturbuntar.

Liksom tidigare deltagare i Sommarserien 2020 får Anders och Sara lyfta fram tre böcker ur vårens eller sommarens utgivning som lästips.

Är det någon aktuell bok från något annat förlag som du/ni tänkt ”den måste jag läsa i sommar”?
Lydia Sandgrens Samlade verk (Bonniers) samt Ola Engelmarks Skogen på andra sidan hyggena (Carlsson), säger Sara.

TIPS: Senaste numret av Magasinet Boktugg ute nu!

Hitta alla tidigare utgåvor av Magasinet här!

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL