ANNONS

Resa i läsfåtöljen med Jules Verne: ”Jorden runt på 80 dagar”

"Jorden runt på 80 dagar" har blivit film många gånger, bland annat en Oscarsbelönad version från 1956, där David Niven spelade Phileas Fogg och Shirley Maclaine gjorde rollen som prinsessan Aouda. Arkivbild: AP/TT.

I Jules Vernes romaner kan man följa med till månen, havsdjupen och jordens medelpunkt – och jorden runt.”Jorden runt på 80 dagar” brukar kallas världens mest lästa reseskildring. Men hur realistiskt var det att 1872 runda klotet på mindre är tre månader?

Phileas Fogg, tvättäkta brittisk gentleman, modig men inte dumdristig, slår vad om att det är fullt möjligt att resa jorden runt på 80 dagar. Han packar ett par skjortor och tre par strumpor, och lämnar London med sin betjänt Passepartout.

ANNONS

Året är 1872 och det brittiska imperiet breder ut sig över världen. Fogg reser genom flertalet av imperiets territorier, bland annat Indien och Hongkong, men liksom Jules Verne är han ambivalent till kolonialismen.

– Verne var kritisk till ekonomisk exploatering. Samtidigt tyckte han att kolonialismen kunde representera ett framsteg för vetenskapen. Resan i boken möjliggörs, på något sätt, av den brittiska ”världen” och dess nätverk av handel, säger Kai Mikkonen, blivande professor i litteraturvetenskap vid Helsingfors universitet, som har forskat om Verne, och tillägger:

– Men man måste också minnas att en av hans mest bemärkta figurer, kapten Nemo, är en anti-kolonialistisk rebell, en indisk prins.

Konkurrerade med riktiga reseskildringar

Jules Verne började sin författarbana med att skriva riktiga reseskildringar. Dess struktur, märkte han när han sedan började skriva romaner, erbjöd en smidig form för äventyr och berättelse.

– Därför handlar hans romaner ofta om resor. Dessutom var genren ett ypperligt medel för honom att koppla ihop fiktion med sina kunskaper i geografi och historia – och med science fiction. Han gjorde grundlig research inför sina böcker. Han läste fackböcker av olika slag, inklusive geografi, historia och antropologi. Hans romaner konkurrerade med riktiga reseskildringar.

TT: Hur realistiskt var det att 1872 resa jorden runt på 80 dagar?
– Ganska realistiskt, även om det än så länge var omöjligt. Verne var intresserad av saker som ännu inte var möjliga – men som skulle vara det i en nära framtiden.

Text: Viktor Andersson/TT

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6200 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Fakta: ”Jorden runt på 80 dagar”

Utkom 1873, flerfaldigt filmatiserad och många gånger översatt till svenska.

Skrevs av den franske författaren Jules Verne (1828–1905), känd för sina många äventyrsböcker som inte sällan handlar om allehanda möjliga och omöjliga resor, bland annat En världsomsegling under havet (första delen i en trilogi om kapten Nemo), ”Till jordens medelpunkt”, ”Från jorden till månen” och många, många fler.

1870, några år innan boken kom ut, hade en amerikansk excentriker, George Train, rest runt jorden på 80 dagar – men då räknade man bara resdagar.

I dag går det att flyga jorden runt på ett par, tre dagar. Men då får man garanterat inte vara med om lika många äventyr som Fogg och Passepartout i Jorden runt på 80 dagar.

TIPS: Senaste numret av Magasinet Boktugg ute nu!

Hitta alla tidigare utgåvor av Magasinet här!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Relaterade nyheter