Hanna Nordlander diktar i sin debut om alkoholism och medberoende

Hanna Nordlander. Foto: Privat

Min bok och jag hänger ihop. Den handlar om min pappa och hans beroende. Alkohol, skam, besvikelser. Men också något som kunde kallas kärlek – om vi haft orden för det.

Jag är uppvuxen i ett litet samhälle utanför Borås. Alkoholister fanns där visst, men det var alltid några andra, några man kunde peka på och mena de där. Jag gjorde det till min uppgift att dölja att min pappa var en av dem. 

Jag tror att vi behöver prata mer om alkoholism och medberoende, det som fortfarande är så skambelagt, så svårt att ändra attityderna till. Kanske kan mina dikter bli åtminstone ett litet bidrag.

När jag inte skriver undervisar jag på en gymnasieskola i Borås. Oftast studerar jag vid sidan av, just nu ett magisterprogram i litteraturpedagogik. 

Mina tidigare alster har publicerats i novellantologier och hos Tidningen Skriva. Mina krönikor har synts i bl.a. Borås Tidning. Jag är också ordförande i Boråsbygds-Lyriker, en poesiförening med litteraturen och skrivandet i centrum.

Stillna

Stillna

Hon ser solljuset, rött genom mönstret i rullgardinen.
Kan säga vad det ska bli för dag,
fint eller mulet,
precis som med vecken
i hans panna.


Det här är berättelsen om en pappa och en dotter och sjukdomen som tränger sig emellan och förgiftar allt. Om den ständiga beredskap som beroendet kräver. Om löften, besvikelse och skam. Läs mer »

info@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,