Denna artikel sponsras av författare/förlag

Pia Hankö debuterar med berättelse om kärlek inflätad i kulturkrockar och lögner

Pia Hankö. Foto: Privat

Debutanten Pia Hankö presenterar en skönlitterär berättelse fullspäckad med konflikter, kärlek, svåra livsbeslut, kulturkrockar och med en konstant ”vad ska hända nu”-känsla.

Romanen Andas under vattnet handlar om en kvinna som har valt att till slut analysera något som hände henne 20 år tidigare. Hon väljer att dela sin berättelse med en nyfunnen vän, berättaren i boken, och läsaren följer dem båda under promenader och på caféer i vackra Barcelona. De två kvinnorna förflyttar sig till vulkaniska ön Lanzarote där allting hände.

– Anna i boken var en ung, oerfaren tjej, som tänkte gott om alla och insåg inte att hon nästlade sig in i en relation hon aldrig skulle kunna rädda. Hon fick erfara vad kulturkrockar i stora mått innebar och hennes okunnighet ledde till felaktiga beslut, eller ska man säga att kärleken gjorde henne blind, säger Pia.

Berättelsen är en slags resa in i Annas inre där hon själv försöker förstå händelser som hon velat förtränga fram tills nu. Hon inser att när hon var mitt uppe i den makabra upplevelsen förstod hon inte innebörden av den, förstod inte att hon var i så stor fara som hon var. Och idag förstår hon inte heller hur hon kunde stå ut, eller hur hon kunde vänta så länge med att reagera.

Det börjar med en fantastisk kärlekshistoria som vänder upp och ner på Annas liv, som ger henne kraft att springa ut i äventyret, något hon alltid drömt om att våga göra. Kärleken gav henne vingar och hon kände sig vacker och skön. Men efter paradiset kommer vardagen och innehållet ändrades från rosensköna stunder till diskussioner, konflikt, utomstående inflytande. Allt förvandlades till något alldeles för stort och för farligt för Anna. I hennes stora kärlek fanns alltför mörka sidor.

Anna drabbades av psykologisk kvinnomisshandel, mordhot och trakasserier som gjorde hennes liv olidligt. Hon fick ingen hjälp eller stöd av myndigheter, men ändå lyckades hon ta sig levande ur situationen.

– Trots de många mörka sidorna i boken ligger ett djupt, mänskligt budskap i berättelsen och som även lyser igenom hela Annas personlighet: ”Jag tror att alla människor är goda tills de bevisar motsatsen.” Anna i Barcelona 20 år senare utstrålar samma åsikt som unga Anna på Lanzarote och läsaren får följa hennes process att komma fram till det, säger Pia.

Andas under vattnet

Andas under vattnet

  • Förlag: Vulkan
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-02-27
  • ISBN: 9789189059351

Pia Hankö bor sedan drygt 29 år i Barcelona. Hon har alltid känt ett engagemang för kvinnor som utsätts för fysiskt och psykiskt våld i deras kärleksrelationer och nu har hon skrivit en bok inspirerad av en mängd historier hon har fått höra genom åren.

På frågan om varför hon valt att berätta Annas historia poängterar hon att många kvinnor lever med psykologisk trakasseri i sin relation, en situation som är totalt osynlig och där man ofta ger upp sig själv totalt.

– Så många kvinnor i världen lider av relationer och brutala män som gör deras liv till ett helvete och att läsa om någon som varit med om samma sak och tagit sig ur det, kan vara avgörande för att man själv vågar ta steget, säger Pia.

Att skriva boken Andas under vattnet har varit en lång process som har tagit Pia flera år. Hon driver eget företag inom turism och har kombinerat sitt arbete med att använda lågsäsongen på vintern till att samla material och skriva.

– Jag har bearbetat berättelsen under många år och trodde ibland att den aldrig skulle bli klar. Men nu har jag äntligen förverkligat min dröm att skriva en bok och det känns fantastiskt, säger Pia.

Omslaget är gjort av en god vän till Pia, Josep Adalid, som försöker slå igenom som konstnär. Havet spelar en stor roll för huvudkaraktären och har symbolik i boken, och Joseps fantastiska målning hjälpte Pia att hitta bokens titel.

– Anna andas under vattnet för det är där hon kan vara sig själv, säger Pia. Hon går ner till havet för att finna ro, där är det tyst och ingen kan nå henne. När vi är mitt i en konflikt som vi inte kan hantera är det troligen enda vägen för att stå ut, överleva, och Anna hittade sin fredszon under havets vattenyta.

Om författaren

Pia Hankö bor i Spanien sedan 1991 och har Barcelona som sin hemstad sedan 1998. Hon driver sitt eget företag Avenida Barcelona sedan 2002, men har alltid haft drömmen att skriva en bok. Hon har tidigare journalisterfarenhet innan hon flyttade till Spanien och skrivandet har varit en primär del av hennes liv. Hon debuterade i februari 2020 med sin första roman Andas under vattnet, som utspelar sig mellan Barcelona och Lanzarote och är en skildring av hur en person drabbas av psykologisk kvinnomisshandel i ett land där det finns lite hjälp att få.

Andas under vattnet

Andas under vattnet
Författare
Medverkande
Förlag Vulkan
GenreSvenska berättare
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor407
Vikt600 gr
Utgiven2020-02-27
SABHc
ISBN 9789189059351
Anna drogs mot havet för att få andas, för att få en stund för sig själv. Det var hennes sätt att för en stund försvinna från alla problem. Hon hade lyssnat på sitt hjärta och följt sin intuition. Hon hade börjat ett nytt liv med Seedy, som hon trodde var mannen i hennes liv, på paradisön Lanzarote. Men det tycktes hela tiden komma något i deras väg för att vara lyckliga. Det var inte bara kulturkrockar och olika sätt att se på livet, det var också religionen och hans familj som hela tiden grumlade lyckan. Och ju mer Anna lärde känna Seedy desto mer såg hon hans många mörka sidor. Ibland var det så jobbigt att enda stället hon kände att hon verkligen kunde andas var under havets vattenyta. ”Vattenytan försvann sakta över mitt huvud och små bubblor formades runt mitt ansikte när jag blåste ut luft genom näsan. Jag hade slutna ögon och ljudet av havet vaggade mig sakta till ett stadie där ingenting kunde nå mig. Här var jag skyddad från alla förväntningar och resultat. Här kunde inte skuldkänslan över att inte räcka till nå mig. Här kunde inte Seedy se att jag grät. Här flöt jag ihop med havet och försvann långt bort som om vågorna hade tagit mig med dem. Här behövde jag inte heller känna att jag sakta höll på att förlora mig själv.”
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se