Anna Löfdahl debuterar med roman om Eva, Adam, Gud, Djävulen och Lilith

Anna Löfdahl. Foto: Katriina Rosen

När jag var ung tonåring på 70-talet fanns det en tyst överenskommelse om att i vår generation var vi jämställda. Alla hade unisexkläder och de tjejer som sminkade sig innan de gick till skolan kunde man räkna på ena handens fingrar. När vi sedan blev äldre diskuterade vi sällan jämlikhet – vi var ju redan jämställda. 

Sedan kom barnen. Då krackelerade allt; tydliga klyftor mellan könen blottlades och kvinnor och män i min generation valde att hantera det på olika sätt. I världens mest jämställda land är jämställdhet fortfarande svårt och ofta sker den på mannens villkor och barnens bekostnad. Istället för att hylla det som historiskt sett är kvinnligt, kastar vi kvinnor det lättvindigt över axeln för att göra allt det som männen gjort och gör. Det skaver.

Första gången jag hörde talas om Lilith, som enligt judisk mytologi är Adams första hustru, och som gömts och glömts av historien, tänkte jag att hon var ”den saknade pusselbiten”. Lilith framstår som en betydligt rivigare urmoder än revbenskvinnan Eva. Inspirerad av Lilith skrev jag min debutroman som handlar om mytens dysfunktionella kärnfamilj och kampen mellan det olydiga och vilda och det lydiga och dygdiga i kvinnan.

Den gudomliga familjen

Den gudomliga familjen

”Men oj vilken bok! Anna Löfdahl skriver på ett skickligt och humoristiskt sätt om ett, i grunden, viktigt problem. Trots den lättsamma tonen väcker boken tankar om jämlikhet och samhällets struktur. Gudomligt välskriven. Djävulskt underhållande. Läs mer »

info@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,