Denna artikel sponsras av författare/förlag

Gunilla Brinkenfeldt: Min bok är en skräckhistoria hämtad från verkligheten

Bakgrundsbild: Istock

I sin debutbok berättar Gunilla Brinkenfeldt om sin långa kamp för att bli tagen på allvar inom sjukvården. Hennes hopp är att nå ut med sin berättelse.

Gunilla Brinkenfeldt arbetade tidigare som sjuksköterska, men är idag pensionär och driver ett gym i Södvik på Öland. Hennes liv har dock till stor del präglats av sjukdom och frustration över ett vårdsystem där ingen har tagit henne på allvar.

– Jag är portad av svensk sjukvård, säger hon. Det började med att jag åt ett skadligt läkemedel som bröt ner mina blodkärl. Läkaren skrev ut det utan att veta vad han gjorde och utan att läsa i FASS. Därefter blev jag successivt sämre. Mina ben domnade och jag förlorade känseln i dem. Det som hjälpte mig var att jag hade ett elithjärta.

Till slut reste hon till Tyskland för att få utredning kring de skador på blodkärlen som uppstått efter den felaktiga medicineringen. Detta skulle ha följts upp hemma i Sverige, men här vill ingen läkare ta sig an hennes fall.

– Om man som jag är ordblind och drabbas av skador tidigt i livet, då blir man ganska ensam. Och som det är nu känner jag mig åsidosatt av den svenska vården.

Under alla år har hon med hjälp av en god vän samlat på sig dokumentation, forskning och research. Allt detta är nu samlat i boken En långsam kvävning av min kropp, som berättar hela Gunillas historia: vem hon är, vad hon har råkat ut för och hennes kritik mot den svenska läkarkåren.

– Min ordblindhet har påverkat min förmåga att skriva. Men jag hittade en kille som var väldigt gullig, Claes, som sa att det här måste jag skriva om. Tillsammans har vi återgett läkarbesöken utifrån mina journaler och anteckningar. 

De hade en gemensamt Google-dokument där de höll på i ett halvår med att skriva ihop allt material de sparat under alla 25 år.

– Detta är en berättelse som återger en 25 års kamp för att få hjälp i Sverige. Och den skildrar en mardrömssituation, säger Gunilla.

– Men samtidigt är den inte svårläst. Mycket är skrivet med självdistans.

En långsam kvävning av min kropp

En långsam kvävning av min kropp

  • Förlag: Vulkan
  • Format: Häftad
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-09-24
  • ISBN: 9789189013773

Med boken vill hon nå ut till grävande journalister, som kan tänka sig att nysta i hela historien.

– Syftet har hela tiden varit att nå ut. Det handlar om att jag vill få en utredning. Vill läkarna skydda varandra, eller skydda läkemedelsföretagen?

Gunilla behöver träna varje dag för att kroppen ska orka med. Träning har alltid varit viktigt för henne, tidigare i livet har hon bland annat sysslat med löpning på elitnivå.

– Jag tror att min bok kan intressera folk som håller på med idrott. Den handlar delvis om vad som kan hända om man tränar för hårt.

Hon är inte ensam om att befinna sig i ett ekorrhjul inom sjukvården, och hon tror att många kan känna igen sig i hennes situation.

– Ibland har jag tänkt tanken att det borde finnas ett forum i Sverige som är starkare än patientnämnden. En förening av något slag där man stöttar varandra. Det skulle behövas, att man hittar folk med liknande problem.

Gunilla anser också att läkare har för dålig kunskap om hur våra vener och vårt vensystem fungerar, så det är något hon verkligen vill slå ett slag för att läkarstudenter måste lära sig. Hennes bok kan lära många läsare om kroppens system.

– Jag hoppas verkligen att någon vill vara tuff och ta tag i de här frågorna, säger Gunilla.

Om författaren

Gunilla Brinkenfeldt bor i Södvik, Öland. Hon är pensionär men har jobbat som sjuksköterska och skolsköterska. Hon älskar musik, särskilt pop och rock, och har ett rehabgym som hon byggt själv. En långsam kvävning av min kropp är hennes debutbok, som skildrar hennes sjukdomshistoria och kamp för att få hjälp av svensk sjukvård.

En långsam kvävning av min kropp

En långsam kvävning av min kropp
Författare
Förlag Vulkan
GenreMemoarer och biografier
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor74
Vikt130 gr
Utgiven2019-09-24
SABLz Brinkenfeldt, Gunilla
ISBN 9789189013773
Denna berättelse är en ödets historia. Återger hur man måste kämpa för att få hjälp och vägen dit är minst sagt grym. Här framställs dokument, intyg, bevis och forskning. Berättandet vänder sig till journalister, läkare, medicinstuderande eller vem som tror sig berörs av min historia.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar för din/era böcker så kontakta en av våra säljare. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se