Denna artikel sponsras av författare/förlag

Franska nyheter från Anna Gavalda, Agnès Ledig och Michel Houellebecq

Michel Houellebecq (foto: Philippe Matsas/Flammarion), Anna Gavalda (foto: Ulla Montan) och Agnès Ledig (foto: Guillaume Mouchet). Fotocollage: Bonnierförlagen

Hösten 2019 går i trikolorens färger när nya titlar från tre stora franska författare ges ut av Bonnierförlagen. Feelgood, relationer, tragik och samhällskritik på olika litterära nivåer.

I dagarna släpper Bonnierförlagen nya böcker av tre franska författare: Albert Bonniers Förlag ger ut Anna Gavaldas novellsamling Jag vill berätta något för dig och Michel Houellebecqs Serotonin, och Bokförlaget Forum ger ut Där kärleken bor av Agnès Ledig.

– Vi har en känsla att det översätts fler franska titlar nu och tycker att vi ser ett ökande intresse. En fördom kanske kan vara att fransk litteratur är svårtillgänglig och litterär, säger förläggaren Åsa Lindström, ett faktum som hon dock dementerar. 

Det kommer otroligt mycket intressant och varierad litteratur från franskspråkiga länder världen över och de tre nya böcker som Bonnierförlagen ger ut hösten 2019 tilltalar förmodligen också läsare med vitt skilda preferenser.

– Man kan absolut se ett släktskap mellan Agnès Ledig och Anna Gavalda vars böcker skulle kunna kategoriseras som feelgood med svärta. De skriver för den breda publiken och förmedlar hopp och värme i sina böcker men väjer inte för att berätta om det som känns tungt eller svårt i livet.

Anna Gavaldas bok Jag vill berätta något för dig, översatt av Maria Björkman, är en novellsamling med sju berättelser som skildrar personer i olika livssituation och ålder.

Jag vill berätta något för dig

Jag vill berätta något för dig

– Anna Gavalda har skrivit både romaner och noveller tidigare och med Jag vill berätta något för dig är hon tillbaka i novellgenren där jag tycker att hon är som allra bäst. Det är säkert flera som minns novellsamlingen Jag skulle vilja att någon väntade på mig någonstans som blev hennes stora internationella genombrott. Hon behärskar verkligen formatet till fullo och hennes noveller säger så mycket om det djupt mänskliga som förenar oss människor, säger Åsa och fortsätter:

– Hennes största styrkor är den psykologiska skärpan, den suveräna blicken för vår mänskliga strävan efter att bli sedda och älskade som i kombination med hennes skarpa och ömsinta humor skapar hennes alldeles egna och oefterhärmliga stil. 

Själv har Åsa fastnat för berättelsen om den unga kaxiga förortstjejen Ludmila som jobbar i en djuraffär. Hon hamnar på en fest i innerstan med sin kompis, förväntningarna är låga men hur det är träffar hon en kille, en poet, som utmanar hennes föreställningar om vad en person kan vara på samma sätt som hon utmanar hans. De får en natt tillsammans innan hon tar pendeltåget ut till förorten igen. 

– En väldigt fin novell om att återfå hoppet om att det finns människor där ute som kan se och förstå en, säger Åsa.

Av Agnès Ledig har Forum tidigare gett ut böckerna Välj honom och Det vi inte visste var lycka. Nu släpps hennes roman Där kärleken bor, översatt av Ulla Linton.

Där kärleken bor

Där kärleken bor

  • Förlag: Bokförlaget Forum
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-11-04
  • ISBN: 9789137153766

– Agnès Ledigs feelgood är snäppet mörkare men också mer relaterbar och mindre förutsägbar än den feelgood vi kanske är vana vid. Karaktärerna i Agnès Ledigs böcker är ofta lite kantstötta och märkta av livet och sorg och smärta samsas här med hopp och kärlek. 

Den nya romanen utspelar sig bland bergen i Alsace och handlar om författaren Anaëlle som gått igenom olika svårigheter och står inför utmaningen att återigen våga släppa in en annan person i sitt liv. Agnès Ledig, som tidigare arbetade som barnmorska, började skriva när hennes son var sjuk i leukemi så man kan tänka sig att hon hämtar en del stoff från sin egen livserfarenhet här.

– Jag hoppas och tror att man lämnar läsningen med en känsla av värme och hopp om att livet kan ta oväntade vändningar även när det ser som mörkast ut, säger Åsa. 

Michel Houellebecq är en av Frankrikes mest omtalade och kontroversiella författare. Hans senaste roman Serotonin släpptes på franska våren 2019 och har nu översatts till svenska av Sara Gordan. Den ges ut på Albert Bonniers Förlag liksom hans tidigare böcker Elementarpartiklarna, Plattform, Refug och Kartan och landskapet.

Boken berättar om en man som befinner sig mitt i livet och inte hittar någon mening så han ger sig ut på en inre och yttre resa. Som vanligt är Houellebecqs prosa pepprad med skarpa och träffande samtidsbetraktelser.

Serotonin

Serotonin

– Houellebecq har visat sig vara mycket skicklig på att ta temperaturen på hur samhällsklimatet förändras i dagens Frankrike och Europa. Serotonin ger en bild av ett land där stad och land glider isär, och där de män som hamnar på efterkälken tar till allt mer radikala metoder för att hantera känslan av att vara oönskad och oförmögen. Den har väckt mycket debatt, som alla hans böcker, säger Daniel Sandström, Litterär chef och förläggare på Albert Bonniers Förlag.

Houellebecq är enligt Daniel skicklig på att fånga in samhällsförändringarna, utan att moralisera kan han skildra tankar och stämningar som finns i det moderna samhället men som vi i en normal debatt tenderar att avfärda. 

– Det finns något provokativt i detta, men främst provoceras läsaren till att själv bilda sig en uppfattning om hans huvudpersoners utsagor; är de förvirrade eller sanningssägare? Jag tror ju det förra, säger Daniel Sandström.

Serotonin

Serotonin
Författare
Medverkande
Förlag Albert Bonniers Förlag
GenreUtländska berättare
FormatFlexband
SpråkSvenska
Antal sidor314
Vikt366 gr
Utgiven2019-10-15
SABHce
ISBN 9789100180560

”Ni är på väg att dö av sorg” -- Florent-Claude är en agronom och byråkrat som till vardags utreder det europeiska jordbruksstödets konsekvenser. Därtill är han deprimerad och trött på sin flickvän. I ett försök att bryta tristessen flyr han till den franska landsbygden, och möter en värld som ödelagts av globaliseringen och den moderna jordbrukspolitiken. Det enda om håller honom flytande är 10 milligram Captorix om dagen, ett lyckopiller som dock gör honom gradvis mer impotent.

Michel Houellebecqs nya roman är en tragikomisk skildring av en man och en kultur som tycks ha kommit till vägs ände. ”Serotonin är en roman av en briljant stilist” skrev Aftonbladet om den franska utgåvan.

Där kärleken bor

Där kärleken bor
Författare
Medverkande
Förlag Bokförlaget Forum
GenreUtländska berättare
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor326
Vikt471 gr
Utgiven2019-11-04
SABHce
ISBN 9789137153766

Ett brev betyder så mycket! Njutbar fransk feelgoodroman där sorg och smärta samsas med kärlek och hopp. Anaëlle är författare och skriver till en åklagare i researcharbetet inför sin nya bok. Hervé har tröttnat på sin inrutade tillvaro och svarar nyfiket på brevet. Det är inledningen till en brevväxling som med tiden blir allt djupare och mer laddad, och Anaëlle anförtror honom om olyckan som förändrade hennes liv. När hon så tar hjälp av snickaren Thomas för att renovera sitt hus är Anaëlle med om ännu ett omvälvande möte, men i verkliga livet den här gången. Båda har varit med om svårigheter och de finner en sorts gemenskap. Men det är inte alltid lika enkelt att öppna sig i verkligheten som i ett brev.

Jag vill berätta något för dig

Jag vill berätta något för dig
Författare
Medverkande
Förlag Albert Bonniers Förlag
GenreUtländska berättare
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor220
Vikt312 gr
Utgiven2019-10-18
SABHce.016
ISBN 9789100177010

I sju noveller berättar fransyskan Anna Gavalda om människor som av olika skäl kommer till en punkt i livet när de bestämmer sig för att öppna upp och berätta om det som känns svårt i sina liv. Med psykologisk skärpa och en suverän blick för det djupt mänskliga som förenar oss beskriver hon allas vår längtan efter förståelse, gemenskap och kärlek. Och hur ett förtroendefullt samtal kan få livet att ändra riktning.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

tips@boktugg.se