fbpx

Jockum Nordströms Tolstoj-bilderbok prisas i New York

Bilderboken Fabler och andra berättelser och illustratören Jockum Nordström. Foto: Ulla Montan

Fabler och andra berättelser, där Jockum Nordström har illustrerat Lev Tolstojs fabler, belönas med det internationella priset Talking Pictures Award.

The New York Rights Fair har utsett vinnarna av priset Talking Pictures 2019. Priset delas ut i fem kategorier: Arkitektur & Grafisk design, Konst & Fotografi, Bilderböcker, Serier & Grafiska romaner samt Kokböcker. Bland 600 inskickade bidrag har 23 böcker från åtta olika länder valts ut.

Den svenska bilderboken Fabler och andra berättelser är en av tre vinnare i kategorin Bilderböcker. Boken, som släpptes i februari 2018 av Rabén & Sjögren, är ett unikt samarbete mellan konstnären Jockum Nordström och den ryska författaren Lev Tolstojs familj.

ANNONS

– Fantastiskt att den här boken vandrar ut i världen, att fler får ta del av de otroliga bilderna. Så roligt att en svensk bok är representerad och utvald av 600 inskickade bidrag från hela världen, säger Moa Brunnberg, förläggare på Rabén & Sjögren.

Jockum Nordström är en av Sveriges mest älskade konstnärer. Förutom många utställningar runt om i världen, har han också gjort barnböcker, bland annat om Sailor och Pekka och Vart ska du?. Jockum Nordström har tidigare belönas med bland annat Stora svenska illustratörspriset från Illustratörcentrum, Heffaklumpen och Elsa Beskow-plaketten.

Förutom den svenska boken prisades en annan nordisk bok: den norska grafiska romanen KJØT av Mette Karlsvik, illustrerad av Tord Torpe (Magikon Forlag).

ANNONS

De vinnande böckerna kommer att ställas ut på mässan The New York Rights Fair där priserna också delas ut den 30 maj 2019.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.