fbpx

Denna artikel sponsras av författare/förlag

Sofia Gad tar med läsaren på en fantasifull bokstavsresa på rim

Sofia Gads ABC-bok är på rim och med djurtema. Bild: Ulrika Daleroth. Foto: Privat. Collage: Boktugg

ABC-boken En bokstavsresa i djurens värld är skriven på rim och ger kunskap om både djur och alfabetet. Debutanten Sofia Gad är inspirerad av bland annat Lennart Hellsing.

Alfabetet måste vi alla lära oss, men varför inte kombinera det med roliga fakta om djur? Sofia Gad bestämde sig för att skriva en bok som både kittlar barns fantasi på ett lekfullt sätt och som innehåller viktig och spännande kunskap.

– Litteraturen är viktig i mitt liv, berättar Sofia. Jag skrev mycket när jag var liten. Både dagbok och kortare berättelser. Under en period gjorde jag även en tidning med artiklar och korsord som jag sålde.

Numera skriver hon för barn samt noveller och poesi för vuxna. När det kommer till läsning blir det oftast skönlitteratur, poesi, böcker för barn och biografier.

– Handlingen är viktig, men det är framförallt språket som är avgörande för att jag ska tycka att en bok är riktigt bra, säger Sofia.

Sofias debutbok En bokstavsresa i djurens värld kom ut i början av 2018. Det är en ABC-bok med djurtema, som både hjälper barn att lära sig alfabetet och som bjuder på rolig läsning med intressanta fakta om olika djur.

– Det mesta av innehållet är baserat på ovanliga fakta om respektive djur. Med humor och rim lär man sig både alfabetet och roliga egenheter om djur, som att råttor kan bli kittlade och att en del sköldpaddsarter kan andas med baken, berättar Sofia.

Idén till En bokstavsresa i djurens värld kommer från Sofias egen uppväxt. Hon har många starka läsupplevelser från barndomen som har präglat henne.

– Min mamma läste mycket för mig när jag var liten, bland annat Astrid Lindgren, Elsa Beskow och Lennart Hellsing. Böckerna hon läste både inspirerade mig att läsa på egen hand och att börja skriva. Jag tyckte till exempel mycket om Lennart Hellsings roliga rim och kan fortfarande många av dem utantill, berättar Sofia.

När hon bestämde sig för att skriva en bok för barn föll det sig därför naturligt att skriva något som var på rim.

– Jag har alltid tyckt om att leka med ord så att skriva på rim gjorde det faktiskt enklare. När jag skriver ser jag ofta filmer eller bilder framför mig som jag sedan skriver ner. På sätt och vis känns det som att skrivandet kommer av sig självt när det visuella är tydligt, säger Sofia.

En bokstavsresa i djurens värld

En bokstavsresa i djurens värld

  • Förlag: Lumenos Förlag
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-02-14
  • ISBN: 9789187855283

Boken är humoristisk och Sofia menar att kombinationen av rim och humor gör saker roligare och lättare att komma ihåg.

– De ”fastnar” på ett annat sätt och förhoppningsvis väcker de barns nyfikenhet och intresse för läsning i allmänhet. När det är lätt att lära sig något känner du att du har en talang för det och det gör det roligare, särskilt när du är barn och utforskar vilka saker du gillar och inte gillar.

Själva skrivandet började med att Sofia samlade fakta om respektive djur och till slut hade hon så mycket material att jobba med att det flöt på av sig själv.

– För de mer kluriga bokstäverna försökte jag komma på djur där det gick att associera till djur som de flesta känner till. En quagga ser till exempel ut som en blandning av en häst och en zebra och en xerus är kusin till den så vanliga och välkända ekorren, säger Sofia.

Boken är fantasifullt illustrerad av Ulrika Daleroth i en humoristisk stil som går i linje med texten.

– Jag ville hitta en illustratör som kunde fånga texten och humorn på ett bra sätt och när jag såg Ulrikas illustrationer tänkte jag att de skulle passa perfekt.

Sofia berättar att det känns som ett privilegium att kunna bidra till den värld av böcker som var så viktig för henne som liten.

En bokstavsresa i djurens värld är ett sätt att bidra till den bokvärld som jag älskade så mycket när jag växte upp. Jag hoppas att boken ger familjer lika mycket glädje som vi hade när jag var barn, säger Sofia.

Om författaren:
Sofia Gad är uppväxt i Göteborg och Stockholm. En bokstavsresa i djurens värld är hennes debut och inspirationen till boken kommer från många och roliga lässtunder som barn. Du kan läsa mer om Sofias författarskap på hennes hemsida.

En bokstavsresa i djurens värld

En bokstavsresa i djurens värld
Författare
Medverkande
Förlag Lumenos Förlag
GenreFacklitteratur barn och ungdom
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor32
Vikt0
Utgiven2018-02-14
ISBN 9789187855283
Vad har Björnen Bo, Humlan Hugo och Clownfisken Cecilia gemensamt? Jo, de vill alla ta med dig på en fantastisk bokstavsresa i djurens värld! Nu får du både kunskap om djur och lära dig saker som att Delfinen Diana använder visslingar som instrument, samtidigt som du med rim och humor får upptäcka bokstävernas lika spännande värld.

Ur boken:
Giraffen Gisela är ett av savannens lustiga djur. Allt hon tar sig för hon gör med bravur. Med en hals så lång och en tunga så blå griper hon tag i maten, utan att ens stå på tå. Hon mumsar och äter med välbehag och lyfter på hatten och säger – Goddag!

Intressant information om djur, allt på rim och med glimten i ögat och med ett fokus på att förmedla intresse för bokstäver och läsning. Det är den här boken i ett nötskal. Barn kommer att vilja läsa om och om igen om spännande djur och titta på de härliga bilderna av Ulrica Daleroth. Varje djur hör ihop med en bokstav och en rimmande vers och skapar en naturlig dialog kring både kunskap om djur och att lära sig alfabetet.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar för din/era böcker så kontakta en av våra säljare. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se

Stäng meny