fbpx

Gotlandsbiblioteken arrangerar Gotlands bokmässa 2018 med små medel

Maja Markhouss Foto: privat

Gotlands bokmässa den 7-8 april 2018 är ett arrangemang som drivs med hjärtat och omsorgen om litteraturen snarare än pengar.

Den 7 och 8 april är det dags för den nionde upplagan av Gotlands Bokmässa. Mässan arrangeras av Almedalsbiblioteket och Biblioteken på Gotland tillsammans med några lokala aktörer som går in och hjälper till.

– Syftet är att ha en arena för litteratur om eller med anknytning till Gotland, och därmed främja den ”bokliga” branschen på ön som författare, förlag och föreningar. Vi märker att det har blivit ett etablerat evenemang och att fler upptäcker det och vill vara med. Medverkande utställare och föredragshållare får göra en utvärdering efter varje mässa, och vi försöker förbättra och uppgradera lite för varje år, säger Maja Markhouss som är bibliotekarie på Almedalsbiblioteket i Visby.

ANNONS

Ungefär 500 besökare har årligen kommit till mässan vars huvudtema är Gotland i sig. Varje år finns ett undertema och i år är det bilden. 40 utställare kommer att närvara och 30 programpunkter är fördelade på de två mässdagarna.

– I år gästar Agneta Arnesen Westerdahl som skrivit nionde delen i serien ”Släkten”, Linda Smith som är poet från Åland och Johanna Davidsson som skidat till Sydpolen, berättar Maja. I övrigt är det mestadels lokalt baserade författare som Towan Obrador, Marita Jonsson och bokformgivare Christer Jonsson. Det är ett blandat innehåll med både skön- och facklitteratur, samt litterära barnaktiviteter, musik och film.

Budgeten för mässan är totalt sett i princip obefintlig: fem-sex bibliotekarier från de medverkande biblioteken både planerar mässan och agerar värdar under mässdagarna. Författare och föredragshållare engagerar sig på goodwill men å andra sidan är eventet avgiftsfritt för utställare. Under alla år har diskussioner pågått huruvida man ska låta mässan växa eller inte och de största käpparna i hjulet för det är just ekonomin.

– Det är en lågbudgetvariant, säger Maja. Länsbiblioteket bidrar med ersättning till musikinslag och eventuella resor. En stående fråga är hur strikt vi ska hålla det till det lokala, eller om man ska vidga till ett större format. Men för att exempelvis få fler kända författare måste det till sponsring. Vi har sökt samverkan de senaste åren från den lokala bokhandeln, våra ”systerinstitutioner” som Campus Gotland, Gotlands Museum och Landsarkivet i Visby, samt Röda Korset med flera. Sedan ser vi alla medverkande utställare och föredragshållare som aktörer som bidrar, annars blir det ju ingen mässa. Men det stora lasset drar vi på biblioteket.

Nytt för i år blir förutom tre färska boksläpp att besökarna kan prova på att spela ett diktspel och lära sig hur man laddar upp bilder på en digital plattform. Temat bilden knyts till mässan genom diskussioner om fotoböcker och konstnärer.

Vilken är er drömgäst?

– Det var svårt, det skulle förstås vara en känd författare som skriver om Gotland eller öar. Judith Schalansky som skrivit Atlas över avlägsna öar eller någon regissör som filmat på Gotland. Vi har alltid ett ö-tema och har i år en inbjuden författare från Åland, säger Maja.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Stäng meny