fbpx

Denna artikel sponsras av författare/förlag

”Intill” är Gotlands kulturarv genom fotografen Tommy Söderlunds ögon

Tommy Söderlund. Fotograf: Dage Eriksson

Fotografen Tommy Söderlund har samlat 38 års arbete i fotoboken Intill för att bevara en del av Gotlands nutida historia.

Det är en av dagarna i maj som påminner om högsommar när jag slår numret till fotografen Tommy Söderlund på Gotland. Han sitter ute och dricker kaffe när telefonen ringer.

– Jag ska bara passa på att smita in på mitt rum, säger han och utomhusljuden i bakgrunden tystnar när han byter miljö.

Tommy är född på Gotland, ön han under decennier porträtterat i bilderna han tagit av platser men framför allt av människor där. På sjungande dialekt säger han att han har två språk som är hans: gotländskan och bildspråket. Fotografiet för honom är ett medel som berättar något, och de bilder han gör är en kombination av författande och bildjournalistik.

– Jag vill hålla på med det fördjupande bildberättandet som man inte kommer åt i det snabba jobbet som bildjournalist och har alltid gjort längre fotoprojekt parallellt med mitt tidigare arbete som dagstidningsfotograf, säger Tommy som är utbildad vid Nordens fotoskola och Konstfack.

Visby innerstad, studentfest. Fotograf: Tommy Söderlund

I samarbete med Riksarkivet Landsarkivet i Visby har Tommy nu samlat ett urval av alla bilder han tagit på Gotland i fotoboken Intill. Det är ett fotografiskt dokument som speglar Gotland genom Tommys ögon under nästan 40 år och boken är lika mycket en personlig reflektion av Tommys omvärld som den är en bevarande del av det gotländska kulturarvet.

Intill innehåller arkivbilder från 1979 till 2017 – jag har valt sådant som stått mig nära, som berört mig personligen och har en förankring i mig, säger Tommy. Men det här är ingen punkt för mitt fotograferande på något sätt utan en lycklig kombination. Tidningarna i landet höll på att göra sig av med sina fotografer och det drabbade även mig – tack och lov ska jag tillägga. I samma veva fick jag ett samtal från landsarkivarien Jan Östergren på Landsarkivet i Visby. Han var berörd av mina bilder och ville samla dem där. Så jag fick ett ledigt rum och sedan i princip fria händer att sätta samman en bok. För mig som ville ha mina bilder i arkivet var det en otrolig möjlighet.

Lammtransport, Georg Thomsson, Sigdesholmar. Fotograf: Tommy Söderlund

Det är med ödmjukhet och värme Tommy berättar om vilka motiv han dras till. Favoritobjektivet är 35 millimeter vars egenskaper gör att fotografen måste komma tätt inpå sitt motiv om det inte bara ska bli en prick i fjärran.

– Bilderna i Intill är mycket nära på flera sätt, säger Tommy. De handlar om vad det är att vara människa, glada saker men också de som är jobbiga. Jag vill våga visa allt, även om någon gråter eller är ledsen. För att kunna ta de bilderna är det väldigt viktigt att folk känner sig trygga. Jag lurar aldrig någon och övertalar ingen att vara med heller för då tappar det sin mening. Istället förklarar jag hur viktigt det är att berätta om något och vilken roll de spelar för det.

Porträtt av Liv Ullmann och Siri Werkelin. Fotograf: Tommy Söderlund

Att 40 år av fotografiskt arbete nu sammanstrålar i en bok är något som växt fram under åren Tommy arbetat tack vare hans hängivenhet till bilden och det ständiga fotograferandet av nuet. Att ha blivit en konkret del i bevarandet av Gotlands samtida historia väger tungt för Tommy:

– Det känns bra att man är en pusselbit, säger han och funderar lite. Jag var trög med att komma ifrån Gotland, försiktig med att ta mig ut i världen. Här är hemma för mig och det är sant att man ska gräva där man står och jag tycker att man ska fotografera det man förstår och känner delaktighet i. Med fotografin är det viktigaste inte teknik utan att ha kunskap om sitt ämne, engagemang och framför allt tid att vara med människor. För man har ett ansvar för dem man fotograferar – man berättar en historia tillsammans med personerna på bilderna. Samtidigt måste man ta ansvar för sin egen berättelse och inte vika ner sig utan fotografera det man känner är viktigt.

Intill | Intimacy

Intill | Intimacy

  • Förlag: eddy.se ab
  • Format: Inbunden
  • Språk:
  • Utgiven: 2018-04-19
  • ISBN: 9789163967252

Den ansvarsbalansen menar Tommy kommer naturligt ur fotografens hjärta – någonstans vet man inom sig hur man ska hantera varje enskild fotosituation. Respekten för sina egna värderingar spelade också en stor roll i urvalsprocessen till boken, där det viktigaste för Tommy var vilka förnimmelser och upplevelser varje bild väckte:

– Jag har inte med någonting i boken med intentionen att sälja, säger Tommy. Jag hittade en dramaturgi i bilderna men jag ville samtidigt inte ha en uppenbar kronologi som efter årtal. Bland vissa bilder kan det till exempel vara en känsla jag själv hade som gör att det stämmer och att de håller ihop.

Fotografen är i många avseenden en ensamvarg med slutgiltig bestämmanderätt över varje bild. Vinkel, ljus, fokus – allt avgörs av fotografen i fotoögonblicket. Än viktigare blir kanske då de andra människor som befinner sig runt fotografen oavsett om det handlar om bollplank, en second opinion, vänskap eller hjälp med tekniska detaljer.

– Jag har så fina vänner runt mig som varit med på olika vis, säger Tommy. Min vän Christer Jonson är en sådan som betytt mycket för produktionen, honom kan man åka och bara snacka med. Han är 80 år, formgivare och har också formgett boken. Tre andra personer som varit väldigt betydelsefulla är Kathy Gow Sjöblom, översättare, Stephan Carlsson på förlaget Eddy och Eva Sjöstrand som jag har jobbat parallellt med i många år tidigare och som skrivit den svenska texten i Intill.

 

Margit Sandelin och taxen Kajsa. Fotograf: Tommy Söderlund

Utan texten skulle boken sakna en stor del men det är väldigt viktigt att den inte tar över menar Tommy:

– Den måste harmoniera med bilderna, säger han. Bildtexterna i den här boken är inte förklarande, snarare är de en puff framåt. Många av mina vänner har sagt att detta är en bok man kan gå tillbaka till och titta i flera gånger, läsa texterna och få fler dimensioner till bilderna. Det är det som är meningen.

Bokhandlare och museum i all ära men för Tommy är det viktigt att boken kommer finnas tillgänglig överallt, både högt och lågt, och inte enbart för en utvald skara.

– Den ska finnas på äldreboendet likaväl som ungdomsgården, säger Tommy. I boken finns kända personer som Olof Palme, Liv Ullmann och Benny Andersson bland andra, men lika viktiga är Ingrid Karlsson, Rebecka Korang och Britta Pettersson. Det värmer med alla läsarreaktioner som vittnar om att boken används och att berättelserna blir underlag för diskussioner. Eller som när min bror hälsade på vår mamma på äldreboendet och inte kunde hitta boken jag lämnat där. Det visade sig att den var så populär att den lånades runt. Sådant känns fantastiskt roligt.

Intill | Intimacy

Intill | Intimacy
Författare
Förlag eddy.se ab
GenreSamhälle, politik och debatt
FormatInbunden
Språk
Antal sidor400
Vikt2179 gr
Utgiven2018-04-19
ISBN 9789163967252
Att stiga in i Tommy Söderlunds bildvärld är att få komma tätt INTILL Gotland och på nära håll möta människor. Det starka fotografiska berättandet ackompanjeras av tänkvärda texter till vilka Eva Sjöstrand valt rubriken ”Människa är människas glädje”.Tommy Söderlund är fotograf och har i många decennier varit verksam på Gotland: som nyhetsfotograf, författare, fotokonstnär och nyfiken människobetraktare. Eva Sjöstrand är journalist och författare och har gjort sig känd för sina engagerande texter om musik, konst och gotländsk historia. Christer Jonson, legendarisk och prisbelönt formgivare, har under modern tid fungerat som en tongivande ambassadör för den riktigt goda boktypografin. Kathy Gow Sjöblom har översatt texterna till engelska.De är alla verksamma på Gotland och bidrar gemensamt till att komma INTILL människorna och miljön här.Bakom utgivningen står Riksarkivet/Landsarkivet i Visby, som förvaltar gotländskt kulturarv från 1400-talet och framåt. Med denna bok synliggörs och sprids en viktig kulturskatt.Det här är den perfekta boken för den som vill uppleva Gotland, på plats eller på distans, som inspiration till kommande resor eller som påminnelser om det som förflutit. En oumbärlig kaffebordspjäs för gotlandsälskare.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar för din/era böcker så kontakta en av våra säljare. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se

Stäng meny