fbpx

Ibland behövs det 162 refuseringar innan en riktigt bra bok möter publiken – här är beviset

De flesta författare skickar in sin bok och ger upp när refuseringen kommer. Men här är ett gäng författare som vet bättre. Läs och låt dig inspireras till storverk!

Som författare är det lika bra att man konstaterar en del saker direkt. En av dem är att man behöver vänja sig vid att bli refuserad. Det krävs rätt hård hud för att uthärda de där små enkelspåriga breven från förlagen, men med lite träning får du upp andningen och fortsätter som om ingenting har hänt.

Men exakt när bör man ge upp, egentligen? Någon gång måste vi väl dra linjen och konstatera att en bok är död. Den var inte bra nog. Eller?

ANNONS

Nja, det är inte så enkelt.

Faktum är att många kända böcker har refuserats många gånger innan de träffade rätt och blev en hit. Ett annat faktum är att många stora författare påbörjat sin resa mot utgivning längst ner i den där högen med refuserade manus.

Sett till siffrorna som publicerades i den här artikeln av Emily Temple på Lithub, så finns det all anledning att gå vidare med vissa manus. Håll i er, för det här är lika nedslående som upplyftande läsning, beroende på om du är en sådan som orkar fortsätta trots att ett par förlag nekat dig inträde eller om du är en sådan som börjar deppa.

ANNONS

Okej, så du har refuserats fyra gånger? Det är ingenting! Tänk på Dick Wimmers, som fick den första boken i sin trilogi refuserad 162 gånger under 25 år innan den publicerades och blev en hit hos kritikerna.

En bok som däremot blev en bästsäljare efter att ha refuserats 144 gånger var Chicken Soup for the Soul av Jack Canfield. Och inte bara det, utan boken ledde också vidare till att han startade en rörelse som säljer just … soppa.

På sin Facebook-sida skrev han bland annat:

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

– Om jag hade gett upp efter 100 refuseringar hade jag inte varit där jag är idag. Jag utmanar dig som författare att refusera refuseringarna!

Ännu ett exempel? Jodå, de finns.

Robert Pirsigs Zen and the Art of Motorcycle Maintenance blev refuserad hela 121 gånger, men har kallats brilliant flera gånger efter publiceringen. Den sålde miljoner exemplar och är en av de böcker som många minns flera decennier senare.

En av böckerna på den här lilla listan är också Eddies oäkting, som jag själv minns att jag läste någon gång för många år sedan. Inte anade jag då att den blivit refuserad hela 79 gånger och att den skulle få flera uppföljare.

Faktum är att det också finns storsäljare som James Patterson på listan, och då handlar det ofta om att man refuserat deras debutverk om och om igen. I Pattersons fall hela 31 gånger.

Stephen Kings Carrie åkte på 30 refuseringar.

John Grishams thriller Juryn fick 28.

Det som slår en när man tittar på den här listan är hur svårt det är att veta vad som är säljbar litteratur och inte. Trots alla dessa refuseringar gjorde många av författarna sig rika på samma bok bara något år senare.

Lärdomen?

Låt inte ditt refuserade manus slukas av mörkret i skrivbordslådan.

Inte än, i alla fall.

Fight on.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.