fbpx

Bibliotek på hjul har stor betydelse för helsingborgarna

För den som inte har ett bibliotek runt knuten är bokbussen en fantastisk service. Med dagens snabba teknik eller klassiska lappar går det dessutom att få hem precis det man önskar – ingen är utanför när bokbussen kommer.

Helsingborgs bokbuss har stannat på Slottshöjden som ligger i de centrala delarna av staden. Det är en solig förmiddag och inuti bussen lämnar människor igen böcker, botaniserar längs hyllorna och plockar ut nya titlar att låna. Längst bak finns barnhörnan och en kartongversion av katten Findus hänger i ett sidofönster. När besökarna kommer och går gungar bussen till och påminner om att den lilla biblioteksvärld är på hjul.

Idag är det Elisabet Bielecka och Claes Erlandsson som arbetar. Elisabet är ansvarig för bokbussen i Helsingborgsområdet och har arbetat här sedan 2006.

ANNONS

– Vi har två inhyrda chaufförer som jobbar, berättar Elisabet. De hjälper också till och assisterar vid stoppen. Förutom jag själv arbetar ytterligare tre bibliotekarier på olika turer.

Bokbussen rullar varje vardag i och omkring staden. Var den stannar handlar både om platsens närhet till ett bibliotek men också som här om att det kan finnas många äldre i området som har svårt att ta sig sträckan till det vanliga biblioteket. I Kattarp och Allerum, två mindre byar utanför Helsingborg, stannar bussen också vid skolorna.

bb1web
Bokbussens barnhörna

– Det är många stammisar som kommer, säger Elisabet. Men det händer att nya hittar till oss. Damerna pratar med varandra och rekommenderar att komma hit. Vi anpassar längden på besöken efter hur många som brukar komma. I områden med mycket barnfamiljer är utlånen ofta fler. Som i Ramlösa – där har vi rekord på ungefär 200 utlån under ett stopp. Ute på landsbygden varierar antalet besökare men de som kommer brukar berätta hur glada de är för att bokbussen finns.

ANNONS

Ytan i en buss är begränsad och Elisabet och hennes kollegor satsar främst på att ha med nya böcker som är populära och efterfrågas. Allt annat går att beställa på nätet och de äldre som inte hanterar internet kommer ofta med önskemålen på en lapp som räcks över disk.

– Det är ren glädje att kunna hjälpa dem även om det kräver lite extra jobb utanför arbetstid att leta upp deras handskrivna beställningar, ler Elisabet. Jag trivs verkligen med mitt jobb. Jag får så många fina saker, leenden från de vuxna och glada tillrop från barnen som står och vinkar.

I år firar bokbussens verksamhet 45 år i Helsingborg och den nuvarande bussen som används fyller 10 i samma veva.

– Så den behöver lite reparationer nu när den hängt med ett tag, skrattar Elisabet.

Antje Sigelius står framför en hylla med deckare och spanar. I handen håller hon redan tre tjocka böcker.

– Jag bor i närheten och kommer hit om inte varje vecka så varannan, berättar hon. Det som inte finns här beställer jag på hemsidan. Är det något med lång väntetid så går jag här och letar istället. Jag hittar alltid något.

bbsweb
Dagens bokskörd för Antje Sigelius

Bakom henne står Gisela Gometz. Hon bor bara ett kvarter härifrån och kommer varje vecka.

– Bokbussen är helt fantastisk, säger hon. Jag går aldrig till det vanliga biblioteket längre. Förr lånade jag på biblioteket nära min arbetsplats men nu går jag bara hit. Jag läser två-tre böcker i veckan. Lite svenskt, lite feel-good och så någon deckare. Fast jag hoppar över de som är för blodiga.

Besökarna småpratar om böcker, livet och vädret med Elisabet och Claes. Det är allt från romantitlar till upplevelser av sjukdomsfall och resor som växlas över lånedisken i en varm och engagerad stämning. När jag lämnar bokbussen en kvart innan den ska köra vidare är det med en känsla av att just ha tagit del av något som har långt mycket större betydelse än att bara vara en mobil utlåningscentral.❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Stäng meny