fbpx

Natur och Kultur ger ut nytt magasin med språngbräda i litteraturen

Revy heter Natur och Kulturs senaste tidskriftssatsning. Med en nytänkande ram för innehållet kommer varje tidningsnummer ha sin utgångspunkt i en specifik roman – en intressant och snygg hyllning till litteraturen förpackad i pappersformat.

Tanken med Revy är att djupdyka i en utvald bok och där hitta tillräckligt många ämnen och vinklar att fylla magasinet med. Redaktören Anton Gustavsson som varit med från idéstadiet tror inte att det ska bli några problem. Boken blir både plattform och ram för tidningen.

– Vi kom på denna idé för ungefär ett år sen, berättar Anton. Att använda en bok i taget handlar om att ha ett roligt sätt för att avgränsa och ett nytt sätt att arbeta med litteratur på. Det ger oss en bred palett och möjligheter att hitta många paralleller till samtiden. Jag tror man måste våga vara specifik. Vi vill göra detta i en estetiskt tilltalande produkt och satsar huvudsakligen på den tryckta tidningen.

ANNONS

För att nå dit de vill är de tongivande böckerna sådana som erbjuder många trådar att dra i så att reportagen blir varierande. Med fokus på att både vara en snygg tidning och ha ett djupt innehåll ska Revy fungera som en hyllning till litteraturen. Tidningen trycks i Lettland på noga utvalt papper med lösningar som är anpassade just för Revy.

Redaktionen består främst av Anton själv i samarbete med formgivare. Artiklar och reportage lejs ut på frilansskribenter. Det bärande bildelementet för tidningen kommer att vara illustrationer. Precis som ämnen tas från samma bok ska varje nummer fyllas med teckningar från en och samma illustratör.

– Det är ett suveränt sätt som också blir en typ av konstnärlig gestaltning, säger Anton. I första numret är det Stina Löfgren som illustrerat. Det digitala formatet kommer att finnas också, de längre texterna ska till exempel gå att köpa som e-bok. Alla former behövs, men för just Revy är det fysiska i sig viktigt.

ANNONS

Någon prenerumationstjänst erbjuds inte. Eftersom man inte valt att ge ut tidningen med några jämna intervaller säljs den enbart som lösnummer.

– Det kommer att vara en överraskning när tidningen kommer ut, säger Anton. Faktiskt har hela uppstarten avsiktligt varit lite hemlig. Det är först nu inför premiärnumret vi berättat om idén.

Målgruppen är inte mer specifik än att Revy naturligt riktar sig till de med ett litterärt intresse. Men det är i vid bemärkelse. Med ingången att tidningen ska vara bred och att man ska ta upp många ämnen är svaret om tilltänkta läsare både ja och nej. Den ska passa alla som känner sig lockade.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

– Responsen hos återförsäljare har varit bra, säger Anton. Tidningen kommer dels att säljas på nätet men även hos bokhandlare och de vi varit i kontakt med är positivt inställda.

29:e oktober ska de allra första Revynumren vara färdigtryckta. Med marginal för distribution och transporter är tidningen ute i handeln senast den första november.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.