Nittioåriga Mary Higgins Clark skrev precis kontrakt på två nya böcker

Alvin Trusty

En del får korta karriärer som författare, medan andra fortsätter som ett lokomotiv rakt in i ålderdomen. Och Mary Higgins Clark har inga planer på att sluta skriva.

Snart fyller hon alltså nittio år och få andra människor kan säga att de tjänat lika mycket pengar på att ta livet av folk. Ja, i bokform alltså. Vi talar alltså om en försäljning som vida överstiger de flesta författares drömgräns, då hon har sålt över 100 miljoner böcker sedan debuten. Inte valde hon helt själv bana heller, utan blev nästan tvingad in i yrket på grund av yttre omständigheter.

När hennes man fick en hjärtattack och dog 1964 blev hon ensamstående med fem barn och kunde inte längre försörja sig som flygvärdinna. Hon var fyrtio år gammal och var tvungen att lösa situationen. Okej, jag börjar skriva böcker, tänkte hon, och så blev det. Ett lyckat drag visade det sig.

ANNONS

Enligt NPR har hon blivit särskilt uppskattad som författare på grund utav att karaktärerna är så lätta att identifiera sig med. När hon sedan förpassar de folkkära huvudrollerna i prekära situationer rusar folk till bokhandeln för att få tag i senaste boken. Kanske inte för inte som hon fått smeknamnet ”Queen of Suspense”, alltså spänningens drottning.

När hon nu fyller nittio på julafton kan hon se tillbaka på en karriär där hon skrivit fler än femtio böcker. Men det är inte alla som känner igen henne, enligt vad hon själv säger. För många år sedan sprang hon på ett kommande fan, som inte riktigt hade koll på läget.

– Jag var ute och promenerade på North Avenue när en dam kom fram till mig och började prata upphetsat. Hon sa: Jag kan inte tro det, jag kan inte tro det. Att jag står här med dig. Äntligen! Det är nästan så att jag svimmar. Tänk att jag står vid sidan om … Danielle Steel!

ANNONS

Åt den historien skrattade hon gott på förlagets middag, och storyn uppskattades som vanligt av publiken. Det var också under samma middag som hennes förläggare påtalade att hennes storhet kommer av förmågan att få läsaren att fortsätta vända blad efter blad.

– Det är den bästa komplimang jag kan få, sa Mary Higgins Clark själv. När folk säger att det legat vakna till fyra på natten och läst mina böcker, då vet jag att de fått vad de betalt för.

Samtidigt är hon känd för att vara en disciplinerad författare med många järn i elden. Kanske var det något hon lärde sig tidigt, när hennes pappa dog. Hon började jobba redan som femtonåring, något hon tror påverkat henne senare. Och när historien sedan nästan upprepade sig 1964 och hon stod ensam med alla barnen blev det en ny, antändande gnista av jävlar anamma.

Ja, jag gillar Boktugg och vill anmäla mig till ert gratis nyhetsbrev.

­– Jag kunde jobba hela natten till sju på morgonen då jag gav barnen frukost. Sedan blev jag hämtad av någon vid åtta för att åka till jobbet. Jag hade inte ens hunnit klä mig ordentligt än och fick göra det där i baksätet. Det var många karlar som glodde på den lättklädda damen i baksätet!

Men det hårda arbetet lönade sig alltså och efter att ha sålt ett par kortare noveller fick hon ett genombrott med Where are the Children? Numera får hon miljonbelopp i förskott för varje ny bok och under hela tiden har hon stannat på förlaget Simon and Schuster.

Mary Higgins Clark själv avslutar med att säga att hon inte är så säker på att hon vill fylla hundra. Fast oavsett vilket så planerar hon att fortsätta skriva sina böcker.

­– Det är ju det jag är bra på, sa hon till NPR.

Grattis från oss på Boktugg.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit sju romaner och tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.