Australien: Undersökning om sexuella trakasserier i bokbranschen – fler än hälften har utsatts

Sexuella trakasserier förekommer även i bokbranschen. Personerna på bilden har ingen koppling till artikeln. Foto: iStock

Sexuella trakasserier är ett utbrett problem i den australiska bokbranschen, visar en undersökning gjord av branschsajten Books & Publishing.

I en undersökning genomförd av den australiska branschsajten Books & Publishing uppger fler än hälften (114 personer, 101 kvinnor och 11 män) av de totalt 213 medverkande att de har varit med om någon form av sexuella trakasserier relaterat till yrket, rapporterar The Sydney Morning Herald.

Det handlar bland annat om kommentarer om utseende, ovälkomna inviter och tafsande. En person vittnar att hen blivit våldtagen på en branschkonferens.

Ja, jag gillar Boktugg och vill anmäla mig till ert gratis nyhetsbrev.

Jackie Tang, redaktör för Books & Publishing, säger att hon inte är förvånad över resultaten.

– Det går i linje med bokhandlarnas undersökning och vad vi har hört från andra kulturrelaterade branscher.

ANNONS

Precis som i den brittiska undersökningen som genomfördes av branschtidningen The Bookseller är det framförallt unga kvinnliga PR-personer (eng. publicists) som är mest utsatta.

– Ett av vårt företags fokusområden är ”författarvård”, vilket innebär att man ska göra författarna glada till vilket pris som helst, berättar en person i undersökningen.

Flera personer kommenterade att trakasserier är ett bestående problem trots att bokbranschen i Australien är en kvinnodominerad bransch. En redaktör menade att problemen i stort handlar om hur branschen är uppbyggd med äldre män på högre positioner och yngre kvinnor som gör markjobbet, och att detta ojämställda maktförhållande är en grogrund för sexuella trakasserier.

Förutom att skriva för Boktugg frilansar Anna von Friesen som förlagsredaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster. Hon bor och arbetar i Malmö.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.