Australien: Undersökning om sexuella trakasserier i bokbranschen – fler än hälften har utsatts

Sexuella trakasserier förekommer även i bokbranschen. Personerna på bilden har ingen koppling till artikeln. Foto: iStock

Sexuella trakasserier är ett utbrett problem i den australiska bokbranschen, visar en undersökning gjord av branschsajten Books & Publishing.

I en undersökning genomförd av den australiska branschsajten Books & Publishing uppger fler än hälften (114 personer, 101 kvinnor och 11 män) av de totalt 213 medverkande att de har varit med om någon form av sexuella trakasserier relaterat till yrket, rapporterar The Sydney Morning Herald.

Det handlar bland annat om kommentarer om utseende, ovälkomna inviter och tafsande. En person vittnar att hen blivit våldtagen på en branschkonferens.

ANNONS

Jackie Tang, redaktör för Books & Publishing, säger att hon inte är förvånad över resultaten.

– Det går i linje med bokhandlarnas undersökning och vad vi har hört från andra kulturrelaterade branscher.

Precis som i den brittiska undersökningen som genomfördes av branschtidningen The Bookseller är det framförallt unga kvinnliga PR-personer (eng. publicists) som är mest utsatta.

ANNONS

– Ett av vårt företags fokusområden är ”författarvård”, vilket innebär att man ska göra författarna glada till vilket pris som helst, berättar en person i undersökningen.

Flera personer kommenterade att trakasserier är ett bestående problem trots att bokbranschen i Australien är en kvinnodominerad bransch. En redaktör menade att problemen i stort handlar om hur branschen är uppbyggd med äldre män på högre positioner och yngre kvinnor som gör markjobbet, och att detta ojämställda maktförhållande är en grogrund för sexuella trakasserier.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Anna von Friesen frilansar som förlagsredaktör, skribent och med andra redaktionella tjänster. Hon bor och arbetar i Malmö.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.