2021 WORD Christchurch Festival skulle startat 25 augusti men har skjutits upp till vidare. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Bokmässan i Beijing och festival på Nya Zeeland ställs in med kort varsel

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Bokmässan i Beijing skulle börjat idag – men ställdes in igår. Liksom WORD Christchurch Festival på Nya Zeeland. Och Melbourne Writers Festival i Australien ställer in live-delen och kör enbart digitalt. Orsak: covid-utbrott.

Igår släppte Bokmässan i Göteborg sitt program för den hybridmässa som ska genomföras om mindre än en månad och berättade om vilka regler som egentligen gäller för publikmängd.


ANNONS


Samtidigt ute i världen kom trista besked. Beijing International Book Fair (25-29 aug) skulle ha öppnat idag och pågått fram till söndag. Men arrangörerna har med kort varsel skjutit upp hela mässan, skriver The New Publishing Standard.

Orsaken är nya strikta begränsningar för publika evenemang som ska bromsa spridningen av covid-19 i Kina.

ANNONS

Inte nog med det. Books & Publishing rapporterar att WORD Christchurch Festival 2021 i Aotearoa New Zealand som också skulle ha öppnat idag skjutits upp efter osäkerhet kring smittspridningsnivåerna. Myndigheterna har förlängt en nivå 4-lockdown till den 31 augusti vilket även skapat osäkerhet för bokhandlarna gällande om de får fortsätta ha öppet i sina butiker.

I grannlandet Australien har Melbourne Writers Festival 2021, som skulle ägt rum 3-12 september runtom i staden med över 250 författare som medverkande, ställt in live-delen av evenemanget. MWF kommer dock att genomföra de tio digitala event som planerats och sälja biljetter till samtal med bland andra internationella författare som Rachel Cusk, Jhumpa Lahiri, Rumaan Alam, A C Grayling, Viet Thanh Nguyen och Sigrid Nunez.

Biljetter till de digitala eventen ska säljas enligt principen ”Pay What You Can”, det vill säga – betala vad du tycker det är värt. En intressant modell.

Myndigheterna har förlängt Melbournes sjätte lockdown till den 2 september vilket skapade alltför stor osäkerhet och arrangörerna bestämde sig för att ställa in redan nu istället för att riskera att hamna i samma sits som Beijing och Christchurch.

Vad betyder detta för höstens mässor i Sverige och Europa? Här har vi inte tillämpat lika dramatiska lockdowns som som down-under, men framför allt Frankfurt med sitt stora internationella fokus är givetvis i farozonen om smittspridningen ökar och fler länder inför reserestriktioner igen.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL