Entrén till Svenska Mässan i Göteborg där Bokmässan håller hus sista helgen i september. Foto: Boktugg

Bokmässan släpper programmet för 2021: Över 250 seminarier för fysisk och digital publik

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

650 personer medverkar i Bokmässans seminarieprogram som består av över 250 programpunkter som visas för en mindre fysisk samt en digital publik.

Den 23–26 september är det dags för Bokmässan 2021, en coronaanpassad hybridmässa med bokförsäljning, signeringar och författarsamtal i studior och på scener för ett begränsat antal mässbesökare i Göteborg. På Bokmässan Play streamas samtidigt seminarier till den digitala publiken.


ANNONS


I år består Bokmässans seminarieprogram av 650 författare, forskare, journalister och sakkunniga som medverkar i över 250 seminarier. Utöver Bokmässans seminarieprogram arrangerar 13 scener egna programpunkter.

För att reglera flöden och minska risken för trängsel utformas möjligheter till fler sittande aktiviteter. De stora ytorna i mässanläggningen anpassas och ger plats för inspelningsstudior för seminarier och scener. Antalet fysiska besökare begränsas kraftigt. 

ANNONS

Tre lokala bokhandlar från Göteborgsområdet samarbetar kring försäljningen av de böcker som presenteras i programmet: Bokskåpet, Lohrs Pocket Medmera och Mariaplans bokhandel.

– Vi är så glada att återigen kunna erbjuda allt det positiva som det fysiska mötet mellan författare och läsare ger om än i begränsad omfattning och med ett mässgolv som anpassats till rådande läge. För oss visade sig coronapandemin bli ett sätt att rusta Bokmässan för framtiden och vi är otroligt stolta över de två stora omställningar som vi gjort med Bokmässan under denna svåra tid, säger Frida Edman, ansvarig för Bokmässan i Göteborg, i ett pressmeddelande.

– Bokmässans seminarieprogram speglar vår samtid och blir därför varje år en slags tidsmarkör för vilken tid som vi befinner oss i. Detta märks inte minst i år, med programpunkter som berör Sveriges coronastrategi, gängkriminalitet och internationella utblickar kring demokrati i Ryssland, Hongkong, Myanmar, Latinamerika, södra Afrika och arabvärlden. Vi har satt samman ett inspirerande och högaktuellt program där besökarna får stifta bekantskap med stora berättare, debutanter, journalister, forskare, debattörer och många andra, säger Oskar Ekström, programchef för Bokmässan.

Hela programmet framförs inför en begränsad fysisk publik samt spelas in och direktsänds på Bokmässan Play. För att ta del av programmet på plats krävs en studiobiljett, som kostar 995 kronor per dag. En biljett enbart för det digitala programmet kostar 395 kronor, och programmet finns tillgängligt till och med den 31 december 2021. 

Videotjänsten Bokmässan Play har utvecklats bland annat när det gäller bokförsäljning. Genom ett samarbete med Adlibris får författarna sina böcker tydligt exponerade med bokomslag direkt i anslutning till sändningen – och köparna kan enkelt klicka hem böckerna som diskuteras i programmet. Bokmässan har också påbörjat ett långsiktigt arbete med att förbättra tillgängligheten. I år får cirka 150 seminarier svensk undertext. 

Utställarna kommer att få utrymme på den nya digitala marknadsplatsen Bokmässan Deals.

I seminarieprogrammet medverkar några av världens främsta internationella författare i förinspelade samtal, bland andra Emma ClineJonathan FranzenLori GottliebYuval Noah HarariDouglas StuartAnthony Doerr och Dara McAnulty

Feelgood får särskilt utrymme i år med flera stora feelgoodförfattare, däribland Marit DanielssonEmma HambergCaroline SäfstamChristoffer HolstMarcus JarlJenny FagerlundCamilla Davidsson och den brittiska feelgoodstjärnan Jenny Colgan.


ANNONS


Årets tre teman är Demokrati, LÄS! LÄS! LÄS! och Nordisk litteratur.

Demokratitemat tar avstamp i hundraårsjubileet av allmänna val i Sverige och behandlar vår tids utmaningar, historiska perspektiv och framtidens möjligheter. Temat, som presenteras i samarbete med kommittén Demokratin 100 årLärarnas RiksförbundGlobala TorgetMajblomman och Statens medieråd, innefattar ett 30-tal seminarier som belyser skolans, bildningens och medie- och informationskunnighetens roll, tech-bolagen och mediernas funktion och uppgift, samt lokala, regionala, nationella och globala perspektiv på demokratin. Lördagens program innehåller till exempel en internationell utblick som belyser situationen i Ryssland, Hongkong, Myanmar, Latinamerika, södra Afrika och arabvärlden.

Temat LÄS! LÄS! LÄS! – som arrangeras av Läsrörelsen – är aktuellare än någonsin. Språket och läsningen lyfts fram som grundstenar i ett demokratiskt samhälle. Lusten till läsandet och berättandet står i centrum och ger plats för alla former av läsning: med ögon, öron och fingrar. Inom ramen för temat strålar författare, forskare, experter och lärare samman. I djuplodande samtal utforskas bland annat poesi för lust och lärande, bilderböcker, klassiker – och en ny tankesmedja. Läsrörelsens åtta seminarier är uppdelade i fyra halvdagarsblock med olika programledare. Några av de medverkande är illustratören och författaren Linda Bondestam och Gift Blessing, rappare och ”litteraturnörd”. Ytterligare 24 programpunkter ligger också i de fyra blocken under torsdag 23 och fredag 24 september. I ett program medverkar Viktor Elm, fotbollsspelare från Kalmar FF och i ett annat Jean-Claude Mourlevat, fransk barn- och ungdomsboksförfattare som fick 2021 års Astrid Lindgren Memorial Award i samtal med journalisten Yukiko Duke om poesins roll.

Nordisk litteratur har alltid en central plats på Bokmässan och i år är det ett av Bokmässans teman. I den nordiska samtidslitteraturen finns en myriad av litterära röster och skatter som befäster dess starka position i världen. Den geografiska och kulturella närhet som vi är vana vid har pandemin vänt upp och ned på, och den nordiska gemenskapen har genomgått sin kanske största prövning i modern tid. Kan litteraturen upplösa gränserna och få oss att mötas igen? Inom temat uppmärksammas den aktuella nordiska utgivningen i ett 20-tal seminarier. Norska Vigdis Hjort, isländska Sjón och finska Sofi Oksanen är några av de tongivande och älskade författare som medverkar.

Som vanligt är torsdagen och fredagen stora branschdagar på Bokmässan – även om innehållet också är högaktuellt för allmänheten. Skolspåret består av samtal, föreläsningar och diskussioner för alla som arbetar inom skola och utbildning, och tack vare Bokmässan Play kan programmet komma ända in i lärarrummen och bidra till fortbildning och kompetensutveckling året ut. Nytt för i år är Skolledarspåret, en satsning som syftar till att ge effektiv kompetensutveckling till rektorer och skolledare. Programmet tar utgångspunkt i den stora utmaning som skolan ställts inför under coronapandemin.

För Sveriges bibliotekarier presenteras ett antal branschseminarier. Bibliotek i olika delar av samhället har under pandemin kämpat vidare med att på olika sätt utföra de delar av verksamheten som gått att utföra, och hitta nya lösningar för att kompensera för det som fallit bort. Om detta, och mycket mer, handlar årets biblioteksprogram. Intressanta programpunkter för bibliotekarier finns också att hämta även i Barn- och ungdomsspåret. Här samtalar några av Sveriges främsta barn- och ungdomsboksförfattare bland annat om vilka format och böcker som väcker läs- och lärlust hos nästa generation och hur vi rustar morgondagens vuxna för den tid som kommer.

Programspåret I fokus är uppdelat i två delar. På torsdagen och fredagen riktas fokus mot litteraturen och läsningens roll och betydelse för människan och samhället – historiskt, idag och i framtiden. Samtalen berör bland annat läsfrämjande arbete, digitalisering och biblioteksfrågor och utforskar sambandet mellan litteratur och social hållbarhet, språk och identitet. I det breda helgprogrammet står samtiden i centrum, speglad i aktuella reportage, biografier, populärvetenskap och romaner. Här förs bland annat Suzanne Osten och Stina Wollter samman i samtalet ”Frihet, motstånd och kreativitetens kraft”; och Magnus Uggla och Margaux Dietz i ”När det går som man vill – fast inte som man tänkt”. I seminariet ”Den snäva kvinnorollen” resonerar Liv StrömquistAase Berg och Marianne Lindberg De Geer kring hur det är att vara kvinna. Flera samtal berör covid-19, bland annat möts Emma FransAmina Manzoor och Johan Anderberg kring hur pandemin påverkat oss svenskar och bilden av Sverige i samtalet ”Sveriges coronastrategi”. Och i samtalet ”Dagar i karantän” diskuterar Merete MazzarellaJoakim Pirinen och Elin Lucassi hur man gestaltar ett år vi helst glömmer.

Inom Mat och livsstil kan tittaren och besökaren ta del av inspirerande samtal och framträdanden utifrån aktuella fackböcker inom matlagning, relationer, grön omställning, friluftsliv, trädgård samt kroppsligt och själsligt välmående. Här välkomnar till exempel Tina Nordström och Josse Haamer von Hofsten oss in sitt skolkök, Tareq Taylor lär oss att laga middag i grytor och Kristin Kaspersen och Ulrica Norberg delar med sig av tankar och verktyg inom mental styrka och inre stillhet.

I deckarfestivalen Crimetime samlas som vanligt deckareliten med stjärnor som Camilla LäckbergMari LjungstedtAnna JanssonViveca StenMats StrandbergAnders De La Motte och Måns Nilsson. Dessutom deltar några av världens främsta författare inom spänningsgenren i förinspelade samtal: David BaldacciJohn GrishamKarin SlaughterMichael ConnellyHarlan Coben och Paula Hawkins. Här bjuds i år besökarna på två nyheter: Master Class – tre samtal om skrivprocessen som riktar sig till alla som drömmer om att få ett eget manus producerat, samt Crimetime by night, ett kvällsprogram med Sveriges största deckarförfattare.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL