Bokhandlar får dispens från autograflag i Kalifornien

Författaren Jim Ottaviani signerar sin bok Primates. Foto: iStockphoto.

En förändring i lagen tidigare i år tvingade bokhandlar att certifiera autografernas äkthet i signerade böcker. Nu ändras lagen till bokhandlarnas fördel.

År 1992 infördes en lag i Kalifornien, USA, som kräver att signerade samlarobjekt inom sportvärlden som säljs för mer än 5 dollar har ett certifikat som försäkrar att autografen är äkta. Tidigare i år utökades denna lag till att omfatta i princip alla försäljare, däribland bokhandlar, antikvariat och seriebutiker, detta efter påtryckningar från bland annat advokater och filmstudios som menade att förfalskade autografer är ett stort problem för hela samlarmarknaden.

Lagförslaget väckte stark kritik från bokhandlar och antikvariat, som ansåg att det hotade möjligheten att arrangera boksigneringar. Flera aktörer inom bokbranschen protesterade genom bland annat namninsamlingar, vilket Boktugg skrev om i januari 2017.

ANNONS

Enligt sfgate.com uteblev flera utställare från den årliga California International Antiquarian Book Fair i februari, på grund av kravet på certifiering.

Bill Petrocelli, delägare till flera bokhandlar, tog steget längre och tog sitt klagomål ända till domstol. I hans mening var lagen överdriven och skulle förhindra boksigneringar. Hans butiker håller i över 700 event varje år och säljer tiotusentals signerade böcker utan extra kostnad, och hans advokater framhöll att varken bokhandeln eller författaren tjänar mer på de signerade böckerna, skriver sfgate.com.

Tack vare Petrocellis protestaktion har den kaliforniska lagen nu återigen smalnats av och gäller enbart signerade samlarobjekt inom sport och underhållning, och exkluderar uttryckligen böcker, manus, brevväxling, konstverk och dekoration. Samtidigt höjdes prisgränsen för när certifiering behövs för försäljning av signerade objekt från 5 till 50 dollar.

ANNONS

– Det är en stor seger för yttrandefriheten, sa Petrocellis advokat, Anastasia Boden, i ett uttalande.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Anna von Friesen frilansar som förlagsredaktör, skribent och med andra redaktionella tjänster. Hon bor och arbetar i Malmö.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.