LitterArt Gästabud i Nyköping firar fem år

LitterArt Gästabud i Nyköping hålls 19-21 oktober – en tillställning som är gratis för publiken och som på samma gång ska inspirera till att läsa och öka intresset för konst.

LitterArt Gästabud i Nyköping firar i år femårsjubileum i dagarna tre, 19 – 21 oktober. Evenemanget är från början ett initiativ taget av Torbjörn Andersson som arrangerat författarkvällar och litterära event i hela landet under mer än tjugo års tid. 1993 startade han Läslust på Café Hellmans i Nyköping som sedan kontinuerligt rullade på i tio år. Gästabudet är en naturlig utveckling av det arbete Torbjörn lagt ner och genomförs i samarbete med Stadsbiblioteket i Nyköping, Culturum, NK-Villans Vänner, Akademibokhandeln och NBV. Dessutom stöttas gästabudet av flertalet sponsorer och medarrangörer och på Stadsbiblioteket finns en koordinator som arbetar med eventet.

– Tanken från början var att Nyköping skulle sättas på den litterära kartan med ett årligen återkommande arrangemangs skulle vara i en vecka, berättar Torbjörn. Det mynnade slutligen ut i 3 dagar och har varit så sedan dess. Syftet är att glädja folk med litterära evenemang och att understryka behovet av att läsa och slå vakt om det fria ordet.

ANNONS

2015 vidgades LitterArt grund till att omfatta även gallerier och blev då ett evenemang för både böcker och konst. Konceptet med ett gästabud innebär att det är gratis för publiken som numera uppgår till fler än tusen stycken om året.

– Det unika med LitterArt Gästabud i Nyköping är bredden på utbudet som under tre dagar hålls på olika platser i staden, satsningen på skolor och att det är gratis för besökaren, säger Torbjörn.

I år finns också möjligheten för långväga besökare eller för den Nyköpingsbo som vill bli turist i egen stad, att i ett samarbete med Clarion Collection Hotell Kompaniet köpa ett hotellpaket som ingår i LitterArts programutbud.

ANNONS

– Vi har pratat i flera år om att göra det för att stärka besöksnäringen i oktober då det inte är så många andra större arrangemang i Nyköping, säger Torbjörn.

Ännu är utfallet på satsningen med hotellpaket oviss. Men inför årets program är intresset från allmänheten i övrigt stort. Namn som Dick Harrison, Maria Sveland och Susanna Alakoski drar men även lokala medverkande lockar folk enligt Torbjörn.

– Vi hoppas att det kommer mycket folk som ska bli stimulerade till att läsa, att medverkande aktörer blir glada och nöjda samt att konstintresset ska öka, säger Torbjörn.

Ja, jag gillar Boktugg och vill anmäla mig till ert gratis nyhetsbrev.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.