Bokbåten går mellan Stockholms öar

Sedan femtiotalet bedriver Stockholms län en särskild biblioteksservice till de bofasta i Skärgårdens yttre områden. Dit kommer Bokbåten och levererar böcker åt den som har långt till fastland och kommunbibliotek.

Två veckor om året – en om våren och en om hösten – går Bokbåten genom Stockholms skärgård och lägger till vid bryggor i fyra olika kommuner. Öarna som besöks ligger i de yttre delarna av skärgården och utan någon kontakt med fastlandet blir det krångligt för de bofasta att ta sig till ett vanligt bibliotek. Istället kommer Bokbåten och fyller på öarnas förråd av litteratur.

Annika Lissenko är bibliotekarie vid Regionbiblioteket i Stockholm. Hon åker med båten och veckorna innan avfärd ser hon till att allt som ska med blir packat. Bokbåten fylls med elva hyllor, tretusen böcker och dessutom alla beställningar som skickats in. Tillsammans med två bibliotekarier från kommunerna som ska besökas åker Annika sedan i väg.

– Vi stannar vid mellan fyra och åtta bryggor om dagen under veckan, berättar Annika. Vid vissa stopp kommer bara ett fåtal personer men vid andra bryggor står många och väntar på att få låna. Särskilt på de öar där det finns en grundskola. Biblioteken på skolorna passar på att förstärka sina bibliotek när vi kommer. På så vis når många av böckerna vi lånar ut fler än en låntagare.

På vissa öar finns biblioteksarrangemang av privat karaktär när ett fast kommunbibliotek saknas. Någon av de bofasta kommer ner till Bokbåten och lånar böcker som sedan förvaras i exemplevis en gemensam lokal eller stuga där flera kan låna dem. Men de allra flesta låntagare kommer själva.

– När vi hämtar böckerna ett halvår senare märks det ofta att det är mer än en person som har läst dem, säger Annika. För många är detta en möjlighet till att få besöka ett bibliotek. Mest är det barn och äldre men alla åldersgrupper finns bland låntagarna. Under den veckan som Bokbåten går har vi en cirkulation på ungefär 4000 böcker.

bokbat2
Ombord på Bokbåten.

I skärgården läser vuxna helst deckare men också mycket faktaböcker om djur och natur. I Bokbåtens Skärgårdhylla står allt från fakta till historia och det är populärt att låna ur den. Eftersom utrymmet är begränsat försöker Annika nyttja platsen så effektivt som möjligt under förberedelserna:

– Man kan säga att vi tar med oss ungefär hälften vuxenlitteratur och hälften barn- och ungdomslitteratur, säger hon. Det handlar lite om platsen på båten, vuxenböcker är större medan bilderböcker och många ungdomsböcker är mindre. Men vi försöker att hålla ett bra och brett medieurval med hög kvalitet på båten.

Verksamhetens karaktär gör att den är undantagen de vanliga lånereglerna. Båten dyker bara upp två gånger om året – alltså får låntagarna behålla böckerna under ett halvår istället för några veckor. Och de flesta böcker kommer tillbaka.

–  Varje ö har sin kontaktperson som vi går ut med information till en tid innan avfärd, säger Annika. Det handlar bland annat om att skicka ut affischer med tider och kontaktuppgifter. Låntagare kan ringa eller skriva in beställningar till oss som vi sedan tar med och vi försöker att ordna allt. Nyheter är ibland populära och då kanske böckerna inte räcker åt alla. Men annars är det roligt att plocka fram gamla klassiker och annat som folk vill läsa.

Servicen med bokbåten har funnits sedan 1953 och Annika vill minnas att den sedan dess gått varje år utan uppehåll. Båten i sig hyrs in av Stockholms län och under veckan besöks Huddinge, Norrtälje, Öståker och Värmdö kommun. Under åren har man också haft  författare ombord – för ett par år sen följde poeterna Bengt Berg och Gunnar Svensson med och pratade poesi och litteratur med besökare i alla åldrar.

– Verksamheten är smal men jätterolig och den är väldigt tacksam att få arbeta med, säger Annika. Det är ett bra sätt att främja läsning i glesbygden på.

 

Information Bokbåten

Ansvarig: Regionbiblioteket Stockholm

Adress: Kulturförvaltningen
Regionbibliotek Stockholm
Box 8100
163 08 Spånga

Antal personal ombord: 3 st

Antal böcker i omlopp april 2017: ca 4000 st

Antal besökare april 2017: ca 250 st

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,