Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Författaren Julia Båth släpper boken Lucia. Foto: Christer Ericsson. Omslag: Lava.

Mitt namn är Julia Båth, född 1986 i Uppsala. Som bildkonstnär och författare använder jag mina verk för att utforska och uttrycka djupa, personliga upplevelser. En särskilt betydelsefull händelse i mitt liv har inte bara format mig, utan också inspirerat mig att skildra detta i min debutroman ”Lucia”, där jag tar upp teman som döden och det hinsides.

Genom mitt skrivande vill jag skapa en öppen och nyanserad dialog om de universella aspekterna av det mänskliga livet. Med ”Lucia” syftar jag till att belysa ämnen som ofta är omgärdade av tabun, med målet att utmana och vidga läsarens perspektiv. Jag hoppas att mitt arbete kan inspirera och uppmuntra läsare att utforska djupare dimensioner av mänsklig förståelse och känslomässig resonans.

Idag finner jag inspiration och ro på Blidö i Stockholms skärgård, där jag fortsätter att utveckla mitt konstnärskap. Min resa började på Gerlesborgsskolan, fortsatte genom studier vid Konstakademin i Stuttgart och under en kreativ period som bildkonstnär i München.

Lucia

Lucia

  • Förlag: Bookea
  • Utgiven: 2024-09-04

I hjärtat av en fullsatt arena ska Hannah dö, för att sedan återuppstå och förmedla sanningen – att kristendomen är den enda sanna religionen. Läs mer »

Författaren Monica Lundin släpper boken Mamma gick sin väg. Foto: Privat

Jag har sedan flera år tillbaka använt skrivandet som en ventil. Jag skriver för att sätta ord på det jag eller någon i min omgivning har varit med om, saker jag har sett på nyheterna eller läst om, saker som gör mig arg, irriterad, frustrerad och orolig. När jag har skrivit ner mina tankar så får jag mer distans till det.

Min sambo gick igenom en skilsmässa innan vi träffades. Jag stod vid sidan av och såg hans vardag som varannan-vecka-pappa. Jag skrev ner mina reflektioner och tankar kring detta, vilket fick mig att fundera på skilsmässor jag har sett i min närhet där mamman väljer att lämna familjen och vilka fördomar som finns. Jag funderade även på hur vi kommunicerar med varandra mitt i krisen, eller snarare brist på kommunikation.

Jag vill dela med mig av en berättelse som kan hjälpa andra och att läsaren ska få ett annat perspektiv. En ögonöppnare för läsaren, så här kan det faktiskt vara. Jag vill att boken ska framkalla känslor, att läsaren ska bli både berörd och upprörd.

Jag debuterade förra året med novellen Majas hemlighet, en av tolv noveller i antologin Familjeband. Majas hemlighet har samma tema som Mamma gick sin väg men är skriven ur ett barns perspektiv.

Mamma gick sin väg

Mamma gick sin väg

En gång var de en kärleksfull familj, men nu står de inför en oförutsedd prövning.

Anna har valt en ny väg i livet, en väg som innebär att hon lämnar sin familj bakom sig. William, som kämpar med att förstå vad som gått fel, tvingas ta på sig rollen som ensam förälder åt deras två söner, Ludwig och Leo. Läs mer »


Marcus Eik. Fotograf: Edward Karp

Att fatta pennan mitt i livet med tre barn och en bakgrund som rörmokare kanske inte tycks självklart, men att skriva en bok var faktiskt en gammal dröm som närts i många år. Redan som liten spenderades regniga dagar framför familjedatorn i ”datarummet” där det filades på korta berättelser och sagor. Ute på landet i södra Västerbotten låg vi inte direkt i framkant när det kom till snabba uppkopplingar och det var således fantasins värld man fick vända sig till när tristessen slog in.

Att fila på berättelser och bygga världar är en ovana som hängt kvar alltsedan dess och den värld som presenteras i Jägaren-serien är bara en av många – även om det skulle visa sig vara den som först fick komma till (ut)tryck. Kanske var det för att jag under den sjukdomsperiod jag befann mig i ställt min världsbild på ända. Frågor om tro, hopp och religion har hemsökt mig under processen och kanske har den också skänkt mig vissa svar.

Det jag hoppas åstadkomma med mitt författarskap är att skildra arketypiska karaktärer som agerar i metanarrativ som vi alla kan känna igen oss i. Jag hoppas kunna väcka samma tankar hos läsarna som väckts hos mig under skrivandet utan att för den sakens skull mata dem med svar, vilket är något jag anser plågar det moderna berättandet.

Med blicken lyft mot horisonten ser jag på framtiden med tillförsikt. Uppföljaren ligger i loppet, en tredje bok är på gång och ingenjörsstudierna fortskrider. Tryckningen av den första boken var med andra ord inte slutet: det var bara början!

Jägaren : Svafnes arv

Jägaren : Svafnes arv

Gastjägaren Jarund har bara ett sista jobb att avsluta innan han ska övervintra i Björkö, men det ska visa sig att det redan fi nns en jägare i den hemsökta byn. Tillsammans tar de sig an uppgiften, men den frågvise unge kompanjonen återuppväcker Jarunds egna frågor från sitt förfl utna. Läs mer »

Mitt namn är Anna Lindberg och jag kommer från Uppland, men har sedan många år tillbaka bott utanför Köpenhamn i Danmark. Jag är utbildad konsthistoriker, fotograf och har arbetat som översättare i många år. Drako vill inte vara farlig handlar om att ”våga” trots normen och följa sina intressen och drömmar, och att ”vara modig” faktiskt handlar om att följa det man själv tror på eller drömmer om.

Historien kom till när mina stora pojkar gick på dagis och där man tidigt kunde märka ett behov att dela in barnen i en bestämd norm och där speciellt pojkar och flickor tillfördelades bestämda roller. Det finns många barn och ungdomar som mår dåligt i dag av att de tänker att de skall passa in i en bestämd norm för att ”duga”. Boken är därför tänkt som en ”tidig röst” till små barn att uppmuntras i att det är okej att vilja göra något annat än vad normen menar och att man faktisk tinte behöver göra det ensam, utan det finns andra som har det precis som en själv och delar ens intressen. Viktigt att man gör det man själv har lust till och att man inte känner i tidig ålder att man är tvungen att passa in i en ”stöpt form” för att inte vara utanför. Jag brinner med andra ord för inklusion och mångfald, att utmana normen och istället finna den individuella styrkan i varje människa.

Drako vill inte vara farlig

Drako vill inte vara farlig

När Drako fyllde fyra år skulle han börja träna för det stora drakäventyret, precis som hans systrar hade gjort. Bland kungar, prinsar, prinsessor och riddare skulle han vara en farlig drake som sprutar eld. Men Drako ville hellre sitta på sitt berg och räkna stjärnor. Så en morgon packade Drako sin väska och gav sig iväg. Läs mer »

Jenny Dargren

Jenny Dargren heter jag och jag debuterar som författare 2024.

Som många andra har jag drömt om att bli författare. Det jag inte hade bestämt var om vad jag skulle skriva om. Tillsammans med livserfarenhet och 2 utbildningar så blev det en bok. Jag utbildade mig inom yogan och även som konstnär. Som ”examens projekt” gjorde jag en miniversion av boken. När jag fick bokkontrakt så skrev jag boken på riktigt. Med i bakhuvudet ser jag en serie med olika teman.

Att skriva för att bidra för psykisk och fysiskt hälsa känns som ett privilegium.

Jag driver mitt egna företag. Är gift, har 2 vuxna barn och en hund. När tid finns tycker jag om att spela piano och sjunga samt måla. Drömmen är att helt kunna ägna min tid åt det kreativa. Jag tycker mycket om att laga mat och såklart Yogar jag mycket, men även lite zumba och padel är kul.

Ödmjukt så hoppas jag på att jag ska få möjlighet att ge ut fler böcker.

Yoga för adopterade

Yoga för adopterade

Skapa ett flöde av energier som hjälper till självhjälp. Alla mår inte dåligt av att de är adopterade, men tyvärr är det många som gör det. Vissa väljer att aldrig öppna dörren till sitt förflutna, hos vissa är dörren alltid öppen, en del står kvar på tröskeln och vissa har dörren på glänt. Läs mer »

Författaren Mikael Falk släpper boken Om du bad mig stanna. Foto: Fredrik Tersmeden

Arkivarie och amatörmusiker. Saxofonist och samlare. Uppväxt på flera olika ställen men med västsvenska rötter. Bosatt i Malmö.

Jag önskar att jag hade varit en av dem som ”alltid har skrivit”, men mitt skrivande tog sina första egentliga steg under studietiden i Uppsala. Vi var ett gäng likasinnade som högläste våra egna dikter för varandra. Det var en befriande praktik vid sidan av litteraturvetenskapen.

Sedan tog det lång tid att gå från dikter och korta sånger till att våga skriva en roman. Jag minns ändå att jag bestämde mig tidigt för att den bara måste bli färdig.

Jag vill skriva både trovärdigt och berörande. Åtminstone det första går att läsa sig till.

Mina intressen för litteratur och för musik har båda lett till ett visst samlande, som jag numera försöker kontrollera. Jag hade precis tänkt ut nästa skrivprojekt, när en idé började bryta sig ut därifrån och kräva sin egen historia.

Om du bad mig stanna : Roman

Om du bad mig stanna : Roman

  • Förlag: BoD
  • Utgiven: 2024-07-19
När vet man vad man känner för någon annan?

Som inflyttad till Göteborg är Andreas äntligen fri att forma sitt liv, och juridikstudierna kommer att ge honom vad han behöver för att ta sig vidare ut i världen.

Att möta Laura får allt att bli annorlunda. Kvällen de möttes slutade med att de satt uppe sent på natten i hennes kök, drack absint och pratade länge. Läs mer »