Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Madeleine Olofsson. Foto Teodor Axlund.

Hela mitt liv har jag varit högkänslig. Under en lång period förstod jag inte det, jag hade svårt att sortera mina egna känslor och intryck. Som barn var det en utmaning att ständigt känna, analysera och bearbeta olika energier. Högkänsliga personer tar in alla känslor och olika sinnesstämningar när vi kliver in i ett rum. Om vi inte vet om känslorna tillhör oss själva eller någon annan så blir det ibland svårt att filtrera, vilket barn kan ha svårt att göra. 

Högkänslighet är ett medfött personlighetsdrag som finns hos 20–30% hos den globala befolkningen. Att vara högkänslig kan vara en superkraft om vi har kunskap om vårt personlighetsdrag och lär oss hur vi kan hantera energier. Som högkänsligt barn tog jag tidigt in mina föräldrars sorg, de hade just förlorat min bror i leukemi. Även om jag aldrig träffade min storebror fysiskt har jag känt av honom energimässigt, vilket jag är otroligt tacksam för. Han har guidat mig genom livet, och berättelsen om Neo är baserad på honom men inspirerad av min son.

Neo och de fyra elementen

Neo och de fyra elementen

Följ med den energifyllda Neo på olika äventyr i skogen, där han bor med sina föräldrar i en koja. Neo guidas på sina vandringar av en fjäder och möter i berättelsen olika djur som alla representerar de fyra elementen: eld, vatten, jord och luft. Läs mer »

Fredrik Börjesson. Foto: Fanny Westergren

Mitt namn är Fredrik och jag är en helt vanlig människa. Jag är nog väldigt lik många andra egentligen. Så långt tillbaka som jag kan minnas så har jag alltid varit en person som velat mer – men jag har också varit frustrerad för att jag oftast satt fast i gamla hjulspår. Jag sa att jag ville göra förändring – men mina handlingar sa alltid något annat. Det kändes som att jag ständigt kämpade en evig kamp och hur mycket jag än ville göra framsteg – så stod jag till slut alltid med samma resultat om och om igen. Jag hade en riktigt taskig självbild och tröstade mig mer än gärna med både mat och alkohol. Det kändes som att jojo-bantning var mitt liv. Som barn när kompisarna var på stranden var jag hemma och gjorde desperata försök att gå ner i vikt med mina TV-shops inhandlade träningsredskap – men helt förgäves. Min självbild gick hand i hand med mitt beteende och till slut i tjugoårsåldern så frågade jag mig själv: ”varför gör jag som jag gör – när jag vill så mycket mer?” och det gav mig en insikt: – Jag saknar kunskap om det här. För elva år sedan bestämde jag mig för att söka den kunskapen och det visade sig bli min största passion i livet – att studera personlig utveckling för kunskap och förståelse för att leva ett bättre liv.

Min resa som föreläsare började som 23åring när jag fick möjligheten att tala till högstadieelever och uppdraget var tydligt: ”motivera dem!”. Det var verkligen superkul men jag insåg att det fattades något. 

En gång hörde jag uttrycket ”motivation är som att duscha och för att det ska ge långvarig effekt så måste man göra det varje dag.” Jag ville ge människor inspiration och förståelse till varaktig förändring och för att göra det så var jag tvungen att börja studera ämnet på en högre nivå. Detta blev nästan som ett beroende och jag började studera världsledande coacher på djupet. De här ledarna jobbade och hjälpte många av vår världs mest resultatrika människor inom alla livets områden och de alla hade många gemensamma nämnare. En av dem var att de framför allt hade kunskap om hur de skulle stänga gapet mellan att veta och göra. 

Det fina i det hela var att jag upptäckte att ju mer jag lärde mig och ju mer förståelse jag fick – desto mer kunde jag hjälpa andra människor till insikt och se förändring i deras liv och det… det är precis allt detta handlar om för mig. Att utvecklas och kunna ge.

2019 skapade jag föreläsningen ”Du väger vad du tänker” för att hjälpa människor som kämpade med att gå ner i vikt. Jag hade själv kämpat den eviga kampen men det var inte förrän jag förstod att om jag kan ändra min självbild – så kan jag förändra mitt liv! För det finns ingenting som styr en människas beteende så hårt som identiteten man håller fast vid om sig själv.

När pandemin slog till så kändes det som ett förstklassigt tillfälle att skriva min första bok och det har fram till i dag varit något av det roligaste och mest utvecklade jag gjort. Denna bok ägnar jag åt alla som vill göra förändring, men som jag gjorde, sitter fast. Kunskapen, strategierna och förståelsen är baserad på världsledande coachers metoder. Den här boken är ingen mirakelkur och den innehåller inte alla svar – det jag vill förmedla är hur jag gjorde för att gå från trött, omotiverad med en riktigt taskig självbild – till att behöva en stjärnkikare för att titta tillbaka där jag var för 11 år sedan. 

Du väger vad du tänker

Du väger vad du tänker

Många drömmer om att en dag vakna upp och äntligen börja röra sig åt ett håll som de så länge har gått och tänkt på – men majoriteten sitter fast i gamla hjulspår. Vi investerar för lite tid i oss själva och åren går utan någon större framgång. Känner du igen dig?

Fredrik Börjesson kämpade länge med övervikt och föll hela tiden tillbaka i samma mönster. Läs mer »

Tetta Nolander

Mitt namn är Tetta Nolander. Jag har sedan barndomen levt med förmågan att förnimma en värld som inte alla andra uppfattar. Jag hade redan tidigt i livet kontakt med andar eller själar som lämnat den fysiska kroppen. Jag kunde även förnimma andra verkligheter eller ska jag säga andra dimensioner av varande.

Som vuxen utbildade jag mig till psykiatrisjuksköterska och var de 14 senaste åren innan pensionen verksam som enhetschef och sedan sektionschef inom specialistpsykiatrin.

Som chef inom detta professionsområde ville jag inte berätta om mina upplevelser från en annan värld. Rädslan för att bli ansedd som konstig eller med risken att förlora mitt anseende och i värsta fall även arbete gjorde att jag slöt mina läppar om det jag upplevde.  Jag kände en oro över att förlora både mitt aneende och i värsta fall min anställning. 

Att jag mötte individer på en eterisk, andlig nivå eller att jag reste mellan dimensionerna kunde ju uppfattas som hallucinationer. Men jag vet att om jag på riktigt hade varit psykiskt sjuk hade mina erfarna kollegor inom läkarkåren eller någon av psykologerna uppfattat det redan vid den första fikarasten. Inom psykiatrin läser man av människor med en omedveten automatik hela tiden. Kanske som en ren överlevnadsstrategi ibland.

Så någon tung psykiatrisk diagnos bar jag därmed inte. 

Att vara chef är ett stort och ansvarsfyllt arbete och jag skötte mina uppdrag med god vilja och stor lust. Detta gjorde jag ända fram tills en dag då jag fick beskedet om att jag bar på en cancer i halsen. 

Mitt framför struphuvudet, platsen där talförmågan är placerad, hade tre elakartade tumörer utvecklat sig. Hade dessa tumörer kommit till stånd på grund av att jag inte talat högt om vem jag var? Hade min ovilja att visa vem jag var satt sig som sjukdom intill talorganet? Oavsett vad så fick denna sjukdom mig att förstå att det var dags att stå upp för hela min människa.

Jag har nu övergett rädslan om att eventuellt bli bedömd som konstig och valt att berätta min historia rakt upp och ned. Precis så som upplevelserna har kommit till mig beskriver jag dem. Jag är noga med att inte ge några djuplodande förklaringar kring det upplevda likaväl som jag inte har några sanningar att förmedla. Det jag har är mina upplevelser och erfarenheter av att regelbundet möta en värld bortom den fysiska realiteten.

Idag har jag gått i pension. Efter cancersjukdomen fick jag aldrig tillbaka samma energi som tidigare. Att vara en del av den öppna arbetsmarknaden gick helt enkelt inte längre.  Nu njuter jag av att ägna all ledig tid åt att skriva och skapa i olika material, jobba i trädgården medan jag andra dagar bara njuter av hur dagen formar sig utan min direkta inblandning. 

Boken, Himlen tillhör de taklösa, har jag skrivit till dem som själva har upplevelser av en annan värld bortom den fysiska. Jag skriver även för dem som bär en nyfikenhet på det till synes oförklarliga. 

Himlen tillhör de taklösa

Himlen tillhör de taklösa

Vill du följa med på en resa genom portalerna som sammankopplar dimensionerna?

Bär du själv på tankar eller upplevelser av det slag som mer kan anas än beskrivas?

Kanske finner du en länk till dina funderingar via författarens generösa beskrivningar av de andliga mötena och situationerna.


Författaren lever sitt liv med en fot i vardera världen. Läs mer »

Anna Wilhelmsson. Fotograf Lisbet Spörndly.

När jag påstod på en coachutbildning att jag ville skriva en roman så sa läraren till mig ”Skriv då första stycket till imorgon”. Nästa dag läste jag med darrande röst upp det som fortfarande är inledningen på det första kapitlet i första delen om systrarna Rådsvän. Det är nu drygt nio år sedan och då började min väg till ett skrivande liv. Jag började ta den där drömmen som hade spirat ett tag på allvar. Att skriva underhållande fantasy, på svenska, för vuxna.

Jag är uppväxt i en kulturfamilj och har spenderat stora delar av mitt yrkesliv i scenkonstens värld men på senare år har jag varit verksam som ledarskapskonsult. Jag ser kreativitet som en av människans mest underutnyttjade förmågor och även något som världen behöver mer av. Jag tycker att det viktigaste i livet är sådant som görs bäst sittande – som att skriva, läsa, ta ett glas eller en fika, meditera eller mötas i ett intressant samtal. Jag bor i Stockholm, lever på Öland, är gift och har tre stora barn.

Vägen som väljer

Vägen som väljer

Är det du som väljer den väg du går eller är det vägen som väljer dig? Ett rike, isolerat i de norra farvattnen, med ett samhälle som hålls samman av överenskommelser och konventioner. De fyra systrarna Rådsvän befinner sig snart i centrum av ett dramatiskt händelseförlopp som riskerar att förändra deras liv och rikets framtid. Läs mer »
Jim Nilsson

Till vardags hjälper jag barn och ungdomar att utveckla sin kreativitet genom filmskapande. Skrivit har jag gjort till och från i drygt trettio år – i ärlighetens namn mest från.

Lärde mig läsa och skriva tidigt, men hade alltid mycket svårt att hitta på berättelser under skoltiden. Värsta uppgiften av alla var att skriva helt fritt. Läraren utropade ”nu får ni skriva om vaaaaad ni vill” och alla andra i klassen jublade. Mitt huvud blev tomt och blankt och det knöt sig i magen. Långt, långt senare förstod jag att det blev för många beslut på en gång. När vi skapar en fiktiv värld på papper är allt möjligt, och det kan vara överväldigande för en del av oss. Producera ord är bara första steget, det riktigt svåra är att välja bort. 

52 år gammal har jag äntligen skapat en skrivprocess som är i viss balans med mitt överaktiva huvud, och känner att en ny och spännande resa har börjat.

Passager : kortnoveller och betraktelser

Passager : kortnoveller och betraktelser

Tjugo ögonblicksbilder från minnen, dröm och mardröm, där det spekulativa kontrasteras mot det vardagliga. Läs mer »
Henrik Hermansson.

Följ med mig ner är min skönlitterära romandebut. Jag har tidigare publicerat boken Allting handlar inte om dig själv här och nu som handlar om självupptagenhet och bildning ur i huvudsak filosofiska perspektiv. Den senaste ett och ett halvt åren har jag även medverkat i fem olika novellantologier, bland annat med fantasy och science fiction.

Skräckromanen Följ med mig ner handlar om huvudpersonen Oskar som flyttat till Stockholm från byn Svartarp i Småland. Någon påstår sig plötsligt hatt sett Aurora – Oscars kärlek som försvann och dödförklarades för 20 år sedan – vandra i skogarna kring Svartarp om nätterna. Oskar kan inte annat än återvända till Svartarp i hopp om att ta reda på vad som är sant.

Jag är själv uppvuxen i Smålands skogar och har i denna roman inspirerats av och utgått från flera olika spöksägner som jag läste och hörde under min barndom och ungdom. Mer information om mig och mina verk finns på www.ordochbilder.se

Följ med mig ner

Följ med mig ner

Oscar har aldrig riktigt kommit till ro efter att han flyttade från sin uppväxtort Svartarp. Minnena finns kvar och när han får ett mystiskt telefonsamtal från sin gamla barndomsvän Johannes som berättar att han sett Oscars gamla kärlek Aurora, som försvann i skogen för drygt 20 år sedan, kan han inte annat än att åka tillbaka till Svartarp och ta reda på vad som är vad. Läs mer »