Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Martin Söderlind

Jag heter Martin Söderlind och är född 1961. Jag har alltid varit intresserad av människans villkor i det förflutna. 
Farmors lägenhet var i min barndom fylld av porträtt av släktingar målade av hennes morbror för drygt hundra år sedan. De dolde alla sina ögon genom att vända sig bort från betraktaren eller sänka blicken. Han kunde inte måla ögon, förklarade farmor. Här fann jag senare i livet uppslaget till debutromanen Ögonblickar som alltigenom är en fiktiv historia om Herman Schultz som med sina konstnärsdrömmar inte ens kan se folk i ögonen. Den utspelar sig runt förra sekelskiftet i en tid som var lik vår egen men samtidigt så annorlunda.

Ögonblickar

Ögonblickar

Redan som liten kan Herman inte se folk i ögonen. Hans mor är orolig för hur det ska gå. I skolan blir han mobbad. Тidigt drömmer han om att bli konstnär. Men han kan inte återge människors blickar. På hans porträtt sänker den avmålade sin blick eller vänder sig bort från betraktaren. Läs mer »

Ann-Maliniak. Foto: Jan Anjam, Studio Tabild

Jag är bosatt i Stockholm och har arbetat som apotekare inom läkemedelsindustrin. Mycket fritid har gått till resor runt om i världen som har givit mig förståelse för hur priviligierat vi lever här. 

Under senare år har jag gått skrivarkurser där min fantasi och kreativitet har fått spelrum. 

Jag har funderat mycket på orättvisor, utsatthet och att inte bli inkluderad. I dagens samhälle med sociala medier blir framför allt barn utsatta i det tysta. Det är sällan den världen står öppen för vuxna som vill barn väl.

När mitt barnbarn skulle fylla två år skrev jag den här boken för att ge henne verktyg för att kliva ut i livet. Det jag vill förmedla är att oavsett vilka förutsättningar vi föds med, stor och ståtlig eller klen i en vidare bemärkelse, så ordnar sig det mesta. Det viktiga är att inte bara lyssna till andra utan också till sig själv. 

Boken är riktad till barn 3-6 år och är illustrerad av Ida Rosén Branzell.

Jag har flera uppslag till barnböcker som jag hoppas förverkliga. 

Vem är rädd för Laban?

Vem är rädd för Laban?

– Försöker du skrämma mig? Du har ju nästan inga taggar, säger Josefina.
När Laban får höra att han är liten och klen och inte kan skrämmas, ger han sig ut för att se om han kan hitta någon som blir rädd för honom.
Till sist möter Laban en stor, arg och ganska retfull igelkott. Ingenting blir som han har tänkt sig. Läs mer »
Magnus Ledin & David Fundin

”Harry i hög fart” är första boken i en lättläst serie för barn i tidig skolålder. Den lyfter fram riskfylld lek som en viktig faktor i barns utveckling och visar hur vuxna kan hjälpa barn att utvecklas genom att vara mer närvarande och bejaka deras behov av äventyr.

Jag som har skrivit boken är utbildad idrottspedagog och verksamhetsledare på Svenska Budo & Kampsportsförbundet. David, som gjort alla illustrationer, är lärare i årskurs 4-9. Idén till bokserien kom när vi upptäckte att barn numera sällan får chans att utveckla sina motoriska färdigheter fullt ut. De får ofta höra hur saker är farliga och att de inte får göra si eller så för att de riskerar att skada sig. Många vågar inte längre tro på sin egen förmåga.

Med ”Harry i hög fart” vill vi inspirera vuxna att ta ett större ansvar i barns dagliga rörelse, så att de får möjlighet att vara fysiskt aktiva och utmana sig själva. Ibland kanske de gör sig illa, men för det mesta lär de sig något på vägen. 

Harry i hög fart

Harry i hög fart

I Risksätra är dagarna fyllda med äventyr. Eller som Harry och Sally säger: ”risky play”. Det är väldigt roligt tycker båda två. Men när Harry far iväg på sin cykel i hög fart blir pappa orolig. Tänk om Harry tappar balansen eller krockar?

”Harry i hög fart” handlar om riskfylld lek för barn i tidig skolålder. Läs mer »

Hanna Ericsson Franzén

Jag heter Hanna Ericsson Franzén och arbetar i förskolan som specialpedagog med språkinriktning. Skrivandet har alltid funnits med mig och nu fick idéerna inte längre plats i byrålådan. Det var dags för ett nytt äventyr. Min största inspirationskälla, förutom mitt eget barnasinne, är barnen jag har omkring mig. Det finns så mycket att fantisera och drömma om och så mycket att upptäcka och utforska. För mig är det viktigt att böckerna inte bara blir något man läser och sedan lägger åt sidan. Jag vill att karaktärerna och fantasierna ska få liv även utanför boken. Jag vill väcka barnens nyfikenhet, inte bara på böcker utan på världen omkring dem.

“Den försvunna stenen” är en bilderbok med vackra illustrationer av Nora Segerdahl. I boken får vi följa ekorren Ester och hennes vänner i jakten på en försvunnen sten och svaret på andra små mysterier. Det visar sig att allt inte är som man tror, men det mesta löser sig när man samarbetar. Boken innehåller dessutom fakta om de olika djuren och aktiviteter att själv testa i skogen.

Den försvunna stenen

Den försvunna stenen

Esters allra vackraste sten har försvunnit! Hon måste ge sig ut och leta efter den.
Men det är inte bara Esters sten som är borta. Harrys blomma är förstörd och någon har bajsat på Mickes trappa!

Vad är det för mystiskt som har hänt i skogen?
Följ med djuren när de försöker lösa mysteriet med den försvunna stenen. Läs mer »

Vissa har jättebra relationer till sina föräldrar, vissa jättedåliga. Vissa har ingen kontakt alls. Vissa har inte längre någon mamma eller pappa i livet. Oavsett vilket, så har jag nog aldrig träffat någon som är helt likgiltig inför sina föräldrar. Jag har själv erfarenheten att växa upp både utan och med en pappa. Utan min biologiska pappa, men med en annan som gjorde allt som en pappa ska göra. 

Vad ska då en förälder göra? Det finns nog många svar på den frågan, men helt enkelt är det inte att definiera. Min berättelse handlar i grunden om det. Fast den handlar inte om mina egna relationer. Och det är jag oerhört tacksam för. 

Jag tycker nära relationer är det bästa, mest givande och mest utvecklande som finns – men vet också att relationer kan vara det svåraste som finns. När de krånglar, eller när man krånglar till dem. För det gör vi ju ibland, vare sig vi vill erkänna det eller inte. 

Vad du inte vet ...

Vad du inte vet ...

En blå väska med den kryptiska frågan ”Vad vet du egentligen?” dyker upp utanför Annikas och Martins dörr i villaidyllen. De får snart ta emot fler anonyma meddelanden som skapar oro i deras annars trygga relation. Kan Annika verkligen lita på Martin? Att hennes dotter Mia är rädd för barnvakten gör inte situationen lättare. Läs mer »

Andreas Paulsson

För dryga fyrtio år sedan föddes jag i den lilla byn Örkelljunga, en liten håla i nordvästra Skåne. I dubbel bemärkelse faktiskt, eftersom den är en geografisk håla i slutet av Hallandsåsen, men också i dess storlek med sina ca 5000 invånare.

Efter mina universitetsstudier som byggnadsingenjör backpackade jag ett halvår i Indien. Och väl tillbaka i Sverige utbildade jag mig inom massage och växlade mellan dessa två yrken.

En dag förändrades min situation och jag fick mitt första fotojobb. Jag hade under lång tid fotograferat på arkitektkontoret och ett avslutat kapitel öppnade upp för ett nytt, och därifrån har det fortsatt.

Nu hade jag hittat en plats där min nyfikenhet och experimentlusta kunde få fritt utrymme.

Det är just utmaningarna som är det roligaste med mitt yrke. Därför har jag bestigit Kilimanjaro med tio Hollywood fruar och hamnat ovanför polcirkeln i minus 30 grader och fått tina min kamera över kaminen för att överhuvudtaget kunna jobba.

Slentrian är inte min grej.

Alla är vi nakna

Alla är vi nakna

En fotobok på både svenska och engelska.

Vad händer när vi klär av oss – inte bara kläderna utan också allt annat som vi bär på våra kroppar? I fotoboken Alla är vi nakna möter vi människor i två versioner – både som klädda och avklädda. Läs mer »