Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Hanna Ericsson Franzén

Jag heter Hanna Ericsson Franzén och arbetar i förskolan som specialpedagog med språkinriktning. Skrivandet har alltid funnits med mig och nu fick idéerna inte längre plats i byrålådan. Det var dags för ett nytt äventyr. Min största inspirationskälla, förutom mitt eget barnasinne, är barnen jag har omkring mig. Det finns så mycket att fantisera och drömma om och så mycket att upptäcka och utforska. För mig är det viktigt att böckerna inte bara blir något man läser och sedan lägger åt sidan. Jag vill att karaktärerna och fantasierna ska få liv även utanför boken. Jag vill väcka barnens nyfikenhet, inte bara på böcker utan på världen omkring dem.

“Den försvunna stenen” är en bilderbok med vackra illustrationer av Nora Segerdahl. I boken får vi följa ekorren Ester och hennes vänner i jakten på en försvunnen sten och svaret på andra små mysterier. Det visar sig att allt inte är som man tror, men det mesta löser sig när man samarbetar. Boken innehåller dessutom fakta om de olika djuren och aktiviteter att själv testa i skogen.

Den försvunna stenen

Den försvunna stenen

Esters allra vackraste sten har försvunnit! Hon måste ge sig ut och leta efter den.
Men det är inte bara Esters sten som är borta. Harrys blomma är förstörd och någon har bajsat på Mickes trappa!

Vad är det för mystiskt som har hänt i skogen?
Följ med djuren när de försöker lösa mysteriet med den försvunna stenen. Läs mer »

Vissa har jättebra relationer till sina föräldrar, vissa jättedåliga. Vissa har ingen kontakt alls. Vissa har inte längre någon mamma eller pappa i livet. Oavsett vilket, så har jag nog aldrig träffat någon som är helt likgiltig inför sina föräldrar. Jag har själv erfarenheten att växa upp både utan och med en pappa. Utan min biologiska pappa, men med en annan som gjorde allt som en pappa ska göra. 

Vad ska då en förälder göra? Det finns nog många svar på den frågan, men helt enkelt är det inte att definiera. Min berättelse handlar i grunden om det. Fast den handlar inte om mina egna relationer. Och det är jag oerhört tacksam för. 

Jag tycker nära relationer är det bästa, mest givande och mest utvecklande som finns – men vet också att relationer kan vara det svåraste som finns. När de krånglar, eller när man krånglar till dem. För det gör vi ju ibland, vare sig vi vill erkänna det eller inte. 

Vad du inte vet ...

Vad du inte vet ...

En blå väska med den kryptiska frågan ”Vad vet du egentligen?” dyker upp utanför Annikas och Martins dörr i villaidyllen. De får snart ta emot fler anonyma meddelanden som skapar oro i deras annars trygga relation. Kan Annika verkligen lita på Martin? Att hennes dotter Mia är rädd för barnvakten gör inte situationen lättare. Läs mer »

Andreas Paulsson

För dryga fyrtio år sedan föddes jag i den lilla byn Örkelljunga, en liten håla i nordvästra Skåne. I dubbel bemärkelse faktiskt, eftersom den är en geografisk håla i slutet av Hallandsåsen, men också i dess storlek med sina ca 5000 invånare.

Efter mina universitetsstudier som byggnadsingenjör backpackade jag ett halvår i Indien. Och väl tillbaka i Sverige utbildade jag mig inom massage och växlade mellan dessa två yrken.

En dag förändrades min situation och jag fick mitt första fotojobb. Jag hade under lång tid fotograferat på arkitektkontoret och ett avslutat kapitel öppnade upp för ett nytt, och därifrån har det fortsatt.

Nu hade jag hittat en plats där min nyfikenhet och experimentlusta kunde få fritt utrymme.

Det är just utmaningarna som är det roligaste med mitt yrke. Därför har jag bestigit Kilimanjaro med tio Hollywood fruar och hamnat ovanför polcirkeln i minus 30 grader och fått tina min kamera över kaminen för att överhuvudtaget kunna jobba.

Slentrian är inte min grej.

Alla är vi nakna

Alla är vi nakna

En fotobok på både svenska och engelska.

Vad händer när vi klär av oss – inte bara kläderna utan också allt annat som vi bär på våra kroppar? I fotoboken Alla är vi nakna möter vi människor i två versioner – både som klädda och avklädda. Läs mer »

Malin och Kent Hedlund-Plateryd. Foto Cecilia Thornberg

Vi kommer från skilda världar, den ena från en akademikerfamilj och den andra från en raggar/bikerfamilj. Ingen trodde att vi skulle vara en perfekt match. Tanken att skapa en coffee table bok tillsammans har vi pratat om ett tag. Vi båda har stora bildbanker på våra arbeten, photoshoots, modevisningar och utställningar etc. Det finns en historia bakom varje plagg och motorcykel som vi vill dela med oss av och skapelserna finns endast i en upplaga vilket gör våra kreationer väldigt exklusiva. Vi båda skapar på känsla och ”modellerar” fram våra verk. ”Learning by doing” har varit vår väg genom livet. För oss är boken lite av en nostalgitripp, men i förhoppning om att inspirera andra till kreativitet och tro på sig själva. Vi delar med oss av vår kärlek, hur vi får den att överleva, hur vi tar oss igenom kriser och hur våra olikheter kompletterar varandra. Malins motto: ”Ibland måste man våga vara modig” Kents motto: ”Vad som än händer, stay positive och snäll, även om man inte alltid lyckas”

Fashion & gasoline

Fashion & gasoline

Ingen trodde någonsin att Malin och Kent skulle vara en perfekt match. Hon är klänningsdesignern som kommer från en akademikerfamilj. Han är mc-byggaren som växt upp bland bikers och raggare. Båda två är självlärda och skapar utan regler utifrån inspiration och vision.

I Fashion & gasoline kommer kontrasterna fram. Läs mer »

Krister Johansson. Fotograf: Linn Arthursson, Vänerfoto

Jag är född och uppvuxen i Uddevalla men bor sedan tio år tillbaka i Vänersborg. Intresset för sjukvård väcktes redan som barn. Sedan dess har jag hunnit med att som tonåring bli Sveriges yngste Röda Kors-instruktör, arbeta som sjukvårdsbiträde inom långvården, utbilda mig till sjuksköterska med vidareutbildning i anestesi och intensivvård varefter jag arbetade som narkossköterska på operationen. Men så småningom var det intresset för ambulansverksamheten och akutsjukvård som tog över.

I 35 år arbetade jag i ambulansverksamheten som ambulansföreståndare, lärare och ambulanspersonal. Det var framför allt variationen i arbetsuppgifterna, intresset av att hjälpa personer i svåra akuta situationer och kamratskapen bland kollegorna som fick mig att älska mitt arbete.

Förutom intresset för sjukvård och ambulansverksamheten är jag en nyfiken och uppfinningsrik person med intresse och talang för det mesta. Genom åren har jag på fritiden snickrat, släktforskat, varit husförsäljare och uppfunnit väskor och bälten för katastrofsituationer och till ambulanserna. Att jag nu även har skrivit en bok kan därför tyckas självklart för dem som känner mig.

I ambulansen, bakom kulisserna

I ambulansen, bakom kulisserna

Dramatiska trafikolyckor, plötsliga hjärtstopp och snabba ambulansförlossningar. Så många uppdrag. Många människor. Följ Adam och hans kollegor genom en dråplig, tänkvärd och spännande 35 år lång arbetslivsresa på ambulansen.

Klockan är 08.06. Adam har precis lämnat ambulansstationen för sista gången. Han har varit pensionär i exakt sex minuter. Läs mer »

Agneta Zetterlund.

Jag är en person med stor nyfikenhet på människor, hur vi fungerar och på det som finns bortom det vi ser.

Intresset för andlighet och drömmar har alltid funnits hos mig.

När jag som vuxen studerade på folkhögskola öppnades en helt ny värld upp för mig. Där träffade jag personer som verkade inom olika delar av alternativ medicin och jag läste ämnen inom andlighet och alternativ medicin. Detta satte ord på mycket av det jag drömt om och tänkt tidigare i mitt liv.

Tankar på hur det här kan hjälpa oss må bättre och skapa en bättre värld, började gro.

2019 började jag få budskap från andra dimensioner. Budskap som kan hjälpa oss att få nya perspektiv, påminna oss om glömd och gömd kunskap och hjälpa oss framåt. Mot ett bättre mående och en bättre värld fylld av kärlek och glädje. 

Budskapen ledde mig också vidare till att skriva en bok.

Idag driver jag eget företag inom personlig utveckling. Mitt mål är att göra oss själva och vår värld lite bättre-med kärlek som utgångspunkt.

Örnens budskap

Örnens budskap

Är du nöjd med hur du lever ditt liv, med hur vi byggt upp vårt samhälle och hur vi tar hand om oss själva, varandra och miljön? Ja, då behöver du förmodligen inte denna bok.

Med kärlek och nyfikenhet som utgångspunkt utforskas i boken nya sätt att leva, vara och samexistera. Du får följa med på en spännande färd bortom det vi ser, både inom dig själv och i universum. Läs mer »