Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Konrad Åmark.

Vad är hälsa egentligen och vad är det som får oss att må bra? Dessa frågor blev avgörande i riktningen av mitt liv och därav också utformandet av denna bok.

Mitt namn är Konrad Åmark, en 23-åring från Skåne som har utbildat sig till hälsoutvecklare, massageterapeut och personlig tränare. Det betyder inte att jag sitter på alla svar om hälsa.   Vad jag däremot sitter på är frågor. Jag älskar att ställa frågor och har alltid gjort så länge jag kan minnas. 

Jag utvecklade i tonåren en passion för ord och diktskrivande vilket också blev ett sätt för mig att analysera och bearbeta insikter, idéer och koncept. När diktskrivandet kombinerades med mitt intresse för hälsa var grunden till Hälsohuset satt. 

Hälsohuset är en bok full med frågor men också med ramverk och perspektiv som kan inspirera till reflektion och större självkännedom. Min filosofi bygger på att “ju bättre du dig själv kan förstå, desto bättre kan du också må”. 

Hälsohuset

Hälsohuset

Liselott Ulf Gould. Fotograf: Alicia Ulf Gould

Jag bor och verkar i Nyköping där jag också föddes och där min självbiografiska debutbok Finna sin flock till stor del utspelar sig. 

Människor, relationer och psykologi har alltid intresserat mig. Idag arbetar jag som legitimerad Hälso- och sjukvårdskurator. Jag utbildade mig sent i livet till socionom och har en lång erfarenhet av att jobba med människor. Livet och förvärvade erfarenheter har lett mig till det liv och det arbete jag har idag.

Ett annat livslångt intresse är skrivandet. De senaste dryga tio åren har jag arbetat med boken som jag drömt om att skriva sedan jag var barn. Det har varit en lång process för mig att förstå och sortera i vad som är min berättelse. Reflektion är ett viktigt verktyg för mig och det har också fört mitt skrivande framåt. Det är mina tankar, betraktelser och erfarenheter genom olika tidpunkter i mitt liv som beskrivs i Finna sin flock. Jag tycker om att lämna till läsaren själv att förstå det som händer. Min förhoppning är att jag i min bok lyckats skriva på ett sätt som förutom att ge en läsupplevelse också ger läsaren egna tankar och känslor.

Efter ett arbetsliv som arkitekt, informatör/grafisk formgivare och organisationskonsult unnar jag mig att vara författare och skriva skönlitterärt. Det är ett gott liv. Min skönlitterära debut vid 73 är Gul jonne, en biografisk roman, om en person som fascinerat mej, motvilligt utgiven i eget förlag. Därmed har jag gått och blivit förläggare också och mitt företag, som jag haft sedan -84, har blivit ett förlag. Nu jobbar jag flitigt med lanseringen av Gul jonne. Omdömena är överväldigande fina och folk vill veta hur det går för huvudpersonen. Nästa projekt blir nog en uppföljare, typ Gul jonne -2, med utgivning om 1-2 år. 

Tillsammans med en kollega har jag skrivit två fackböcker inom organisation och ledarskap utgivna på 2010-talet. 

Gul jonne

Gul jonne

När Henrik Törnqwist lärde sej cykla på morsans gula jonne vidgades hans värld. Ivrig att prova nytt och med retstickan som vapen verkade han i krävande miljöer, på Operakällaren, Skansen och bland glassens bodknoddar i Gamla Stan. Han blev en mångkunnig yrkesman - och urusel affärsman. Dessutom lämnar familjelivet, sorgligt nog, något övrigt att önska. Läs mer »
Ilana Eleá. Fotograf: Andrea Belluso

Jag är brasiliansk född 1978 och flyttade från Rio de Janeiro till Sverige 2011. De kulturella skillnaderna gjorde att jag skrev min första bok “Neve e Sol” som handlar om min upplevelse att emigrera till Sverige. Sedan dess har jag publicerat 4 böcker till på portugisiska: prosa, poesi och erotik. Jag har doktorerat inom Pedagogik och jobbade som vetenskaplig koordinator på The International Clearinghouse on Children, Youth and Media/Nordicom (Göteborg Universitet) och som skolbibliotekarie (Europaskolan Gamla Stan). Efter jättefina kommentarer från mina läsare i Brasilen till de två böcker publicerade ur min erotiska trilogi, ”Emma e o sexo” och ”Emma e o poliamor” tog jag en annan väg, och nu läser jag Sexologi/ Sex Coach i USA (Sex Coach U). ”Emma, en erotisk berättelse” är den första volymen av min trilogi, och min debut på svenska. 

Emma : en erotisk berättelse

Emma : en erotisk berättelse

Emma är en ung, svensk antropolog. Hennes studier om mänsklig sexualitet leder henne till Brasilien, där hon har för avsikt att noggrant observera det erotiska beteendet hos sexuellt starka kvinnor. Allteftersom börjar dock Emmas begär hota hennes förmåga att hålla huvudet kallt under sina studier, och blir till bränsle för ett äventyr på jakt efter njutning. Läs mer »

Linda Schönbeck. Foto: Lena Evertsson

Vissa människor växer upp med gamla oförrätter som lever kvar och formar nästkommande generationer. 

Frågorna växte och berättelsen tog form. Vad händer med en människa när hon blir sviken av de hon litar på mest? Vad händer med det lilla barnet när ingen vill se eller lyssna? 

I min spänningsdebut Silverfjärilen har jag hämtat inspiration från min farfars öde som oäkting under första världskriget, och sveket min morfar utsattes för av sin egen far. Relationer påverkar, relationer påverkas. Krafterna är ibland osynliga, ibland övertydliga trots att ingen väljer att se. Vad får detta för konsekvenser?

På denna grund har jag byggt en spänningsintrig i nutid som inleds med att en 19-åring hittas korsfäst i en sjöbod.

Bjärebygden i Skåne fick bli platsen. Den är viktig för mig. Mina egna rötter.. Där det finns människor, både i den lilla byn och i den större staden, finns gömda hemligheter och nergrävda sanningar. 

Röster från förr vill berätta en historia. Frågan är bara om någon vill höra den.

Silverfjärilen

Silverfjärilen

Under studentveckan hittas nittonåriga Emma död och korsfäst i en sjöbod nära hamnen i Skälderviken i Ängelholm. Platsen och motivet visar sig snart leda till händelser flera decennier tidigare. Polisen Max Carlberg och hans kollegor på sektionen för grova brott i Helsingborg slungas nu in i en komplicerad utredning. Läs mer »

Jag heter Sabina Sandberg och är en 37-årig värmländska som bor i Skåne. Förutom författare är jag även konstnär. 

Genom åren har jag gått många skrivkurser eftersom jag älskar utmaningar och att utveckla mitt skrivande. Det är i mötet med andras texter eller när jag uppmanas att skriva någonting jag tidigare inte skrivit som mitt skrivande kan nå nya höjder. 

Berättelserna kommer ofta till mig som en blixt från klar himmel och då är det bara för mig att vara redo att skriva. Ibland behöver kreativiteten en knuff för att komma igång och den inspirationen kan komma varifrån som helst och det är det som är så roligt. Jag upplever berättelsen samtidigt som jag skriver den. Det finns ingenting mer fantastiskt än att dyka in i en helt ny värld som jag, till viss del, styr över (karaktärerna har ibland andra idéer och stretar emot). 

Jag föredrar att skriva i historisk och/eller fantastisk miljö. Med unga vuxna eller vuxna som målgrupp.